Star Wars omnibus: Před dávnými časy... Kniha první

Star Wars omnibus: Před dávnými časy... Kniha první https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144557/star-wars-omnibus-st-144557.jpg 4 30 6

Tato úvodní kniha nabízí prvních dvacet sedm sebraných sešitů série Star Wars : Před dávnými časy... Vycházet začala už v roce 1977, tedy ve stejném roce, kdy diváci mohli poprvé vidět slavný film George Lucase. A jeho komiksovým zpracováním také začíná. Takže : Před dávnými časy, v jedné předaleké galaxii... Tato magická slova katapultovala svět do víru epického dobrodružství, které dodnes pokračuje v televizi, románech, videohrách a komiksech. Od července 1977 do září 1986 vydával Marvel Comics Group každý měsíc komiksy ze světa nesmírně populárního filmového fenoménu Star Wars. Z dnešního pohledu působí některé příběhy z této komiksové řady zvláštně a se znalostí pozdějších filmů ze světa Star Wars dokonce nelogicky. Je to pochopitelné, protože tvůrci se mohli opřít o jediný tehdy existující film George Lucase a místy popustili uzdu vlastní fantazii. Proto se také hodně diskutovalo o tom, jak, kam a jestli vůbec tyto příběhy zařadit do oficiální Star Wars kontinuity. Ale nikdo nemůže marvelovské sérii Před dávnými časy... " upřít originalitu, kouzlo a vnitřní sílu.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Long Time Ago..., Volume One , 2010


více info...

Přidat komentář

Zak66
02.10.2022 5 z 5

Tak na tohle jsem byl docela zvědavý. Zajímalo mě, jak to vypadalo ve světě Star Wars, když existoval jenom jeden film. A musím říct, že mě to dosti bavilo. Není tu nic, co bych extra vytýkal, až na jednu jedinou věc. Vzhled Jabba Hutty. To prostě nechápu. Jinak adaptace filmu byla skvělá. Zbylé příběhy, pokračování filmu, byli někdy velmi originální a zajímavé. Především musím vypíchnout linku na stanici Kolo. Avšak tu jsou i slabší příběhy. Taky je opravdu vtipné, jak se tu pracuje s Lukem a Leiou jako s možným párem.

wullcann38
20.04.2021 4 z 5

No asi nejlepší z celého komiksu je filmová adaptace pak to většinou nestálo za moc.
A taky nechápu vzhled Jabby Hutta.No, zkrátka je to bizarní.


Terva
12.10.2020 4 z 5

Před dávnými časy, v předaleké Galaxii....
...zuří vesmírná občanská válka.
Aliance odvážných bojovníků za svobodu se vzepřela
tyranii a útlaku děsivého Galaktického impéria.
Toto je jejich příběh!

Tento svazek čítá 27 (dvacet sedm) povídek. Ke všem jsem napsal komentáře, přidal malou ochutnávku a nějaký ten citát. Najdete je v kolonce „povídky“ u této knihy.

#1 - #6 *****
Je to nádhera. Má to snad stejné barvy jako byly použity ve filmu. Na ploše se neustále něco děje, řeší nebo se střílí. Han Solo opravdu vypadá jako Harrison Ford, Millennium Falcon září na hvězdné obloze a kecy robota Artoo Detoo jsou stále k popukání. Je to radost, číst tyto příběhy. Události odehrávající se v povídkách #1 až #6 skoro do detailů kopírují filmové verze George Lucase. Stává se pak faktem, že čtenář, který filmy viděl, už se nezaobírá okolnostmi komiksového děje, ale děj samotný si prostě užívá. A vzhledem k tomu, že viděl filmy, je pak nadšen z toho, že dokáže i děj předvídat. Strašná pohodička..... Napětí se, sešit od sešitu, stupňuje. Světelné meče kmitají, lasery neúprosně drtí povrchy kosmických lodí a malých stíhaček, hláška střídá hlášku a hudba temně zní. Dokonce jsem viděl i žluté motýlky, bylo jich osm. Kde se tu vzali ví snad jen Darth Wader a „síla“.

Citát: Polohu máme správnou. Jen tu není Alderaan! (#03 - Hvězda Smrti)

#7 - # 10 ***
Jenže pak se objevují „Nové planety, nové příběhy! a hned od #7 se mi to zas tak moc nelíbí. Tvůrci si jako příklad berou film Sedm statečných a několik sešitů se tomuto westernovému příběhu věnují. Události na planetě Adubu-3 mě moc neoslovily. Málo vtipu, jen trocha dobrodružství, prostě celkem nuda. Všem těm sešitům z Adubu-3 dávám tři motýlky a to hodně vybledlé motýlky. Strašně jsem se těšil až tyto události budou dořešeny a tvůrci se zase vrátí ke hvězdám. Raději nějakou bitvu v daleké, předaleké Galaxii, než králíka v poušti. Ano, součástí osmi statečných je i Jaxxon – metr osmdesát vysoký králík, který radši ohlodává kosti, než chroupe mrkev.

