Balada o námořníku

Balada o námořníku https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176181/bmid_balada-o-namorniku-msc-176181.png 5 40 5

Balada o námořníkovi Mikuláši, který na tři roky opustí svou dvacetiletou novomanželku Evu, aby se plavil po světě. Když se vrací zpět přes Marseille, setkává se s šenkýřkou, které před sedmi lety slíbil manželství. Nyní na ni však dávno zapomněl kvůli Evě. Zrazená žena se beze slova odchází utopit v přístavu, předtím však Mikuláše prokleje. [spoiler] Když se hrdina vrací domů, nachází Evu v náručí jiného muže. Chystá se zabít nejprve svého psa, který ji špatně hlídal, a poté oba milence. Ve zracích zvířete, které probodl nožem od Evy s vyrytým srdcem, však zahlédne oči své někdejší marseillské milenky a pochopí, že zavinil její smrt. Odplouvá tedy zpět na moře. Aby si jako vrah odpykal vinu, stává se strážcem osamělého majáku. Bude tak zachraňovat životy jiných námořníků a s ostatními lidmi se setká jen jednou za rok, když mu loď přiveze zásoby.... celý text

Přidat komentář

Marekh
04.10.2022 5 z 5

BALADA O NÁMOŘNÍKU se mi líbila. Obsahuje Předzpěv, 5 zpěvů a Dozpěv. Je to kratičká kniha, čtení tak na 15 minut.

Balada vypráví o námořníkovi MIKULÁŠOVI, který opouští svou ženu EVU a vydává se na cestu do dalekých krajin..

Kniha vydaná v roce 1964 v SNKLU má malý formát, menší font písma. Kniha obsahuje také ilustrace a je zpracována pěkně. Součástí knihy je papírový obal.

Citáty:

Tak jako dům náš pevna buď,
tak jako pes náš věrna buď
a věz, - že mám tě rád,
neb ten, kdo nejvíc miluje,
dovede sbohem dát.

JulianaH.
23.07.2022 5 z 5

Mistrovsky zkomponovaná balada o věrnosti a vině, působivá svojí prostotou. Myslím, že většinu účinnosti čerpá z utrpení němé tváře. Důležitý motiv očí, jak je pro Wolkera typické.

„Jak hvězda nebem padající
se mihl nůž a páž –
zoufalou ranou ku prahu
psa přibil Mikuláš
a Fidelio, věrný pes,
zří na něj okem mdlým
a ještě ruku líže mu
jazykem krvavým.“


hrdlickova_61
03.04.2019 5 z 5

Tahle báseň není myslím moc známá, a přitom je nádherná. Je to až neuvěřitelné, jakými slovy se dá vykreslit příběh, který by klidně mohl být kýčovitý jak z Červené knihovny, zatímco Jiří Wolker, ať psal na jakékoliv téma, zhostil se ho, přes své mládí, jako velký básník.

kamibe
24.10.2018 5 z 5

Opravdu nádherně sepsáno. Snad opět začnu vyhledávat nějaké další básně! Toto je krásné až k pláči. Skutečný skvost. I když námořník dostal zpátky, co zasel a co zapomněl, že zasel (a to doslova!), i tak jsou to neoddiskutovatelně překrásné verše. Jestlipak se tato báseň nachází ve středoškolských čítankách? Rozhodně by tam patřila.

Mercatino
17.05.2018 5 z 5

Tak jsem potěšený, že mám tu čest napsat první komentář k tomotu českému pokladu. Od první stránky jsem se nemohl odtrhnout. Četba této pětiminutovky patří k nejsilnějším zážitkům v mém životě vůbec. Při čtení jsem si připadal sám jako námořník, který se vznáší na vlnách divokých emocí. Toto je kniha, která jako dárek má nevyčíslitelnou hodnotu. Je to zážitek, s kterým lze těžko něco jiného srovnávat. Je to páka, která pohne srdcem a změní Váš život navždy. Pane Wolkere touto knížečkou jste mě dostal a mě nezbývá nic jiného, než celý Váš svět nyní prozkoumat. Děkuji Vám a těším se na další setkání.

Štítky knihy

balady básně námořníci epické básně

Autorovy další knížky

Jiří Wolker
česká, 1900 - 1924
2008  74%Těžká hodina
2008  74%Host do domu
1999  85%Básně
2004  89%Balady
1964  97%Balada o námořníku

Kniha Balada o námořníku je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x