Bílá místa české historie 1

Bílá místa české historie 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39579/bila-mista-ceske-historie-i-39579.jpg 4 25 3

Podtitul: 17. století První díl série historických knih, mapujících zdánlivě poznaná údobí českých dějin. Zabývá se událostmi, která přes svoji všeobecnou známost mají ještě svá „bílá místa“. Díl shrnuje veškerá objektivní fakta i interpretace o pěti událostech 17. století: popravě 27 českých pánů a osud jejich těl, horoskopu Albrechta z Valdštejna, emigraci Jana Amose Komenského, čarodějnických procesech ve Velkých Losinách a osudu Chodska za nadvlády Lomikara.... celý text

Přidat komentář

bzung
05.01.2017 3 z 5

Kniha je napsaná čtivě, pokud ji vezmu jako přehled vybraných historických událostí, ale trošku tápu nad účelem publikace. Každé z témat by si zasloužilo jít více do detailů a jistě je již lépe zpracováno jinde, např. Valdštejn a jeho doba od Josefa Janáčka bude zřejmě obsáhlejší i zajímavější. Na druhou stranu bílá místa historie se omezují na konci každé z kapitol na spekulace, kde pravděpodobně skončily pohřbené ostatky toho či onoho, což je pro mě osobně nezajímavé. Dle názvu jsem čekal více sebraných zajímavostí typu stará Vomáčková vyprávěla a v Horní lhotě se traduje, že to tenkrát bylo tak... Styl psaní také občas sklouzává ke snaze o popularizaci, což působí rušivě.
Pokud ale čtenář nemá podrobnější přehled o daném tématu, jde o pohodové seznámení se se střípky naší historie.

Pablo Kral
29.12.2015 4 z 5

Možná, že kdybych byl záhadologem, řekl bych, že tohle není záhadologie ani náhodou. Anebo bych naopak mohl být historikem a jen neurčitě podotknout, že té záhadologie je tam na můj vkus až moc. Jako obyčejný smrtelník si však dovolím luxus: Jiří Bílek popisuje dějinné události tak, jak se podle všeho opravdu staly, přičemž potíž je s tím slovním obratem "podle všeho". Nejrůznější souběhy okolností nutí naši představivost pracovat na plné obrátky a jejich rozmanité interpretace se na nás šklebí ironičtěji, než by bylo zdrávo. Já jsem autorovi knihy uvěřil. Uvěřil jsem dokonce do té míry, že jsem s knihou zacházel jako se vzácností a uctivě a stále napůl v pokloně obracel stránku po stránce, napjatě četl, a říkal si: tak takhle se tedy dělá dobrá historicko-záhadologická literatura. Jen víc takových bílých míst. Mám před sebou další tři díly série a moje natěšenost neochabuje ani v konfrontaci s takovou porcí informací.


Mukr
04.09.2012 5 z 5

Přečetl jsem celou sérii Hádanek a první dvě knihy Bílých míst a musím říci že se jedná o pěknou a zábavnou formou podanou historii českých zemí. Autor vtipně prokládá faktický výklad narážkami na 'současné dění'. Už se těším na další pokračování.