Batman: Vánoce

Batman: Vánoce https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525749/bmid_batman-vanoce-6548c0b03047b.jpg 4 22 5

Během pronásledování nejnenáviděnějšího nepřítele napříč zmrzlým Gothamem se odehraje řada bizarních událostí, které mohou Temného rytíře připravit o duši a to jednou provždy. Napsal a nakreslil Lee Bermejo. Komiksová superstar nabízí čtenářům Dickensovu Vánoční koledu úplně jinak.

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Batman: Noël , 2011


více info...

Přidat komentář

Zypoman
23.01.2024 4 z 5

Co má společného Charles Dickens a Batman? Přesně tenhle komiks od převážně kreslíře Lee Bermeja. Batman: Vánoce (český název) je komiksové ztvárnění Dickensovo Vánoční koledy. Ono může znít trochu neuctivě, když se někdo pokusí převést klasiku do superhrdinského hávu, ale zrovna tohle k Batmanovi sedí jako zadek na hrnec.

Samotný zaměření na to, že Batman není zrovna klaďas a pro svoje cíle jde leckdy přes mrtvoly nebo alespoň přes trvalé ublížení na zdraví, je něco s čím si autoři hrají čím dál tím častěji. Příběh jednoduchý ale úderný, kdy Batman je vykreslený jako despotický šéf, který se neštítí ničeho. Naštěstí má okolo sebe tři osoby, které mu postupně ukáží, že svět není jen o černé a bílé.

Vypíchl bych i nádhernou fotorealistickou kresbu, která přebíjí psaný text asi o milion levelů. Nádhera sledovat nemocnýho Batmana, kterýmu skrze obrazové vjemy tu nemoc opravdu věříte. Nebo zobrazení dobráctví a naděje prezentující Supermanem. Lee Bermejo je především kreslíř a zde je to naprosto jasně vidět.

Povedená jednohubka!

fvalek
03.01.2024 4 z 5

Tohle je opravdu pěkný, dospělý komiks k zamyšlení. Hned v první řadě má nádhernou kresbu, která je tak nějak realisticky drsná a možná trošku depresivní, ale působivá. Působivé je i stavění na tématu Dickensovy Vánoční koledy, kterou příběh volně kopíruje. Bohužel ale musím říct, že jsem možná čekal trošku víc a samotný příběh byl nakonec docela obyčejný, alespoň v kontrastu toho, jak filozoficky a existenciálně celý komiks působí.

Vypadá to, že jsme v universu, kde je Batman trošku stárnoucí morous, který se úplně nedostal ze smrti Robina. Stále se potýká s tím, jestli je obecně přijímán jako hrdina nebo spíš jako zločinec. Je to trošku kontrast, protože už je takový lehce pokročilý, ale přístup k němu je jako na začátku, dokonce i místní policie neví, co si o něm pořádně myslet. A právě tahle unavená negativní verze Batmana se stává naším Škrblíkem.

Jako duch minulosti se objevují světlé včerejšky, kdy vše bylo bezstarostnější, lepší, akčnější a zábavnější. Staří známí, ale i stará neštěstí. Ukazuje se, že minulost Batmana nejen tíží, ale už na ni prostě nemá. Je mu jasně naznačeno, že to, kam se ubírá, není úplně dobré. Ale jinak vlastně nic moc příběh dob minulých. Za přítomnost přichází Superman, což je moc hezká linka. Superman se snaží Batmanovi ukázat, že svět není tak černobílý, nebo spíš jen černý, což se Brucovi nejenže moc nelíbí, ale konečně se vykresluje jako ten pravý pověstný Škrblík, který je morous každým coulem a se světem to už vzdal. Nicméně musím uznat, že i v téhle těžké depresivní kresbě Superman přináší opravdu nějaké to teplo, radost a pozitivitu. Jeho cameo jsem si hodně užil, přestože nedává moc smysl, že by neslyšel výbuch Batmobilu, když ještě ani nebyl nijak daleko, ale v pohodě, příběh ho už dál nepotřebuje... No a pak se dostáváme do budoucnosti, která konečně propojuje základní příběhovou linku s Bobem. Bruce si uvědomuje, že pokud takhle bude pokračovat, skončí to nejen jeho koncem, ale bude to mít následný pro celý Gotham ne-li svět. Tohle symbolické vykreslení tak nabírá docela hezký smysl a celkově to bylo povedené. Finální souboj ale už byl dost klasický a absolutní finále, kde tedy Bruce získá trošku nadhled a chce se změnit, už je takové klišé. Do toho tam je vcelku zbytečná linka s nějakým kašlem a zápalem plic, která ani nevím, co by měla zobrazovat... Leda tak to, že Batman v téhle své negativní formě chřadne. Ale to je tam takové nacpané navíc.

Celkově tak nevím, jak to pojmout. Umělecky je to úžasné dílo, dokonce i tou symbolikou a návazností na předlohu. Samotné finále a celkové vyznění je ale docela obyčejné a vlastně tak jde o úplně obyčejný příběh Batmana jako každý jiný. Ale celkově to vypadá všechno velmi silně a honosně.


GoodGames
17.12.2023 4 z 5

Vianočný Batman na štýl Dickensovej Vianočnej koledy. Je to temné, hravé a krásne kreslené. Lee Bermejo ukázal, že okrem perfektnej kresby dokáže písať aj zaujímavé scenáre a jeho Batman je poriadne zatrpknutý zlostný chlap, ktorý prechladol, je mu zima a kašle. Svojou atmosférou to Batmanových fanúšikov určite dostane.

Ivan Kučera
14.12.2023 4 z 5

Lee Bermejo je pre mňa nielen jeden z najvýraznejších ilustrátorov Batmana, ale vo všeobecnosti ilustrátor s jedným z najnezameniteľnejších štýlov, ktorý rozpoznám po prvom obrázku. Len čo taký komiks otvoríte, viete, kto ho kreslil. Batman: Vánoce predstavuje Bermejov scenáristický debut a nevybral si k tomu nič menšie, než parafrázu na Dickensovu klasiku. Žiaľ, scenár je zamotaný a na prvé prečítanie možno ani tak úplne nebudete vedieť, čo presne ste to vlastne čítali. Druhé čítanie situáciu zlepší. I tak ale zostáva víťazom tohto komiksu fantastická kresba. Batman a zimné prostredie je niečo, čo sa nevidí často. Hoc je akiste podozrivé, že Batman je taký dokonalý, že sa ani raz nešmykne na zamrznutej kaluži zákerne schovanej pod vrstvou snehu.

jan8470
09.12.2023 5 z 5

Nevím, jestli je Batman Vánoce nejlepším komiksem o temném rytíři, ale je rozhodně tím nejdojemnějším a nejpoetičtějším z těch, které jsem doposud četl. Funguje stejně dobře jako Batmanovský event i jako originální pocta jednomu z největších romanopisců 19. století. A to není málo.