Conan přichází

Conan přichází https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494754/bmid_conan-prichazi-FYn-494754.jpg 5 24 10

Právě se započíná největší z příběhů žánru meče a magie – sága Conanova! Barbar Conan, zrozen na bitevním poli chladné Cimerie, si klestí cestu nezkrotnými říšemi hyborejské éry a jeho hněvu neuniknou nepřátelé lidští ani nadpřirození! Jeho dobrodružství se stanou legendou. On sám se stane králem. Roy Thomas a Barry Windsor-Smith převzali kultovní postavu Roberta E. Howarda a vdechli jí barvitý život v díle, jež bylo ve své době etalonem komiksového vypravěčství. Marvel hrdě uvádí svou epickou ságu, pečlivě zrekonstruovanou a zrestaurovanou do podoby, jež je úctyhodnou připomínkou původních vydání. V prvním svazku Conan poprvé opouští domovinu a získává zkušenosti jako zloděj, žoldák a především bojovník!... celý text

Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The Coming of Conan , 2020


více info...

Přidat komentář

1972Sixo
10.11.2023 5 z 5

Najprv som myslel ako sa rozpíšem aký prínos mal celý koncept komiksu barbara Conanan pre comics, ale načo? Stačí vedieť, že komiks je fakt kvalitný aj napriek tomu, že to je riadne retro. Že to čo mi vadilo na jeho predchádzajúcom vydaní od Crew/Netopejr chytilo s príchodom farby úplne iný dych a že kresba Barry Windsor-Smitha sa zlepšuje každým zošitom. A že ten spomínaný prínos a dopad je určite lepšie opísaný v bonusových materiáloch samotnej knihy. "U Croma, sem s dalším dílem!"

Zlord Antiježíš
28.09.2023 5 z 5

Někteří fanoušci doufali. Jiní už ani nedoufali. Těm co nedoufali, nezbylo než sáhnout po namátkových a nesystematických ochutnávkách od Semic-Slovart, nebo sice chronologických, ale graficky téměř nečitelných a především překladatelsky poněkud zanedbaných comicsových legendách od Crew/Netopejr. A možná si tím jen zkazili požitek, nebo získali názor na nevalnou kvalitu této adaptace.
Naproti tomu ti co doufali se právě dočkali!!! Ano, konečně vychází legendární marvelovský Conan v důstojné formě, kvalitním smysluplném a plynulém překladu a dokonce v barvě!
Patřil jsem mezi doufající a tak, bez dojmu zkaženého nepříliš povedenými pokusy z minulosti, vyjma letmého prostudování, jsem téměř šokován, v pozitivním smyslu. Kvalita původního marvelovského Conana u nás díky předchozím pokusům neoplývá příliš dobrou pověstí. Čekal jsem tedy zajímavé retro, spíše lahůdku nebo zajímavost pro fanoušky černovlasého svalnatého hrdiny mezi které se počítám. Ovšem tento předpoklad dostane zásadní trhlinu, jakmile si uvědomíte, že příběhy Barbara Conana jsou zcela nadčasové. A definitivně se zbortí, když zjistíte, že ten duch conanovských příběhů, ve více než 50 let starém komiksu nechybí. Funguje, není to retro, je to Conan, ten Conan co dokáže čtenáře pohltit, uchvátit a vzít za dobrodružstvím do nám tak známých zemí hyborského kontinentu.
Kromě sešitů #1 až #13 série Barbar Conan by Marvel získáte spoustu zajímavého bonusového materiálu - krátkou povídku, kterou si Marvel před spuštěním samotného Conana oťukával tržní zájem, příběh Kulla dobyvatele a především nesmírně zajímavé texty Roye Thomase, jenž pro fanoušky popisuje cestu Marvelu ke slavnému Barbarovi


DennisMoore
07.05.2023 5 z 5

Conan bez krve, bez sexu, jde to vůbec? Stejně se kdysi ptali i američtí komiksoví fandové, jak se dozvíte z velezajímavých bonusových materiálů, a tak jako jim tehdy i mně dnes Marvel odpověděl: "Samozřejmě, proč by to nešlo?" V těchto Conanových příbězích sice nelétají všechny možné údy vzduchem, ale o to zajímavější je to čtení, protože Howardovu atmosféru bezesporu mají a bavily mě díky ní i díky tomu, jak se autoři s cenzurními nařízeními vypořádali. Tahle kniha je zkrátka krásný výlet do komiksové historie, která má pořád co říct.

OldaB
09.04.2023 5 z 5

Musím přiznat, že Conana mužů, takže jsem většinou nekritický. Řadu příběhu jsem už četl, ale je to tak dávno, že jsem si je stejně nepamatoval. Souhlasím, že začátek startuje pomaleji, ale další příběhy dělají čest celému Howard feelingu. Pečlivé zpracování od Comics centra je samozřejmostí.

