Umírající dandy

Umírající dandy https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176773/bmid_umirajici-dandy-5Bi-176773.jpg 3 88 27

Anders Knutas série

< 4. díl >

Na ostrově Gotland panuje zima. Nejsou tu žádní turisté, obchody jsou většinou zavřené. Jenom v malé galerii na náměstí se usilovně pracuje. Egon Wallin připravuje vernisáž. Následujícího rána ale čeká město šok. Známý galerista je nalezen zavěšený v jedné z bran středověkého opevnění. Přišla jeho manželka na to, že vedl dvojí život, a pomstila se? Nebo jen stál v cestě bezskrupulózním zlodějům? Komisař Knutas se s celým týmem pouští do vyšetřování a opět musí ustát dotěrný dohled švédských médií.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Den döende dandyn , 2006


více info...

Přidat komentář

BaPe895
02.09.2023 4 z 5

Zajímavé detektivky,které jsou trochu zbytečně stranou zájmu.

veronika9761
04.06.2023 2 z 5

Strasne zdlouhavy, vetsinu knizky se vlastne nic nedeje.


baji42
27.01.2023 4 z 5

Pokud by se autorka oprostila od zbytečných vedlejších dějových linek, jednalo by se o celkem hezké a zajímavé detektivky.

zazvorka
25.01.2023 3 z 5

Četlo se mi dobře, autorčin styl mi vyhovuje. Ovšem zápletka pro mne zůstala dosti zapletená i po dočtení. Myslím, že by si příběh zasloužil rozvést - např. myšlenka kradených obrazů vyšuměla do ztracena a nejen ona. Motiv pachatele asi chápu, ale mohlo být šířeji vykresleno jeho pozadí. Tentokrát jen za tři, ale je to pěkná trojka.

Ava365
02.05.2021 4 z 5

Další solidní detektivka z pera Mari Jungstedt. Díky těmto knihám se kromě krimi zábavy dozvíme i o zajímavém stylu života na ostrově Gotland. Jen mi v této sérii vadí zbytečný příběh Emmy a Johana, který je jak z časopisů pro ženy.

Slůník
11.04.2021 4 z 5

Dokonale vybudovaná atmosféra švédského ostrova, poněkud překotný závěr.

GabrielaSim
21.10.2020

Tak jsem váhala, jestli k této knížce vůbec něco napsat, ale asi ano. Kdybych měla jen jedno slovo k dispozici- tak, tedy jen za mě, prosím! Hloupé.
Je to celkem útlá knížka, mohlo to být takové nenáročné čtení na cestu do práce do vlaku, ale přeci jen, nějaká úroveň by se čekala. Teď čtu jinou knížku od dosti podobné autorky Helen Turstenové, tam to do toho ranního vlaku bez problému vidím...Ikdyž- rovněž žádný zázrak.
Mari Jungstedtová má až moc jednoduchý styl, trošku, jako by psalo nadané, leč naivní starší dítě (ovšem je otázkou, jestli tento dojem není daný překladem).
Jak psali i ostatní- na konci nepochopíte, kdo s kým a proč. Zcela záhadný je naprosto úžasný" a zároveň také "naprosto děsný" vztah Emmy a Johana ( co jim klapalo, se dá možná odvodit, proč to bylo zároveň strašné a spělo ke konci, to už nevíme).
Johan: to je vůbec postavička ! Moc bych chtěla vidět, kde ve světě jde policie novináři tak ochotně "na ruku"...informuje ho a nechá ho zasahovat do vyšetřování...
No a poslední poznámka: už jsem se s tím párkrát u překladů ze švédštiny setkala: "orální tabák" není žvýkací ani šňupací tabák, jak tady překladatelka tvrdí. Ve Švédsku, kde je povolen ( a pouze tam ) je nazývaný "snus",konzumuje se jinak, než ostatní druhy tabáku. Pokud se na to chcete podívat, najděte si v databázi TV výborný dánsko - švédský kriminální seriál "Most"- tam ho hlavní vyšetřovatelka Saga používá hodně.

soukroma
26.09.2020 2 z 5

Nezáživné, úmorné, nezajímavé. Jak mi obvykle nevadí severská jména, tak kombinace švédských s litevskými byla i na mne moc.
Autorku jsem zkusila podruhé, ale víckrát to zkoušet nebudu.

Simi
07.05.2019 3 z 5

Zajímavý námět z prostředí světa uměleckých galerí, dražebních síní a honby za talenty. Ale chybělo mi to podstatné, nepochopila jsem motiv vraha, prostě to závěrečné propojení, kdyz se najednou zableskne a my víme. Johanův a Emin svět opět postihne rána za ranou a můžeme do budoucna jen doufat. Pro mne zatím nejslabší.

