Athény a Jeruzalém - úděl duchovní říše Západu

Athény a Jeruzalém - úděl duchovní říše Západu https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373077/bmid_atheny-a-jeruzalem-udel-duchovni-ri-NXr-373077.jpg 4 2 2

Kniha zajímavým způsobem popisuje dialog mezi židovským a řeckým myšlením, na němž stojí základy naší západní civilizace a v jehož středu ční systém hodnot oslavujících svobodu bytí a myšlení jednotlivce, rozum, shromažďování vědomostí a zdokonalování materiálního i duchovního světa. Židé vyznávají nekonečnost a naději, Řekové konečnost a tragédii rozumu, ale obě civilizace směřují k základní ideji západní civilizace, kterou je jednota: jednota Boha, jednota Člověka, jednota Druhého, jednota Příčin, jednota monoteismu, jednota Vědy, Víry a Pravdy. Někdy bývá tento židovsko-řecký původ opomíjen. Západní civilizace sice připouští řecké příbuzenství, zanedbává však obvykle to, co dluží judaismu, a hlásí se pouze ke křesťanství. V této knize předkládáme jakousi psychoanalýzu západní civilizace - Okcidentu-, která má odhalit její rodinná tajemství a vyrovnat se s nimi. Právě to je podmínkou jejího přežití.... celý text

Literatura naučná Filozofie Sociologie, společnost
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Le Destin de l'Occident , 2016


více info...

Přidat komentář

Eldar80
07.06.2023 4 z 5

Není to klasicky naučné. Je to esej a tomu to odpovídá. Vychází to z úvahy, že mezi starověkým Řeckem a Izraelem existoval dialog. Je nepravděpodobné, aby tehdejší národy žily v jakési myšlenkové izolaci.
Že k tomu není žádný důkaz? Nevadí. Námořní obchod byl už tenkrát. Díky žánru jsou fakta až na druhém místě. Důležité je, aby to autorům sedělo. Díky základní myšlence jsou první tři čtvrtiny knihy o starověku.
Začíná to asi od 13. století př. n. l. srovnáním řeckých mýtů a počátku židovské tradice. Pak se probírají proroci a filozofové a srovnávají se jejich myšlenky. Časté připomínání jak Židé měli všechno dřív, mně časem přišlo trapné.
A to židovskému myšlení fandím. Starověk se probírá dlouho. Nejdřív je to fajn, ale pak to začne nudit. Nevýhoda je, že na esej je text příliš dlouhý. Různí myslitelé se probírají až do 13. století a pak to ještě víc zrychlí.
Výsledná pointa je až v posledních dvou kapitolách. Samotný závěr končí zhruba v roce 2015. Západ má antické a židovsko-křesťanské kořeny. Tady se řeší duchovní předchůdce Říma a duchovní předchůdce křesťanství.
A to bylo též ovlivněné řeckým myšlením díky Pavlovi z Tarsu. Je to příliš stručný a asi proto mě to moc nepřesvědčilo. Já to s tím řeckým myšlením nevidím vůbec dobře. Mnohem víc mi vyhovuje praktický rozum Židů.
S některými myšlenkami v závěru jsem nemohl souhlasit. Poslední dva listy bych vytrhl. Takový plky. Vzhledem k tomu, co se děje a zvláště ve Francii, mi některé názory přišly úplně mimo. Nevypadá to jako nepovedená ironie.
Autoři měli odvahu napsat, jak islámská civilizace myšlenkově ustrnula, ale už neměli odvahu se vypořádat se současností. Zda jsou fakta správná, se během čtení vyhodnotit nedá. Ostatně se to ani neočekává.
Chybí bibliografie a je tam jen obsah. Musela by se ověřovat skoro každá věta v každém odstavci. Sám překladatel to opatřil 170 poznámkami. Nebo by čtenář musel mít načteno přesně to, o čem autoři píší.
Je to spíš k zamyšlení než že byste se něco dozvěděli. Díky té stručnosti to šlo jen po povrchu. Provokativní a málo přesvědčivé. Určitě doporučuji všem, kdo se zamýšlí nad hodnotami Západu a kde se vzala jeho současná krize. 85%

Juagustin
24.06.2021

Zajímavá studie porovnávající mytologii starého řecka a starozákonních Hebrejů a hledající paralely mezi nimi. Protože nejsem dostatečně vzdělán zejména v řecké antice, netroufám si hodnotit, nakolik jde o kvalifikované a nezpochybnitelné názory a nakolik spíš o spekulace a tak trochu provokativní přeložení občas i kontroverzních myšlenek. Kvalitní přemluva p. Zdeňka Pince knihu výborně rámuje a poskytuje základní orientaci v tom, jak kriticky k vlastnímu obsahu knihy přistupovat. Pro mě osobně to bylo zajímavé čtení a dalo mi impuls k pokusu dovzdělat se ve starořecké historii a filosofii.


Štítky knihy

Evropa Jeruzalém judaismus západní civilizace starověké Řecko Athény židovství kulturní dějiny

Autoři knihy

Pierre-Henry Salfati
francouzská, 1953
Jacques Attali
francouzská, 1943

Kniha Athény a Jeruzalém - úděl duchovní říše Západu je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x