Norri
08.01.2023 3 z 5

Komiksové legendy a Conan od Semicu mě minuli, a tak jsem dlouho plánoval, že si některé ty Komiksové legendy s Conanem koupím. Čistě ze zvědavosti. Proto mě potěšilo, že se Comics Centrum pustilo do těchto archivních kolekcí. Doufám, že s nimi budou pokračovat a dočkáme se i Conanů kreslených Johnem Buscemou.

Zpočátku jsem se bál, že koupě této knihy byla chyba. První příběhy mě vylekaly, že tohle bude retro k nepřežití. Potom ale přišel “Soumrak sivého boha” a “Sloní věž”, a já jsem se do toho začal dostávat. Nemůžu říct, že bych pak byl ze všeho bezuzdně nadšený a do dalšího čtení mě poháněla hlavně zvědavost. Byl jsem zvědavý, jak se scénárista Roy Thomas vypořádal se známými příběhy, které jsem četl už od Dark Horse anebo od francouzských scénáristů, a jak dokázal napsat příběhy nové. A nejsem zklamaný. Je to zkrátka Conan. Zvědavý jsem byl ale také na výtvarné zpracování. Pozoruji u sebe totiž v poslední době slabost pro kresbu takovýchto starých komiksů. Zvláště kresba komiksů z EC comics se mi v poslední době zdá velmi zajímavá, ale to sem nepatří. Kresba tohoto retro Conana není vůbec špatná. Panely mají dobrou kompozici a často jsem si užil i rozložení děje na stránce. Těch vyloženě nepovedených panelů je tady málo. Dříve jsem byl silný zastánce barevných komiksů, oproti těm černobílým. To se však již dávno změnilo a byl bych velmi zvědavý na černobílou verzi této knihy. Především kvůli práci inkerů, v čele se Salem Buscemou. Zároveň ale musím připustit, že by to přineslo spoustu problémů.

Kniha obsahuje také velmi obsáhlou bonusovou část, ve které je spousta povídání Roye Thomase o cestě Conana do Marvelu, o výběru výtvarníků i o vzniku prvních sešitů. Roy mi přišel jako docela arogantní týpek, ale povídání je to zajímavé. Jsou zde také vynechané panely a stránky, ukázka námětu prvního sešitu psaná Royem Salovi (snad mu pak dodal i scénář…), návrhy obálek a samozřejmě také ukázka stránek bez vybarvení.

Když to shrnu, tak to není vůbec špatné. Je to zkrátka retro a pulp. Ducha a atmosféru conanovských příběhů to má. Nedokázal jsem tu knihu přečíst najednou a četl jsem ji několik dní po pár sešitech. Jeden se toho totiž snadno a rychle přejí. Ve výsledku jsem se však bavil.

Ivan Kučera
06.01.2023 4 z 5

Návrat do detstva, keď mi rodičia v 90. rokoch kupovali veľa komiksov, keďže ich však u nás vtedy vychádzalo na kilá, nedalo sa finančne zvládnuť kupovať všetky. Najviac si to odniesol asi práve Conan, ktorého som zbožňoval samozrejme aj vďaka filmom s Arnoldom Schwarzeneggerom, hoc jeho poňatie nemá s literárnym barbarom veľa spoločného. Musel vtedy každopádne ustúpiť osobnostiam, ktoré pre mňa znamenali predsa len viac (nazdar Záhadný Spider-Man). Keďže sa toho vinou ku mne dostala len jedna conanovská zošitovka, nezostávalo mi nič iné, než ticho závidieť spolužiakom, ktorým to rodičia kupovali a oni to nosili do školy. Až s odstupom desaťročí som načítal celú (18-dielnu) sériu od Semic-Slovart. Archivní kolekce Barbar Conan 1: Conan přichází neobsahuje síce inkriminované kusy od Semic-Slovartu, ale istým spôsobom je to to isté. Séria od Semic-Slovart totiž pozostávala prevažne z rokov 1976 – 1979, kedy ich kreslil John Buscema (s minimálnou pomocou Howarda Chayikina a Tonyho DeZunigu) a písal Roy Thomas. V omnibuse sa nachádzajú komiksy z rokov 1970 – 1971 a tiež ich písal Thomas, síce kresličom bol Barry Windsor-Smith, no vyzerajú akoby ich jedna mater mala. Takže áno, trvám si na tom: hrejivý, nostalgický návrat do detstva. Conan prekvapivo začínal v Marvele, ten si s bronzovým Cimerčanom ale nebol istý a tak pár mesiacov pred jeho debutom uviedol skúšobne na trh betaConana: krátky komiks s hrdinom menom Star the Slayer, ktorý je Conan, len sa inak volá a vyšiel v zošite Chamber of Darkness. Čitatelia zareagovali pozitívne a tak už nič nebránilo tomu, aby Conan mohutne, tak, ako to vie ostatne len on, vtrhol na trh. A zúri na ňom dodnes. V CC sa tieto retro veci rozhodli postupne skompletizovať, pričom na ničom nešetrili: tvrdá väzba, komiks na prvý pohľad budí rešpekt a pocit vyšperkovanej exkluzívnej edície, prebal, lacetka, 368 strán a okrem štrnástich komiksov (vrátane raritného Chamber of Darkness!) obsahuje more exkluzívnych bonusov. Chápem, že to niekomu bude pripadať zastarané, ale mňa okamžite zahalil hrejivý plášť nostalgie. Na každom kroku na spanilého Cimerčana striehne zlo. Černokňažníci, príšery, smrteľne nebezpečné kulty, kráľovstvá plné drsných tajomstiev, okrídlení démoni, cthulhuovské obludy zákerne číhajúce v obludnom podzemí, nemilosrdné beštie, lietajúce opachy, armády dobyvateľov a opulentné ríše, ale tiež umierajúce svetadiely. Vadilo mi azda len to, že na rozdiel od neskorších dielov tieto idú nečasto do hororu a odohrávajú sa skôr v mestách, než v džungliach. Sympatické je, že príbehy na seba voľne nadväzujú, hoc každý je (relatívne) uzavretý. Vidno, že postava sa ešte len hľadala (Conan v jednej chvíli „stuhne strachom“, to svet nevidel, možno ho však ospravedlňuje nízky vek) a poplatný dobe (ženy sú buď neschopné krásavice, alebo manipulatívne mrchy).

