Marie Terezie - Cudná císařovna s hroznou pověstí

Marie Terezie - Cudná císařovna s hroznou pověstí https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341598/bmid_marie-terezie-cudna-cisarovna-s-hro-XV0-341598.jpg 4 20 9

Císařovna Marie Terezie… To jméno zná jistě každý, vždyť byla jedinou ženou, která vládla habsburské monarchii a jako jediná česká královna, ne pouhá manželka krále, usedla i na český trůn, ačkoliv právě české země a Čechy neměla nikdy ráda. Prohrála Slezsko ve válkách s Pruskem, uskutečnila řadu zásadních reforem a přivedla na svět šestnáct dětí, s nimiž rozehrála velkolepou sňatkovou partii. Bývá však také představována jako mimořádně eroticky náruživá žena. Její osobnost a životní osudy ale byly mnohem složitější a v řadě ohledů jiné, než se i dnes často traduje. Knížka, kterou právě držíte v ruce, se snaží představit Marii Terezii nejen jako panovnici spoluutvářející tehdejší Evropu a reformující zaostalou habsburskou monarchii, právem přirovnávanou ke „kolosu na hliněných nohou“, ale také jako dceru, manželku, matku, babičku, tchyni a především ženu, která milovala a byla milována a snad ještě víc nenáviděna těmi, kteří se nedokázali smířit s tím, že na trůn obrovské říše usedla „ženská“ a dokázala ji nejen ubránit, ale i přivést k novému rozkvětu a síle. 300. výročí narození.... celý text

emilieselden
emilieselden
předevčírem 3 z 5

Kniha není pouze o Marii Terezii ale i o širších okolnostech a souvislostech jejího života - např. její rodiče, sourozenci, děti, války o rakouské dědictví, sedmiletá válka... Bylo to trochu náročnější, ale za nové informace jsem ráda. A na konci jsem byla i dojatá. 3,5*

Elulilinka1
Elulilinka1
25.08.2021 5 z 5

Narozdíl od jiných čtenářů, já musím knihu velmi velmi vychválit. Myslím si, že o Marii Terezii jsem se dozvěděla vše potřebné a ještě něco navíc. Zastávám názor, že když se učíme o nějaké slavné nebo zajímavé historické osobnosti, je také potřeba dodat historický kontext-abychom lépe pochopili dané souvislosti (v jakém období vlastně konkrétní osoba žila ap.). Takže za mě určitě pět ⭐ a doporučuji.


Kamiczech
Kamiczech
31.10.2020 2 z 5

Ač nerada, musím udělit jen 2 hvězdy. Kniha je určitě super z pohledu válek, ale o Marii Terezii pojednává minimálně. Podle obsahu jsem ji čekala podstatně víc rozvinutější. Je to snad první kniha, kdy jsem přeskakovala pro mne nezajímavé (válečné) části.

cukrovka
cukrovka
02.02.2019 3 z 5

Myslela jsem si, že se více dozvím o Marii Terezii jako ženě, manželce a matce. Většina knihy je ale věnována jejímu válčení o dědictví, jehož popis byl pro mne nepřehledný a nezajímavý.

mira.l
mira.l
12.07.2018 4 z 5

Hmm, asi nebudu moct udělit plné hodnocení. Ačkoliv je to vlastně docela zajímavá a čtivá kniha o Marii Terezii, ve které autor seznamuje čtenáře s rodem Habsburků alespoň stručně prakticky od jeho počátků.

Ale nějak se nemůžu zbavit dojmu, že dost podstatná část knihy je věnovaná nejrůznějším válkám, ve kterých jsem se teda trochu ztrácel, hlavně pak těm o tzv. rakouské dědictví, které Marie Terezie vedla hned po nástupu na trůn jako jakési "dědictví" po svém otci. O tom, jaký byla člověk, se čtenář zase tak moc nedozví. Já na ty válečné události prostě moc nejsem a čekal jsem asi něco trochhu jiného, život a vládu Marie Terezie pojatou z trochu jiné stránky. Bohužel ona vládla tak, že převážnou část své vlády buď válčila nebo se na to připravovala.

Ovšem i tak jsem to četl docela se zaujetím, je to celkem zajímavá kniha. Závěrečné kapitoly jsou pak věnované "spoluvládí" Marie Terezie se synem Josefem II., které ani zdaleka nebylo ideální a krátkému pojednání o osudech jejích dětí.

klaudia2722
klaudia2722
16.06.2018 5 z 5

Pútavo a prehľadne napísaná kniha o Márií Terézií. Zároveň som sa dozvedela aj nejaké zaujímavosti o jej blízkej rodine (otcovi, manželovi, deťoch...). Milovníkom histórie môžem len odporučiť.

albert19
albert19
13.03.2018 4 z 5

Kniha se mi libila, je to souhrn ucelené historie, jedné z mála úctyhodných panovnic naší země spolu s odhalením a poukázáním na celou svou rodinu a panování ve světě. Vše v jednom.

Kakho-Oto
Kakho-Oto
16.01.2018 4 z 5

Celkem překvapení - autor se velmi snaží být objektivním. Marii Terezii nedémonizuje, ale zároveň zmiňuje i to negativní z její osobnosti a doby vládnutí. Čekal jsem spíše oslavnou knihu na Habsburky, ale naštěstí jsem se zmýlil. Všechny kapitoly jsou napsány čtivě a jsou na stejné úrovni. Oceňuji i bližší zmínění všech potomků Marie Terezie. Jenom se mi moc nelíbí charakteristiky osobností na základě astrologie, ale chápu, že se jedná o jakousi autorovu úlitbu příslušnicím něžného pohlaví. Celkově 85 procent

pobijecmuch
pobijecmuch
30.06.2017 5 z 5

Doporučuji všem čtenářům, kteří se zajímají o historii doby Marie Terezie. Zvlášť v tomto roce 2017, kdy je 300.výročí narození této jediné české královny.