Citát: Vítězi jsou ti, kdo zůstali stát. (#08 Osm za Adubu-3)

#11 - #15 ****
Příběhy z vodní planety v systému Drexel nejsou špatné, i když se neodehrávají ve Vesmíru, jsou dobrodružné, je tu epická finální bitva, trochu lásky a smutnější konec, než by si to zasloužilo. Je to slušně napsané, pěkně nakreslené a má to příjemné barvy. Navíc finální epická bitva s Dračími jezdci je úchvatná. Není to stoprocentní dobrodružství, ale za čtyři hvězdy to ujde.

Citát: Proč to neřekneš bez těch ošklivých dodatků o mém charakteru?! (Duel mezi hvězdami #15)

#16 - #23 *****
Jeho nástrojem jsou smrt a zkáza! Jeho terčem Vesmírní válečníci! Jmenuje se Valance a je Lovec! Nemá rád roboty a nosí s sebou velké tajemství. A dal si za úkol zlikvidovat C-3PO a R2-D2.
Tohle bylo na úrovni prvních sešitů. Napínavé, akční, smrtící a zdařile nakreslené Akorát mě dost naštvalo, že Lovec, Valance tu nedostal tolik prostoru, jak by si čtenář myslel a přál. Ale i tak jsem tomu dal pět hvězd.

Citát: A teď fofr! Vezmeme to načisto... ať nikdo nepřežije! (Lovec! #16)

#24 - #27
Jsme opět u Yavinu. Další nebezpečí pro tuto planetu a její měsíce. Jenže je v tom i něco jiného. Nějaká konspirace nebo snad schovaná Imperiální základna. Těžko říci. Ale mě tak trochu zklamalo, že se naši hrdinové nevydají raději někam do...třeba do nějaké daleké, předaleké Galaxie. Ale, to ne, oni se musí vrátit. Musím však přiznat, že příběhy z této lokality jsou akční a plné soubojů, prolhanosti i lásky. A konec, který vlastně není koncem nás žene do dalších nebezpečí-

Citát: Droidi a lidé se takhle nechovají. Nepokládají život jeden za druhého! (#27 Návrat lovce)

Pokud máte zájem přečíst si i komentáře ke všem povídkám v tomto svazku, tak zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261


…...................................POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ................................

Palorizek85
29.08.2019 5 z 5

Moc nechápu to nízké hodnocení - jasně, je to alternativa k tomu co bylo, ale i tak je to celkem dobré. Na to, že to vycházelo v roce 1977, kdy ještě nebylo takové "boom" v tomto universu to je dost dobré.

DennisMoore
25.01.2019 4 z 5

Před dávnými časy v předaleké galaxii......... Vesmír Star Wars zachvátil BRAK. Kreslíři a scenáristé Marvelu se rozhodli VYDĚLAT na filmovém hitu a ve spěchu začali adaptovat. Po čertech drsný Obi-Wan Kenobi se musí utkat s Darth Vaderem, jehož ZLÉ MONOLOGY jsou doopravdy zlé, a osvalený dlouhovlasý Luke Skywalker se stává klišovitým hrdinou. Vystupuje v několika vystřižených scénách, kromě světelného meče ovládá i PATETICKÉ KYDY a myslí si na princeznu Leiu, která si zase myslí na něj. Zatímco Han Solo a Chewbacca bojují na straně POVSTALCŮ, vyhlížejí další dobrodružství, v němž VYKRADOU Sedm statečných, když se spojí s dikobrazím kocourem, zeleným králíkem, jediovským Donem Quijotem, polonahou válečnicí, chlapcem a jeho pásovým droidem, aby ZASTAVILI TUCTOVÉHO PADOUCHA a možná také zabili Godzillu. A další dobrodružství S PIRÁTY se blíží...

martinstefko
31.03.2016 4 z 5

Kniha Star Wars Omnibus: Před dávnými časy... 1 je kronikou toho, co se ve světě Star Wars mohlo stát a možná také stalo. Někdy by třeba nemusela sedět jen chronologie, některé příběhy by skutečně mohly do světa Star Wars celkem zapadnout, když nebudete hledět na detaily. Kresba je v některých případech naprosto parádní, hlavně, když scénárista dovolil trochu větší panel. Ten pak vypadá naprosto nádherně. Místy je to hodně béčkové čtení, některé promluvy, ať už vnitřní, nebo hlasité, jsou strašně patetické a šroubované, ale do světa Star Wars se to stejně hodí. Pokud se chcete vrátit do svých dětských let, tohle je celkem vhodný způsobe. Zažijete dobrodružství, které vám sem tam může připadat směšné, ale pokud v sobě to svoje dítě probudíte, budete se královsky bavit. A pokud jste starwarsfilové, můžete hledat chyby, případně spojitosti.