Batman: Zatracení

Batman: Zatracení https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428447/bmid_batman-zatraceni-faV-428447.jpg 4 92 26

Joker je mrtvý O tom není pochyb. Jedinou záhadou zůstává, jestli mu ten jeho hubený krk konečně zlomil sám Batman, nebo jestli za tím stojí jiná gothamská zlověstná síla. Problém spočívá v tom, že Batman si na nic nevzpomíná... a čím více se noří do labyrintu tohoto případu, tím více pochybuje o všem, co se dozvídá. A kdo může být vhodnější k tomu, aby to všechno rozpletl, než... John Constantine? Háček je v tom, že i když John miluje záhady, je jedna věc, kterou má ještě radši – a to je pohrávání si s lidmi. A tak se nesourodý pár začne s Johnovou „pomocí“ hrabat v nechutných vnitřnostech Gothamu... a brzy se přiblíží šokujícímu odhalení, kdo doopravdy zavraždil Jokera. BATMAN: PROKLETÝ je průlomový hororový příběh s prvky nadpřirozena vyprávěný dvěma předními tvůrci moderního komiksu: Brianem Azzarellem (100 NÁBOJŮ, HELLBLAZER, BATMAN: EVROPA) a Leem Bermejem (HELLBLAZER, JOKER). Vydání v pevné vazbě obsahuje sešity BATMAN: PROKLETÝ 1–3 a galerii s pohledem na průběh tvorby opatřenou doslovem Briana Azzarella.... celý text

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Batman: Damned , 2019


více info...

Přidat komentář

mirec88
03.05.2024 1 z 5

Divnejšieho a nudnejšieho Batmana som ešte nikdy nečítal. Príbeh v podstate žiaden, ani trochu som ho nepochopil, Batman je tu divný, Constantina neznášam, tak keď takto má vyzerať celá séria Black Label, tak ďakujem pekne. Jediná hviezdička je za kresbu, inak odpad! Azzarello sklamal.

perko
14.03.2023 4 z 5

Tenhle komiks mě v průběhu čtení vlastně vůbec nebavil, ztrácel jsem se v ději a celkově jsem se dost nudil. Ale pak přišel konec, já vše pochopil, všechno do sebe hezky zapadlo a já zjistil, že se mi to vlastně hodně líbilo. Těžko se to popisuje, ale tohle dílo ve mě zanechalo skvělý pocit, že jsem si něco takového mohl přečíst. Za 4 a půl hvězdy. Super!


Politre
29.01.2023 5 z 5

Dle rozporuplného hodnocení zdejších čtenářů vyplývá, že ne všem toto dílo sedlo, já budu na straně nadšených. Příběh mi rozhodně nudný nepřišel, začíná se bezprostředně po konci Jokera, při souboji na mostě a jde o kombinaci u Batmana zcela nevídanou, tj. příběh je směsicí hororových, mystických ba magických prvků a Gotham nikdy nebyl temnější a vizuálně podmanivější. Tím se dostáváme ke Bermejově kresbě. Jedním slovem je úchvatná a jedná se asi o nejlépe nakresleného Batmana, co jsem měl tu možnost vidět. Obálka je také kus umění. Možná chápu proč má zdejší "modré" hodnocení, příběh je totiž ne zcela polopatě podán a po pátrání po konečném vysvětlení konce na různých diskuzích, docházím k tomu, že je chápán různě a nejednoznačně. Což ale neberu jako zápor, spíše vybízí k dalšímu přečtení.

Disease
29.08.2022 5 z 5

Uznávám, že většina hodnocení je za kresbu. Ale i ten příběh je v pohodě a na rozdíl od jiných Batmanů jsem se nenudil.

Lískaran
14.05.2022 2 z 5

Miluju vůni Zatracení po ránu. Vážně, ty stránky úžasně voní. A kresba je taky pěkná, jenže ten obsah… Ze Zatracení přímo čiší snaha, aby si čtenář řekl „Sakra, to je temný jak Batmanovy trenky v jeskyni!“ Takže tu máme rádoby hluboký filosofický voiceover libující si v paradoxech a k tomu další pitvání se v Batmanově dětství, konkrétně v jeho klíčovém zážitku a traumatu. A některé psychologické postřehy jsou tak hluboké, až nedávají smysl:

„To se snad chceš zabít?“ „Je smutné ptát se na něco takového dítěte, opravdu smutné. Taková otázka by do něj mohla vetknout bohabojnost… Vyděsit ho… Zmrzačit… Nebo ještě něco horšího.“

Tradiční disciplínou je pak patetický doslov jednoho z autorů.

dexterman
05.01.2022 4 z 5

Ono se tady popravdě skoro nic neděje . Máte to tak na jednu hodinu. Nebo když chcete na jeden večer . Což však tohle dílo dělá pro mne cenné je dokonalá kresba . Tu jsem si užíval víc než příběh samotný . Už tady je patrné že je něco špatně . Asi to není to nejhorší co jsem četl . Není to ani zároveň něják extra dobrý . Nebýt té umělecké stránky moje hodnocení by bylo hodně špatný . Aspoň u mě nudný příběh zachránila kresba .

