Analýza lásky
Ali Hazelwood
Autorka bestselleru Hypotéza lásky prichádza s novou knihou z prostredia STEM, v ktorej vedkyňa musí spolupracovať so svojím úhlavným nepriateľom. Bee Königswasserová sa v živote riadi jednoduchým pravidlom: Čo by urobila Maria Curieová? Ak by jej NASA ponúkla miesto hlavnej neuroinžinierky špeciálneho projektu – doslova splnený sen – Maria by ho prijala. Bez váhania. No matka modernej fyziky nikdy nemusela viesť projekt s Leviom Wardom. Iste, Levi je atraktívny, vysoký, tmavovlasý a má prenikavý pohľad. Ale už počas doktorandského štúdia dal Bee jasne najavo, čo si o nej myslí – úhlavní nepriatelia by mali pracovať v galaxiách čo najďalej od seba. No keď jej v pracovni stále chýba potrebné vybavenie, záhadne sa jej strácajú dôležité emaily a podriadení ju ignorujú, Bee by prisahala, že sa z Levia stáva jej spojenec: podporuje jej plány, chváli jej nápady… a hltá ju očami, až sa jej z toho neuróny môžu zblázniť. Keď však nadíde čas konať a odhaliť svoje city, záleží len na jedinom: Čo urobí Bee Königswasserová?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2023 , LindeniOriginální název:
Love on the Brain, 2022
Mezi začátkem a koncem se může stát spousta věcí... Ale nakonec - přijde KONEC. Nevyhnutelně. Všechny vztahy mezi živými bytostmi jednou nějak skončí...
Hravé. Úsměvné. Něžné. Bláznivé.
Příběh o neurovědě, výzkumech NASA, imaginárních i živých kočkách, sabotáži, lásce i nenávisti. O veganství, Marii Curie-Sklodowské, purpurových vlasech a výstřednosti. Ale také o strachu. O strachu z osamění, o touze někam patřit. O ztrátách. O potřebě stability a neustálých útěcích před sebou samým...
O důvěře.
Můžeš být tím, kým chceš...
Příběh, který se tvářil, že možná nebude nic moc, ale nakonec mě dostal. Krásné. Milé. Vtipné.
Miláčku, můžeš pro mě něco udělat?
Spíš ne. "Jo."
Možná, ale jen možná, nám osud dává šance. Jen my je někdy nevidíme. Nechceme je vidět. Protože se bojíme...
...a přitom je to tak prosté...
Jsi všechno, co jsem kdy chtěl...
Ali Hazelwood prostě umí psát neskutečně čtivé a vtipné romány, které ale poukazují i na důležitá společenská témata. Zároveň jsem si při čtení odpočinula a celý příběh jsem prožívala spolu s hlavní hrdinkou Bee. A samozřejmě jsem se zamilovala do Leviho :-D. Knihu ale bohužel nemůžu hodnotit plným počtem hvězd, protože explicitní scény mi osobně přišly opravdu hodně na sílu a závěrečný zvrat považuji za lehce přehnaný. I tak se ale těším na autorčiny další knihy.
kniha, která podle mě měla za úkol především pobavit a to si myslím přesně splnila. Příjemně pohodové čtení. Kniha se v podstatě četla sama. Zároveň zanechávala úsměv na tváři a i když od začátku bylo jasné kdo je kdo a jak to dopadne, bylo to přesto fajn, tuto knihu číst a přečíst až do konce.
(SPOILER)
Tak tohle byla bída. Cením si, že se autorka snažila napsat knihu z neotřelého prostředí - NASA - a vložila tam i pár zajímavých informací, které by si člověk sám od sebe asi nevyhledal, ale to je tak vše.
Bee musí spolupracovat na projektu se svým bývalým spolužákem Levim, o kterém si myslí, že ji nesnáší, tak ho taky nesnáší. Když ho s tímto "faktem" konfrontuje, tak je z toho Levi v šoku a několikrát jí řekne, že to není pravda a nikdy to k ní necítil. NĚKOLIKRÁT. Ale to pro ni není důležité, protože ona si to myslí a to co jí říká on, ji nezajímá. A tohle se dočítáme co každých pár stran téměř celou knihu a je to opravdu velmi otravné. Zároveň se i dočítáme, že všichni bílí mužové jsou ***** a misogyni.