špulo
18.12.2022 5 z 5

Komentáre od trudoša a toecuttera vystihli všetko. Ja som mal z kresby sem-tam zmiešané pocity, aj oči. Barry Smith kreslí pár strán famózne a zrazu sa objaví okno, kde je z Conana úplná anatomická tragédia. Neviem, či je to daň za dobu vzniku alebo autorov zámer (áno, ľudské telo sa vie všelijako vyzvŕtať). V každom prípade som si to užil omnoho viac ako staršie čiernobiele verzie. Takéto súborné a preglančené vydania robia Conanovi dobre. Mne tiež ;))

trudoš
29.11.2022 4 z 5

Komiksových adaptací Conanových dobrodružství už bylo mnoho, ale jen pár se jich zapsalo do myslí čtenářů tak, jako řada z nakladatelství Marvel, psaná převážně Royem Thomasem a kreslená Barrym Windsor-Smithem. U nás je to již potřetí, co máme možnost sérii okusit, tentokrát však s plnou parádou a od prvního čísla.
Zpočátku je to krapet upovídané, ostatně jak komiksy v sedmdesátých letech byly takřka všechny. Ale když člověk zvládne prvních pár čísel, v nichž se ještě odráží tvůrčí představa co fantasy fanouškům ke štěstí stačí, přibližně od čísla pět nabírá série pochmurnější nádech, zápletky nejsou vždy prvoplánově naivní a postavy se občas zajímavě profilují. Možná ze mě mluví nostalgie, ale já si tuhle bichli užil fest, třebaže dávkovanou po částech. Moderní coloring se povedl výtečně a tím, že na sebe příběhy volně navazují, se lépe oceňuje záměr Roye Thomase zpracovat Howardovo dílo do komerčně úspěšného projektu. A kresba Barryho Windsor-Smithe je číslo od čísla lepší a lepší.

toecutter
23.11.2022 5 z 5

Kniha,která mi udělala nesmírnou radost!!Příběhy krátké,ale super a výborná,taková ta typická 70-80tková kresba,která se mi líbí mnohem víc než ta pozdější nebo dnešní a která mi velice připomínala ty první komixy co u nás vycházeli od Semic-Slovart v raných 90 letech a i když kreslíř je jinej(Smith,u těch semicových Buscema),kresba je velice podobná..Vůbec nelituju peněz,který jsem za to dal,naopak uvítal bych více takových zkompletizovaných reedicí raných vydání nejen u Conana,radost by mi udělal třeba i původní Spider-man,kterého Semic také vydával.Kniha má krásný obal,pěknou vazbu a je i dost obsáhlá s množstvím bonusového materiálu-krásné vydání!!!Vlastně jediné mínus vidím v tom,že tam toho není ještě víc,protože jsem se od toho nemohl odtrhnout...
Kniha pro všechny comicsové fajnšmekry a za mě jasný plný počet!!!!

Milonak
19.11.2022 3 z 5

Bohužel celkem zklamání a to zejména zásluhou kresby - je doslova "strašlivě barevná" co se sytosti barev týče a Conan zde vypadá jako běžný muž a ne jako obr. Některé příběhy už několikrát čtené a to i v knihách od Comics Centra, takže nic extra nového - aspoň pro mě.