Davidin
28.12.2021 2 z 5

Další komiks z edice DC Black Label... který mne absolutně nebavil. Dočteno jen proto, že za cca hodinu je možné přečtené odložit.

Pokus o sestoupení do hlubin Batmanovi duše bez hloubky scénáře a postav. Samotná kresba je úžasná, ale suše podanou linii hlavního hrdiny nespasí.

Nemohu si odpustit srovnání s Arkhamem G. Morrisona. Odtamtud stístěná atmosféra a niterní pocity prýštily z každého okna každé strany. Tady nabízené kombinace působí otravně a lacině.

Verdikt: Je to nuda. Sáhněte raději po jiném komiksu, tento přenechte zarytým fanouškům Batmana.

Kopta
04.12.2021 3 z 5

Vše nasvědčuje tomu, že jde o něco super. Dokud tomu tak není. Obálka, design a kresba celý koncept posouvají dál, ale mnohdy to nejdůležitější je opomenuto. Příběh. To, co se si hraje na nějaké jinotaje a hrozně silný příběh má odér takového nic, kdy sice se necháte ukonejšit hezkou grafikou a umem, ale tím to končí. Příběh je nulový, postavy nezajímavé, protože ani nemají charakter, a přitom je celý díl jedno velké crossover. Fandím myšlence, ale dokud do toho nedáme nějaký trochu smysluplný příběh, tak to nemá cenu. Nejvíc promarněná šance na to, to posunout někam dál.

Petr Dudek
18.02.2021 3 z 5

Mám opravdu rád Briana Azzarella, jeho Constantine i Joker patří k tomu nejlepšímu, co jsem v češtině kdy četl. Proto jsem se hodně těšil na spojení prvně jmenovaného s Batmanem. A přišlo velké zklamání. Brian pořád dokáže přinést zajímavý pohled na věc, jít mnohem dál, než zbytek mainstreamu. Skoro jakoby se vůbec nejednalo o superhrdinský comics. Tady zajímavou myšlenku bohužel dodá až v závěru, aby mě naprostou většinu času nudil noční můrou. Někomu to určitě sedne (v podstatě všechny ostatní komentáře), ale já tyhle neuchopitelné věci nemám rád. Pokud vy ano, užijete si výbornou knihu s překvapivým koncem, kam se Batman, alespoň myslím, zatím nevydal.

Ivan Kučera
27.01.2021 4 z 5

„Jenom další temná noc, kdy vylítaj netopýři.“ Radikálna blacklabelovka s parádnym vzhľadom (priehľadný obal!), nesúca sa až v hororovom, okultnom, ponurom duchu. Tomu plne odpovedá geniálna Bermejoova kresba, ktorá bola fantastická už v grafickom románe Joker a tu je ešte realistickejšia (Batman pôsobí ako psychopatická nočná mora jednoznačne nepatriaca do sveta normálnych ľudí). Batman: Zatracení je pokračovanie Jokera. Odohráva sa v podstate len pár minút (!) po jeho drsnom konci. Azzarelloov scenár je miestami náročný na pozornosť, ale podstatnou mierou ho oživujú slávne nečakané cameá a prekvapivá prítomnosť Constantinea, ktorý je značným spôsobom nepredvídateľný a tak netušíte, či to s Batmanom myslí dobre, alebo hrá svoju vlastnú hru, ktorej pravidlá pozná len on sám (a na samom konci už aj vy).

Arkagas
08.12.2020 5 z 5

Perfektní! Nemám moc co víc dodat. Je to temné, je to filosofické, aneb otázka toho, kdy je vlastně doopravdy konec. Končí duše se smrtí? Skvělým bonusem jsou postavy navíc - čarodějka v podobě Enchantress, která láká Batmana na svou stranu a proti ní Constantine, který se snaží Batmanovi pomoct - nebo snad ne? Jako bonus hodně rozzuřená Harley, která nese Jokerovu smrt velmi špatně a nikoho asi nepřekvapí ani jiní démoni, skrývající se na hřbitově. 
Svižný, rychlý příběh s dokonalou kresbou, který jsem si užila od první do poslední stránky. Skvělý doslov, kde je vysvětleno, proč kniha vyšla až 10 let po jejím vytvoření. 

tereza1198
04.12.2020 3 z 5

Krásná a precizní kresba, která vás okamžitě vtáhne do temného děje. Přítomnost Constantina mě udělala velkou radost. Ale příběh jsem moc nepochopila. Přišlo mi ti jako by si Batman šlehnul a prožil pořádnou noční můru. Hodně filozofie, výkřiky do tmy. Já vlastně pořádně nevím, co si o tom myslet. Líbilo se mi to? Ano. O čem to bylo? Opravdu těžko říct.

