Bez šance

Neal Shusterman

Bez šance série

1. díl >

Fascinující a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2020 , Yoli (CZ)
Originální název: Unwind, 2007

Komentáře knihy Bez šance

Beatnice
29.11.2025

(SPOILER) Kniha nás seznamuje s děsivým světem. Světem, ve kterém mohou rodiče do 13 let svého dítěte rozhodnout o jeho rozpojení na náhradní orgány. A důvod může být jakýkoli. Třeba nemožnost se dohodnout při rozvodu, čí bude dítě. Samozřejmě několik rozpojenců uprchne a pokouší se najít místo pro nový život. Ale vláda se je snaží chytit, protože na jejich orgány už mají kupce. Je to boj o přežití.

Gabriela_K
25.11.2025

Od autora jsem četla Sucho, které mě bohužel zklamalo, proto jsem se bála pustit do této knihy.
Bez šance se mi ale líbilo. Námět je originální a velmi zajímavý.
Při čtení na mě působilo jako by si to autor vymýšlel za pochodu. To není v zásadě špatně, ale jsou spisovatelé, kteří si to předpřipraví, promyslí, „vybudují“ si to v hlavě a z textu to jde poznat. Tady jsem měla pocit, že měl autor ten nápad, ale všechno nebo většinu vymýšlel až v průběhu psaní.
Všechny tři hlavní postavy jsem si velmi oblíbila a hlavně kvůli nim bych si chtěla přečíst další díl (i celou sérii), abych se dozvěděla jaké osudy je čekají. A ráda si i knihu přečtu znovu, než se dostanu k pokračování.

marketa1860
14.11.2025

Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Přes neskutečně bolavé téma se čte jedním dechem. Osudy tří hlavních postav se prolínají od samotného začátku, aby se na konci spojily v jeden, který změní všechno, co změnit šlo. V námětu mi kniha připomněla Znamenitou mrtvolu od Agustiny Bazterricy.

Lvhrss366
01.11.2025

Právě jsem dočetla nejsmutnější knihu v mém životě.
Po dlouhé době jsem si zase pobrečela. Teda, je zázrak že jsem tím nevzbudila sourozence.
(čteno cca do 2:30 ráno)

Celé téma mě celkem zasáhlo. Asi si nedokážu představit, že bych já, reálně já, měla bojovat o svůj život už v tak nízkém věku.

Nejhorší bylo rozpojování Rolanda. Nechápu proč, nesnáším ho, ale stejně!
Prostě nechápu jak tuto část někdo mohl číst a nebrečet.
Čím víc byl rozpojený, tím víc jsem sama umírala. Prostě v jednu chvíli jsem byla úplně prázdná. Nebo alespoň takový to byl pocit.

Ráda bych si přečetla druhý díl, ale obávám se že...JO přečtu si ho!
Hehe.

Z hlavních postav jsem si nejvíc oblíbila Connora. Risu a Leva mám taky ráda, ale Connorovy kapitoly byly prostě nejlépe "vžitelné".

Doporučuji 10/10.
A možná by se dalo říct, že tuhle knihu mám fakt ráda :)

Sixtinka144
29.10.2025

Od autora jsem četla všechno, co od něj u nás vyšlo, až na tento skvost. Jsem ráda, že jsem to konečně napravila, protože tato série si určitě zaslouží přečtení. Opět zde máme originální svět, který se uchýlil k něčemu, jako je rozpojování dětí. Nápad je opravdu skvělý, čte se to opět dobře a zajímalo mě, jak vlastně takové rozpojování vypadá. Odpověď jsem našla na konci knihy (a bylo to super). Měla jsem ale problém s kapitolami z pohledu Leva, to mě tolik nebavilo. Taky tam je pár věcí, které nedávají logicky úplně smysl, ale i tak jsem si ji užila a určitě půjdu číst i druhý díl.

TonkaG
18.10.2025

Je hrozné, čo všetko sú ľudia ochotní urobiť v mene "vyššieho dobra".
Je veľmi málo živočíchov, ktorí sú k svojmu vlastnému druhu tak krutí ako človek.

lenka3340
04.10.2025

Příjemné překvapení. Bála jsem se násilného námětu, ale za mě lepší, než Smrtka a těším se na další díly.

Ameri
21.07.2025

Ja si nepamätám ...kedy naposledy ma kniha TAK poznamenala. Ten koniec (kto vie vie) som musela čítať s pauzamy, cez slzy som skoro nevidela a aj tak som to nakoniec musela dočítať nahlas aby sa mi to lahšie spracovávalo...
Odzačiatku-
Sledujeme predovšetkým 3 hlavné linky Connora, Risu a Leviho. Neviem čím to ale Connor si ma získal od začiatku a to som si myslela ,že ho nebudem mať rada. Jeho aj Leviho vývoj mi tam príde najviac patrný zato u Risi vôbec.
Príbeh je čtivý, tempo svižné, námet je mierne povedané znepokojivý. Napriek tomu ( a mojej traume) je kniha užasná a určite stojí za prečítanie. A viem ,že v dnešej dobe mladší čitatelia už čítajú kde čo ale tu by fakt nebolo odveci možno tých 15+. (len môj názor som trochu citlivejšia povaha)

Willeslaw
18.07.2025

Tak tohle byl velký úlet.
Přišel jsem jako fanoušek Smrtky, ale tohle nalomilo moje silné mínění o Shustermanovi. Zápletka byla tak absurdní a příběh mi přišel hloupý, až jsem se musel smát. Dlouho jsem nedržel v ruce knihu, ze které by to YA úplně kapalo.
Ale stalo se to takovým mým malým guilty pleasure a ze zvědavosti jsem sáhl i po druhém dílu, takže něco na tom asi bude...

