Aninka Nezvanova

Aninka Nezvanova https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448116/bmid_aninka-nezvanova-51J-448116.jpg 4 101 16

Povídka F. M. Dostojevského popisuje smutný osud dívky, vyrůstající v bídě a rozhárané rodině hudebníka. Přesto najde i naději na lásku. První české vydání.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Arnošt Pešl
Originální název:

Nětočka Nězvanova , 1849


více info...

Přidat komentář

marlowe
31.12.2023 4 z 5

Pamatuji-li si to dobře, je tahle novela poslední autorovou prací, spadající do tzv. „gogolovského období“. Krátce po vydání knihy byl Dostojevskij zatčen, odsouzen k trestu smrti a milost mu car udělil, až když už Dostojevskij stál se svými kolegy na popravišti. A potom následovalo deset drsných let na Sibiři (čtyři roky v kárném táboře, pak coby prostý vojín u sibiřského praporu) – jak také jinak, tahle zažitá tradice likvidace nepohodlných přetrvává v Rusku dodnes.
Novela rozhodně nedosahuje kvalit pozdějších autorových velkých děl, je v ní až příliš mnoho patosu, ale náznaky psychologických ponorů (toho „oloupávání člověka jako cibuli“, jak říkával Simenon) už jsou v knize více než patrné. A samozřejmě i Dostojevského enormní sociální cítění s „uraženými a poníženými...“

dr.horrible
07.07.2023 5 z 5

Útla poviedka, ktorá mohla byť ďalším z Dostojevského veľkých románov, zároveň má ale svoje kúzlo aj ako torzo. Trochu mi to evokovalo Dickensa. Postavy majú vlastný život, niekoľko krát to vystrieda náladu a určite si to chcem prečítať znovu.


Gracian1964
19.07.2022 3 z 5

Na túto knihu som natrafil v miestnej knižnici a keďže som ju ešte nečítal, vzal som ju. Z raného obdobia autora, nevšimol som si, že je nedokončená, čo ma dosť nemilo prekvapilo na konci, takže neviem, ako sa príbeh nakoniec vyvrbil a čo chcel od Netočky ten úradník z Moskvy. Ale zas až tak veľmi ma to netrápilo. Celé je to písané z pohľadu Netočky.

Little.deer
19.05.2021 2 z 5

Tuhle knížku jsem asi ve čtrnácti skutečně přečetla, vyžila se v ní a ještě jí strkala kamarádce...dneska si říkám: "Ach Bože." :-)

MilanCFC
26.03.2021 4 z 5

Ruku na srdce - je to mé první setkání s tímto autorem, chtěl jsem začít nějak "zlehka" a nevrhnout se hned na mnohem slavnější veledíla. A zcela upřímně mě tato kniha více než navnadila. Velice povedené a těším se na další, na tu další úroveň nebo dvě.

konicekbily
16.11.2020 4 z 5

Podrobně rozebraný obraz mezilidských vztahů v tehdejší ruské společnosti - v polovině 19. století - na příběhu maličkého sirotka - holčičky. Na jedné straně devastující bída a beznaděj na další život a na straně druhé prázdnota a nezájem. A autor umí tyto vztahy dokonale rozebrat. pitvat a popsat. Je to mistr detailu.

NienorNíniel
12.05.2020 5 z 5

Dojemný příběh s celkem realnou hlavní postavou. Přesto, že mi byla sympatická, chápala jsem, proč to s ní ostatní tak rychle vzdávají. Knížka se mi moc líbila a krásně se četla. Akorát... Mám sice ráda otevřené konce, ale tenhle byl i na mě moc neurčitý.