Aleen
17.10.2020 5 z 5

Ach ta kresba....ta atmoška...boží! Nejsem klasický čtenář komiksů, prostě mám jen občas období, kdy je vyhledávám a nemám žádný systém v jejich výběru. Tentokrát to bylo na doporučení mého kolegy - odborníka. Dobrá volba, já jsem si "pochutnala". Co mě opravdu potěšilo byla přítomnost Johna Constantina, což je má oblíbená postava. I když věřím, že Batmana příliš nepotěšil... Prostě jsem si to celé zcela subjektivně užila! SUPER bylo VŠECHNO.

jarynek
08.09.2020 3 z 5

Kresba super, to jsem si užíval každou stránku, každý jednotlivý obrázek. Naopak příběh mne vůbec nezaujal. Jakou úlohu tam měl Constantine a některé další postavy? Co tím vším chtěl autor říct? Jediná zajímavá linka se týkala Brucova dětství. Celkově ke konci jsem se na text už ani moc nezaměřoval, prostě nebavilo. Ale jen kvůli té kresbě stojí za to se na knihu podívat.

fvalek
31.08.2020 5 z 5

Tak úplně nechápu nižší hodnocení, protože já jsem tedy plně spokojený. Krásná temná kresba plně prezentující Black Label, atmosféra hodná Oscara a příběh, který je sice trošku složitější a v některých částech nepochopitelný, ale hodně silný a poutavý. Ačkoliv poměrně novinka, hodně se vrací ke stylu třeba Království tvé a dalších pecek z minulého tisíciletí, a to jak kresbou, tak hloubkou textů.

Ano, trošku mi vadí zbožná atmosféra, která je prezentovaná hlavně Deadmanem. Tak úplně jsem nepochopil celkové vyznění, i když mi velmi pomohly autorovy poznámky na konci coby dodatek, to moc oceňuji. Vůbec nejlepší pro mě byl výskyt několika zajímavých postav, nejen Justice League Dark, Bažináč, Zatanna, Enchantress, Constantine a další, to potěšilo hodně, i když Constantine byl někdy na ránu.

I když příběh s neustálými moudry, religiózním filozofováním a zbožnými poznámkami byl sem tam trošku otrava, přečetl jsem ho tahem a zaujal mě. Moc hezky bylo zpracované Batmanovo potemnělé dětství, které není tak zlatavé jako v běžných sériích. V dospělém Brucovi se zase zrcadlilo zoufalství, touha po konci a ono zatracení, které je hlavním motivem. Jak už jsem psal výše, nevím, jestli jsem vše stoprocentně pochopil, ale pokud ano, tak to bylo opravdu velkolepé. :)

GoodGames
01.07.2020 3 z 5

Zatracení dokáže určite zaujať svojím drsným až hororovým scenárom a má aj pár fajn momentov, ale ten príbeh ako celok sa až tak úplne nevydaril a v niektorých momentoch ho zachraňuje hlavne luxusná kresba.
"část textu obsahoval SPAM a byl odstraněn"

KubaHanzelin
11.06.2020 4 z 5

Ale jo, mě se to líbilo.
Kresba je parádní, temná, takže skvěle hodící se k příběhu, který může spoustu lidí mást a to je dle mého ten důvod, proč má tento kousek horší hodnocení.
"I když svět touží po Supermanovi, lidé potřebují Batmana."

Gustik5
20.05.2020 3 z 5

Batman: Zatracení je vizuálně naprosto pohlcující a nádherný komiks, který ovšem dojíždí na naprosto plytký scénář. Jde o přehlídku vizuálně podmanivých obrazů, které slepuje dohromady sice atmosférická, sice místy zajímavými nápady proložená, ale pořád – dějová vata. V momentě, kdy otočíte na poslední stránku bude nutně následovat povzdech a otázka, co je vlastně pointou celého příběhu (tedy ono příslovečné „Co tím chtěl básník říci?“), nebo jeho jedinečným, neviděným poselstvím.

Na rozdíl od Jokera či Luthora od stejné autorské dvojice nenabízí Zatracení nic nového ani neotřelého, Azzarello píše (jakkoli mu ne úplně kladný Batman scénáristicky sedí) s poněkud nabubřelou intelektuální přezíravostí – jako by se po celou dobu čtení schylovalo k něčemu velkolepému, co vás posadí na zadek, jen aby celý příběh ve finále vyšuměl do ztracena a došlo k pro mainstreamové komiksy tolik typickému návratu do statutu quo, pro který je milujeme a nenávidíme zároveň. V ději pochopitelně potěší účast postav z dospělejšího ranku známého pod názvem DC Black Label, jako Swamp Thing, John Constantine a dalších, ale jde vlastně jen o stafáž pro úchvatnou atmosférou prodchnuté kulisy, v nichž se ve výsledku nic převratného neodehraje. Revoluce se nekoná. Nakonec jde o úžasně nakreslené zklamání.

Alitairmir
12.03.2020 5 z 5

Vím, že názorem budu v drtivé menšině, ale tento komiks je pro mě, vizuálně i obsahově, umělecké dílo !

3DD!3
07.03.2020 5 z 5

Lepší než Joker dle mého skromného mínění. Duchařská atmosféra, vtipálkův přízrak i rozliční hosté z bývalého Vertiga, vše funguje na výbornou. Vizuální stránka je super (Bermejo je držák) a formát i obálka už zavání bibliofilií. Azzarello to sice umí líp, ale tahle balada o bolesti, strachu a nejistotě má své kouzlo.