Básne v próze

Básne v próze https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418043/bmid_basne-v-proze-RFy-418043.jpg 4 13 2

Ivan Sergejevič Turgenev (1818 - 1883) vytvoril na sklonku svojho života lyricko-filozofické Básne v próze, ktoré dodnes žiaria ako moderný skvost v diele tohto svetového klasika, predstavujú prozaikov vrcholný tvorivý čin a popri Charlesovi Baudelairovi z neho urobili nesmrteľného majstra tohto náročného literárneho žánru. Autor sám pokladal tieto miniatúry za náčrty, za prípravu motívov, ktoré by sa dali použiť vo väčších epických útvaroch. Keďže mnohé mali osobný pôvod a zreteľne sa v nich zrkadlili spory s kritikou, spomienky či bolestné pocity starnúceho a na smrť chorého človeka, nepomýšľal na ich vydanie. Bol presvedčený, že sú vhodné len pre úzky kruh poslucháčov, pre intímny kontakt s vnímavým čitateľom.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Európa
Originální název:

Stichotvorenija v proze , 1882


více info...

Přidat komentář

Eva2424
23.01.2022 5 z 5

Soubor nádherných krátkých próz, v nichž autor uvažuje nad životem a blížící se smrtí.

"Směju se a sám sobě se divím. Můj smutek je nelíčený, opravdu se mi těžce žije, trpké a neradostné jsou mé pocity. Nicméně se snažím dodat jim kouzla a půvabu, hledám obrazy a příměry; vybrušuji svůj projev, raduji se ze zvuků a souznění slov. Jsem jako sochař, jako zlatník, pečlivě hnětu a brousím a všemožně zkrášluji onen pohár, v němž sám sobě podávám jed."

mistrikova
27.09.2020 4 z 5

Útlá knížečka, krátké dílko autora vznikla cca 5 let před jeho smrtí. V té době byl již vážně nemocen a vzpomínky na mládí, lásku, jeho přátele, kteří již zemřeli, jsou v jeho textech patrné. Autor se zamýšlí nad smrtelností, zpytuje svůj život a tuší, že se již jeho čas naplnil. Nejde o básně v pravém smyslu slova, ale i tak vykazují určitou lyričnost.