MarieH
09.08.2018 4 z 5

Zdařilá detektivka, celá série je čtivá, baví mne i soukromí vyšetřovatelů. Teď jdu na další díl. dávám za 4 hvězdičky.

SilvieSisinka
06.04.2018 4 z 5

Knihy od Mari mě baví a to hodně.Ale tento díl mě připadl nudnější.....hlavně žádné konečné rozuzlení proč se to stalo.

moudivlacek
16.06.2017 3 z 5

Tento díl se mi zatím líbil nejmíň. Občas mi totiž při čtení připadalo, že každý umělec musí být zároveň i homosexuál.
Jinak samozřejmě zajímavé je vyšetřování, které dlouho stagnuje, pak stačí maličkost a detektivové sledují zajímavé stopy.
Vyvíjí se i vztah Johana a Emmy, zde mi občas Emma přišla, že vlastně neví, co chce, a obdivovala jsem Johana, že ji stále miluje, i když mu odtahováním dost ubližuje. A ten závěr, to tedy bylo něco. Přece netrpěla jen ona!
Jsem zvědavá na další díl.

Peti
11.03.2017

Čtvrtý díl ze série o komisaři Andersovi. Tento díl má v sobě hodně umění a homosexuality, Vyšetřování je náročné a novinář Johan se vyšetřovatelům opět plete do cesty, až to ohrozí život jeho dcerky. Ale nakonec vrah je dopaden, dítě zachráněno, jen vztah Emmy a Johany utrpí velkou trhlinu.

vekune
03.03.2017 2 z 5

Z první knihy jsem byla nadšená, postupně to slábne a slábne a slábne. Motiv divnej, postavy ztrácejí na přitažlivosti a vrah už je tak nějak očekávanej.

Aymira
15.02.2016 3 z 5

Vůbec jsem nepochopila motiv, kdo koho s kým viděl/neviděl atd. Rozhodně slabší kniha od autorky, trošku jsem se v těch mužských postavách ztrácela, kdo s kým proč pro koho...

creassy
03.10.2015 2 z 5

Zase nezodpovězené otázky. ach jo :( Jinak námět mi přišel hezký i celkově příběh, ale strašně málo popisované, co ty ukradené obrazy? Nějak jsem to nepochopila.

konicekbily
15.08.2015 2 z 5

Nepodařilo se mi plně pochopit motiv.

Toňula
20.06.2015 3 z 5

O malinko slabší než ostatní autorčiny knihy, ale přesto zajímavý příběh. Opět kombinuje pátrání po pachateli vraždy s osudy hrdinů-členů gotlandského policejního sboru a též novináře Johana, jehož životní příběh se neustále vyvíjí a prolíná do právě probíhajícího vyšetřování.

Toňula
20.06.2015 3 z 5

O malinko slabší než ostatní autorčiny knihy, ale přesto zajímavý příběh. Opět kombinuje pátrání po pachateli vraždy s osudy hrdinů-členů gotlandského policejního sboru a též novináře Johana, jehož životní příběh se neustále vyvíjí a prolíná do právě probíhajícího vyšetřování.

Jimys
30.05.2015 2 z 5

Knihu jsem přečetl poměrně rychle. Důvodem nebyla napínavost, ale hledání děje a napětí. Námět je zajímavý, ale to je vše. Hlavní chybou knihy je to, že mě vůbec nevtáhla do děje. Všechno je popsané jen povrchně. Není mi sympatická snad žádná postava, protože jejich psychické rozpoložení je vždy jen nadhozeno jednou situací a pak to vyprchá. Spousta postav tam vůbec nemusela být. Dalo by se říct, že i novinář Johan je tam jen proto, aby děj přesáhl do nějaké další knihy. Jaký byl důvod zapojit druhého vyšetřovatele jsem nepochopil. Já osobně si tedy raději přečtu jiné autory. Byla to moje první kniha od autorky a upřímně řečeno asi i poslední.

Štítky knihy

severská krimi dandysmus

Autorovy další knížky

Mari Jungstedt
švédská, 1962
2012  77%Neviditelný
2012  70%Této tiché noci
2014  75%Temný anděl
2013  75%Vnitřní kruh
2013  65%Umírající dandy

Kniha Umírající dandy je v

Přečtených134x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce132x
Chystám se číst29x
Chci si koupit4x
dalších seznamech4x