B - Bezpečnost

nehodnoceno
B - Bezpečnost https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412493/mid_b-bezpecnost-UPs-412493.JPG 0 0 1

Příloha časopisu Bezpečnost. Z obsahu: Proti terorismu; Drama u řeky; Tajemství agentury NSA; Policejní labyrint; Syndikát zločinu; Doličný předmět; Scotland Yard bez alibi; Hezoun.

Přidat komentář

deefha
14.06.2023

Nalezeno v knihobudce, uschováno na věčné časy. Nesourodý kompilát různých autorů, stylů a zdrojů působí místy až dadaisticky, což zcela jistě nebyl záměr.

Na jedné straně si přečteme o negativním vlivu videoheren na zahraniční mládež (Rub a líc čipu), na další zaručené informace o akcích západních špionážních služeb (CIA opět ve starých kolejích), pak zatajíme dech u "reportáže" o málem znásilněných stopařkách (Slyšíte! Zastavte!) a podivíme se článku o vlivu slunečních erupcí na množství autonehod (Ptali jsme se na slunce).

Pobavit se můžeme u několika naprosto debilních detektivních hádanek, případně u krátkých žertovných vsuvek typu "Do jednoho vlkého skladu v Church Hill (USA) vstoupil nahý muž, jehož jedinými rekvizitami byla maska na tváři a pistole v dlani. Gangster poručil pokladní vyprázdnit kasu a peníze nacpat do platikového pytle. Poté beze stopy zmizel. Nikdo prý nebyl schopen ho identifikovat." Samozřejmě nesmí chybět ani křížovka, pochopitelně už vyluštěná: "Žárlivost meho žony nizná překážek" (předchozí majitel knihy byl zjevně policista).

Čeká nás taky spousta svinstva typu ukázky z projevu ministra vnitra Vajnara (V pevném spojení s pracujícími zvyšovat účinnost preventivní práce SNB), rozhovor s členy rodiny, která celá pracuje na různých postech u Veřejné bezpečnosti (Profese se dědí), profil lékaře, který je zároveň hrdým členem Lidových milicí (Člověk se nerodí pro válku) a naprosto neuvěřitelný a zcela syntetický útvar "Tři otázky pro Josefa Nachtigala, dělníka kotlárny n.p. ČKD Dukla Karlín" o tom, co tahle zasloužilá lopata říká na problematiku zařazení krimináních recidivistů do pracovního procesu.

Několik celkem zajímavých skoro až technických článků (Oslňující svět laserů, Kosmickým zbraním ne!, Hazard s jaderným požárem) kazí všudypřítomná "nenápadná" propaganda, celá řada krátkých detektivních povídek je zjevně psaná podle protokolů skutečných případů, ovšem strašlivě nudným a popisným stylem plným kostrbaté přímé řeči soudruhů v zelených mundurech. Dojde samozřejmě i na hrdinné oddíly pohraniční stráže, kdyby náhodou na tyhle hajzly chtěl někdo zapomenout. Pomyslnou třešničku na dortu pak představuje rozhovor se spisovatelem Miroslavem Ivanovem, autorem knihy "Lenin v Praze".

Tohle je prostě 160 stran ryzího zlata!