BobCZ
07.07.2025

Shusterman je blázen. A myslím to jako poklonu. Ty jeho nápady jsou pokaždý tak originální. Po Smrtce, která mě fakt dostala, jsem se pustil do Bez šance s velkým očekáváním. Nezklamalo mě to, i když mě to taky úplně neodstřelilo. Ten námět je vážně šílenej – rozebírat děti na díly jako řešení přelidnění? Přesně ten typ dystopie, co tě donutí o věcech přemýšlet i dlouho potom, co dočteš. Je to čtivý, odsýpá to, nenudí to. Ale přiznám se, že s postavami jsem úplně nesplynul. Někdy jsem měl pocit, že by si zasloužily víc hloubky, nebo možná jenom trochu jiný vykreslení, abych si k nim našel cestu. Ale možná to je schválně, kdo ví – ten svět je tak divnej, že i ty postavy do něj vlastně zapadaly. Každopádně jsem rozhodnutej jít dál – druhej díl si dám určitě. Ten svět mě zajímá a chci vědět, kam to celý směřuje.

Mrtvolka
19.06.2025

Bez šance jsem chtěla číst už jak vyšla poprvé, ale poté, co jsem se dozvěděla, že u nás zbytek dílů vydaný nebude, tak jsem si to rozmyslela. Byla to ale veliká chyba.
Knížka mě opravdu moc bavila, ale věřím tomu, že kdybych to četla třeba v 16ti letech, tak dám 5*. I tak to ale za mě bylo super a vlastně ucelený příběh, kdy čtenář nemá nutkání se hned hnát do dalšího dílu.
Další super kniha od pana Shustermana.

BojácnéKuře
09.06.2025

(SPOILER) To bylo něco... Od začátku akční, a pak už vás kniha nepustí. Postavy skvělé, sympatické. Hrozně se mi líbil Connorův vývoj, Risa by mohla mít trošku více prostoru a Lev se mi ze začátku nepozdával, bylo mi jasné, že nakonec nebude patřit k záporákům, ale některými svými rozhodnutími mi to teda neulehčoval. Vyloženě šel z jednoho extrému do druhého, ale ke konci se předvedl v jiném světle a oblíbila jsem si ho taky.
Kniha je plná podnětů k zamyšlení - zajímavé bylo Risino dumání nad tím, jestli je lepší interrupce nebo rozpojení a neskutečně se mi líbila scéna, jak Connor a další tři kluci mají dost filozofickou rozpravu při převozu na hřbitov ohledně lidské duše a těla, jak každý z nich měl jiný názor, pohled, kladli ty správné otázky, které zajímají snad každého. A hned těsně navazující scéna s Cy-Ty, ta mě zasáhla asi nejvíce.
Líbily se mi i krátké kapitoly, kde hlavními aktéry byly náhodné cizí postavy - např. Matka, Učitelka, Policajt, Zastavárník atd. Ve zkratce to ukázalo postoje cizích lidí žijících v téhle společnosti na určité věci a jaksi mi to pomohlo tento svět více uchopit.
No a scéna s rozpojením byla mazec. I když byla zrovna rozpojována hodně nesympatická postava, člověku bylo Rolanda nakonec i líto, a během celého procesu jsem si říkala, jak je to odporné a zvrácené.

Cundrys
15.05.2025

Můj oblíbený autor. Přísahám že ten chlap je šílenec. Kniha byla čtivá. Vadilo mi rozložení kapitol, ale chápu proč to tak bylo. Pak si človek zvykl.
Stále se něco dělo a příběh byl originální. Těším se na další dil

Drahuska12
18.04.2025

Ten příběh byl neuvěřitelně děsivý, kdyz se nad tím člověk zamysli .
Pro me opravdu originální námět, se kterým jsem se setkala poprvé . Tak 3/4 me kniha velice moc bavila . Ubírám jednu hvězdu za ten zbytek, který už pro mě nebyl tak záživný . Ale jako celek to bylo výborné :-)

Twinfy93
09.04.2025

Ihned mě zaujal popis knihy a musela jsem si ji koupit. Mám ráda téma dystopie. Kniha je originální a jsem zvědavá na druhý díl. Hodně zajímavý byl popis rozpojení.

maly_knihomol
31.03.2025

Po hodně dlouhé době jsem si dala YA. Má očekávání byla nízká, ale kniha mě naprosto nadchla. Zajímavý a poutavý nápad a rozpojením. Kniha byla čtivá, vtipná, elegantní. Všechny kladné postavy byly skvělé. Nejvíc se mi ale líbil Levi. Tak trochu jsem se dokázala vcítit do jeho postavy a i když je mu jen 13 asi je to můj nový book boyfriend

kate_h
27.03.2025

Nevím, jak autora takový námět napadne, ale bylo to super :-). Hned jdu na pokračování.

Mušketyrpepa
23.03.2025

Pěkně se to četlo

ject9a
04.03.2025

Hodně čtivě napsaná young-adult dystopie, kde se stránky i díky různým perspektivám otáčejí úplně samy. Např. kapitolu popisující samotné rozpojení jsem četl jedním dechem, a měl jsem z něho totální depku! Tak uvidíme, chystám se na pokračování a třeba ještě nějaká ta hvězda přibyde...

Markyyy
02.03.2025

Fantastická knížka, silný příběh, velmi čtivé. Autor umí skvělé psát, a diky tomu jsem cítila tolik silných emocí, hlavně kapitola kde je podrobně popsáno odpojení, fuuuj.
No nic, jdu na druhý díl!

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi