Prokletí zlaté lebky

Prokletí zlaté lebky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515166/bmid_prokleti-zlate-lebky-643ee96535a29.jpg 4 12 2

Roy Thomas a John Buscema spojili své síly, aby z Conana vytvořili jednu z nejlepších komiksových sérií všech dob. Conan putuje Hyborií a nakonec se ocitne jako voják v armádě svého někdejšího nepřítele - krále Yedzigerda. Prochází bažinami Stygie, džunglemi Kúše i Zembabwe a východní říší Kitaj. Všude se střetává s nestvůrami, démona a krvežíznivými válečníky. V knize rovněž najdete adaptaci Howardovi povídky "Nergalova paže".... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Curse of the Golden Skull , 2021


více info...

Přidat komentář

Norri
11.01.2024 3 z 5

Na třetí díl této archivní kolekce jsem se těšil. Kdysi jsem se četl Conana, který vyšel u Barlow Comics, a přestože to bylo příšerně vytištěné, tak bylo evidentní, že John Buscema Conana umí. V předchozí knize jsme dostali ochutnávku a tady jsme dostali Johna Buscemy pořádný nášup. Chvilku jsem přemýšlel, jestli mi přece jenom nechybí kresba Barryho Smitha. Říkal jsem si, jestli těch prázdných pozadí není nějak moc. Ale ne, nechybí a není. Buscema zkrátka umí a na jeho Conana se dobře dívá. Přesto si myslím, že byl v této knize překonaný, a to Nealem Adamsem v povídce Prokletí zlaté lebky, která dala jméno celému tomuto svazku. Adamsova kresba a práce s panely posunula tu povídku na úplně jinou úroveň. Ale k tomu se ještě vrátím.

I přes veškerou mou chválu výtvarné stránky musím zůstat s hodnocením této knihy poměrně nízko. Důvod je jednoduchý - příliš krátké a generické povídky. V předchozí knize jsem si chválil, jak na sebe téměř všechny povídky navazují a působí dojmem souvislého děje. Tak to mám rád. Tady je jenom jeden příběh delší, a to příběh z Kitaje tvořený povídkami Ohnivý vítr tajuplné Kitaje, Zkouška sedmi mečů a Svůdkyně z ohnivé věže. Ale to je všechno. Všechno ostatní jsou zcela izolované krátké povídky. Občas se v některé z nich objeví zajímavý moment, ale to nestačí. Většinou jsou tak krátké, že než začnou bavit, tak skončí, a jsou děsně generické. Jednou z mála povedených izolovaných povídek je již zmíněné Prokletí zlaté lebky. To mi připadalo poměrně dobře napsané a ve spojení se skvělou kresbou Neala Adamse to byla zábava.

Milonak
10.10.2023 5 z 5

Z celé trilogie je závěrečná kniha nejlepší a zaslouží 5 hvězd. Konečně konstantní a pěkná kresba a zejména pak několik příběhů, které jsem ještě v komiksovém zpracování neviděl a jejichž autorem je Howard. Kniha působí celistvě, jednotlivé příběhy jsou chronologicky řazeny a celé to bylo pro mě příjemné překvapení po ne úplně povedeném prvním díle. Super.