Elevant
05.05.2020 4 z 5

Tou dobou, kdy jsem dočetl Nětočku Nezvanovovou, jsem od Dostojevského měl přečtené jen Zápisky z podzemí, které mne však oslovily více. Nětočka se čtivá a zvládne v člověku vyvolat emocionální odezvu, chci říct, že je dojemná. Ale na rozdíl od Zápisků není tolik uvěřitelná a působí trochu nuceně, obsahuje "trochu moc ženských nervových hroucení", jak bylo řečeno v komentářích níže. Na druhou stranu Dostojevskij i zde projevil svou mimořádnou schopnost sugestivníhi vykreslení postav, které se zdají velmi plastické a čtenáři na nich jaksi záleží, ať chce nebo ne.

Mr.Donut
29.04.2018 4 z 5

Skvělý styl psaní, napínavé, smutné, až depresivní, vcítěné. Příběh malé holčičky, která touží po tom, aby ji aspoň někdo měl rád. Podává zajímavou perspektivu nešťastného dítěte na svět... Hvězdičku strhávám kvůli příliš otevřenému konci a (podle mě) nejasné/chybějící pointě.

pollyanna
13.01.2018 3 z 5

Příběh byl smutný, zajímavý, silný, ta bída chudých, ta prázdnota bohatých... a možná trochu moc ženských nervových hroucení. Ovšem být na jejich místě, kdoví...

RobertRoberts
25.04.2015 5 z 5

Vztah mezi Nětočkou a Káťou, který prochází bouřlivými přeměnami od vzájemné ignorace po oboustranně důvěrný vztah; silné přitažlivosti po absolutní odpudivost. Láska (ne nutně ve formě zamilovanosti mezi mužem a ženou) se stává směsicí složitých, protichůdných pocitů, sklonů, tužeb, slov, gest i činů.

„Kvůli mně tě zavrhnou, zahrnou tě pohrdáním, posměchem, protože jsem pro ně tak bezvýznamný! Jak jsem vinen tím, že jsem tě nebyl hoden.

Nauč mě - víš, já to nechápu, nepochopím, nijak to nepochopím - nauč mě, jak roztrhnout život vejpůl, jak si vyrvat srdce z prsou a žít bez něho? Když si jen pomyslím, že tě už nikdy neuvidím, nikdy, nikdy!

Až na tebe zvednou kámen, kdo první ho zvedne? Nebudou se rozpakovat, zvednou tisíce kamenů! Opováží se toho, protože vědí jak. Zvednou je všechny najednou a prohlásí, že jsou sice bez viny, ale hřích vezmou na sebe!“

Atuin
25.10.2014 5 z 5

Ani tady se sám autor nedal chytit nad obyčejností příběhu, který by měl jen tak vyprávět a zachytil se pocitů, které jediné chtěl přiblížit bez ohledu na to jak své dílo předá čtenářům. Empatické a silné prostředí vytvořené uvnitř lehce strhne a zabolí.

Yanna0
05.11.2013 5 z 5

Myslím, že ruští spisovatelé jsou jedni z nejlepších, tím bych to shrnula.

Skjaninka
09.06.2013 5 z 5

Príbeh o Netočke chytí za srdce a už na ňu nikdy nezabudnete. Krátka, smutná a emóciami nabitá knižka.

pufina
26.02.2012 5 z 5

Má první kniha od Dostojevskijho, nikdy jsem se nedovedla začít do Zločinu a trestu, a tak jsem se celkově ruským autorům vyhýbala a neměla jsem chuť je číst. Nětočka mě zaujala, velmi zaujala. Nevšední příběh, který je skvěle sepsán a do budoucna dám autorovi další šanci. Nětočka je zajímavou postavou, stane se sirotkem a do jejího života zasáhne kníže, komtesa Káťa a následně Alexandra Michajlovna.. Škoda, že kniha nemá více stran :-)

Langosh
09.08.2011 5 z 5

Krátký příběh mladé dívky, která přijde o chudé rodiče a vezme si jí jiná rodina a Nětočka se zamiluje do jejich dcery, která poté odejde a Nětočka tak zůstává sama,začne tajně číst.. no pěkná knížka.