Bidýlko

Bidýlko https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302795/mid_bidylko-tcN-302795.png 4 51 11

Přidat komentář

Naďa2411
11.01.2024 5 z 5

Poslechla jsem si úsměvnou divadelní hru této aknihy. Bidýlko - je pavlač žižkovského činžáku, jak mu říkají současní obyvatelé. A jak to dříve bývalo, všichni si hleděli svého okolí, věděli čím se kdo živí, kam a za kým chodí, jaké mají neřesti. Děj se motá kolem velmi zkušeného zlodějíčka Stavinohy, kterému se povedl "husarský kousek", když ukradl jinému zloději důležitý dokument. A jak dopadla tato hra, když se Stavinoha zamiluje nebudu prozrazovat. Touto knihou jsem se vrátila 100 let zpět do staré Prahy. Pěkný, pěkný.

Ivaksa
27.08.2023 5 z 5

Rozjezd mi trochu trval, tak do 150 stran to byly dvě hvězdy. Jenže pak se to rozjelo, jednotlivé dějové linky se začaly vtipně proplétat až se spojily v absurdní vtipné pointě s úžasným závěrem. Doslov jsem si nechala na nový den abych si konec nepokazila, ale potěšil mě i ten, dávám plný počet. Tohle bylo vážně překvapení..


žlučníkář
19.01.2023 5 z 5

Vědí, já si to vodšoustnu ve chvilce, dyž mám ten auťásek... Tahle věc je fakt super, skoro jako svatba v absint baru. Je plná žižkovskýho žargonu a podivnejch žižkaperskejch figurek, který jsou tu vykreslený líp, než ve filmu Fešák Hubert.
Celým dílem provází chmaták Stavinoha, kterýmu učaruje kládynet a já do poslední chvíle netušil, jak to dopadne s Ferdou i kládynetem. Celej příběh je groteskní a já bych ho nechal zfilmovat ve stylu Slaměnýmu klobouku, ale to už dneska nikdo nedokáže.

Pan Emil mě zase pobavil a teď už kuš pišišvore, copa nevidíš, že du na večeři k ministrovi? Fakt bych chtěl vidět, jak vypadal kládynet a utahaná Lojzis, protože moje představivost je na to za střízliva krátká a po pivišti nebezpečná a neuložitelná...

Přečti si to a pobavíš se. Možná nepobavíš, ale z toho se nestřílí. Já se bavil skvěle.

zdenaR
07.05.2022 3 z 5

Prvorepubliková klasika z pražské periferie, poslouchala jsem jako audio.
Jiná doba, ale povahy se vlastně nemění.

DivnýJanko
05.10.2021 5 z 5

Vachek je, pre mňa, aspoň 10x lepší ako Čapek. Kniha má toľko rovín, ktoré by stáli za rozvinutie, dejových ozdôb a kvetov krásnej slangovej rýchlej češtiny starých čias, že sa až človek prichytí ako sa usmieva už len z plynúceho deju a v očakávaniach blížiacich sa príhod. Dej plný zvratov, nepredvídateľný, iste mravoučný a čistý ako život. Stavinohu, Lojzis, cherubínov... si prestavíte a nepustíte. Iste, viem prečo je Vachek tak trochu odsúvaný na okraj, je to jeho vzťahom k židom a kapitálu. To sa nedá uprieť, mne osobne to skôr pridalo na kvalite diela ako opačne. Každopádne je to klenot českej literatúry. Vrelo odporúčam aj iné knihy od tohto plodného autora.

RADOST
10.07.2021 3 z 5

Úsměvná exkurze na žižkovskou pavlač za starých časů. Naprosto jiný svět, ale povahy lidí se až tak nemění.

Česneksmedem
02.06.2020 5 z 5

Hned na začátek musím apelovat, pokud se k této knize dostanete, neváhejte a čtěte. Možná si budete zpočátku muset malinko zvyknout na žižkovský hantec, ale jinak paráda.
Další citát je pro nás starší: Víte kluci, co to je padesát rokůch? Padesát rokůch leží klas na mlatě a cepy do něj bijou... Jo, kde jsou ty časy, když jsem měl padesát. Knihu doporučuji!!!

petrarka72
16.04.2020 4 z 5

Pavlač speciálního činžáku anóbrž bidýlko a jeho ctěný vobyvatelstvo, napravenej chmaták Ferda Stavinoha, Aloisie Tichá alias Utahaná Lojzis, kládynet Žofie, větroplach Madla, Černá babička a kocour Medo, sedmý toho jména, a další žižkovský figurky. Černá kronika o špijónech, love story (jakože o lásce) a lóve story (jakože o prašulích). Z toho by se jeden pošukal... :-D

mousie265
31.01.2020 5 z 5

Můj vztah k této knížce taky ovlivnilo to, že jsem ji četla kdysi, budu si ji muset přečíst teď a konfrontovat ji se svým dnešním já. Domnívám se ale, že se mi bude zase líbit

Márinka
21.01.2018 4 z 5

Vždy mi bylo záhadou, proč dědeček říká jedné naší známé "kládynet". Když jsem trochu povyrostla, dal mi přečíst tuto knihu. Dnes, bezmála po čtyřiceti letech, jsem se k ní díky Čtenářské výzvě vrátila. Přinesla mi nejen skvělou zábavu, ale také osobní vzpomínky. I to umí literatura :)

woodward
27.06.2015 5 z 5

Excelentní prvorepubliková klasika o stárnoucím zloději Stavinohovi a osamělém činžáku na periférii, zvaném Bidýlko. Jedna známá, když chtěla svému muži dát najevo, že to či ono by nebylo rozumné, vypomohla si občas slovy utahané Lojzis: "No, to by byli vůl, Ferdáčku"! Nenápadná, skvělá knížka.