No, hypotéza lásky se mi líbila, ale tohle mě od autorky kompletně odradilo a další knížky si od ní už nepřečtu.
Četla jsem od autorky všechny její knihy a takhle mi přijde nejslabší, ale i přes to není špatná a jako oddechovka stojí za to. Hlavní hrdinové mi tedy úplně sympatičtí nejsou, on je ňouma bez názoru, ona kočkomilná veganka, já radši psy a maso, ale i tak se mi to líbilo.
Vážně může existovat na zeměkouli takový Levi Ward, nebo je to jen výplod autorčiny fantazie? To jemu věnuji všechny 4 hvězdičky. Nechť všechny ženy najdou tak dokonalého, pozorného, pečujícího a milujícího partnera.
Docela dobrá oddechovka. Bohužel to asi není úplně pro malé holky, několikrát se tam rozepisuje o sexu, škoda, protože jinak mi to přijde takové dětské. Romantika. Pohled do hlavy jedné puberťačky (sice už je dospělá a pracující, ale..). Je to jediná kniha, kterou jsem od autorky četla, kvůli výzvě :). Dalo se to číst.
Tyjo, nevím, jestli to bylo tím, že jsem předtím četla Hypotézu, nebo tím že jsem měla velká očekávání, ale mě kniha docela zklamala. Bylo to na mě asi moc toxic a přeplácaný jednoduchými konverzacemi, kdy jsem si místy říkala jestli nečtu dětskou knížku (a to že mám YA knihy ráda)...nevím. Chlap, co miluje kočky, je feminista a vegetarián a ještě Vás bezmezně miluje od první chvíle?Existuje? Mohla bych ho vidět? :D za ten perfekcionismus přidávám hvězdu, jinak velmi průměrná knížka :(
Druhá knížka od téhle autorky a opět báječná. Knížku jsem přečetla okamžitě. Vědecké prostředí, ve kterém se příběh odehrává je originální a pro mě velmi zajímavé. Za mě parádní knížka. :-)
Uznávám, po HL jsem se autorce měla obloukem vyhnout a nedoufat, že se v prostředí NASA odehraje nějaký zázrak.
Kniha v první řadě není žádná romance (chemie mezi hlavními postavami je stejně vzrušující jako mezi dvěma figurínami ve vitríně), ale pasivně agresivní woke agitka s podobným vzorcem a okopírovaným blond záporákem jako HL. Každá kladná postava je nějaký aktivista stojící proti většině tvořené neschopnými a vulgárními bílými heterosexuálními muži (žádní jiní muži se totiž jako hovada nechovají). Tohle autorčino pojetí mi vadilo natolik, že jsem si neužila ani prostředí NASA (jehož atmosféra beztak působí jako laciné studiové kulisy), ani její často povedený humor prokládaný vědeckými zajímavostmi.
Levi je 195 cm vysoký nasvalovaný vegan s rozkrokem jako kůň, který dokáže jenom přikyvovat, slintat a přesvědčovat hlavní hrdinku o tom, jaká je přitažlivá a skvělá vědkyně.
Postava Bee má čtenářkám přiblížit vztahové peripetie špičkové vědkyně, jenže veškeré konflikty jsou úplně nesmyslně vykonstruované a tak průhledné, až čtení začíná bolet. Samozřejmě že téhle už z popisu odpudivé, nesympatické a divné ženské musí nadbíhat i hlavní padouch, abychom ho poslali na úplné dno.
Vůbec nepopírám některá důležitá témata, kterým se kniha věnuje, ale způsob jejich podání mi přijde hodně nešťastný a zbytečně zahořklý až fanatický.
Děj rychle vtahuje do děje a baví, nicméně když to pro vás už není první autorčina kniha, děj i zápletka začne být trochu předvídatelný (ne že byste u tohoto žánru někdy tápali, jak to dopadne, ale tady pak už přesně víte i jak). Jako oddechovka ale naprosto fajn volba. Jedna hvězda navíc za zvedání tématu postavení žen ve vědě.
(SPOILER)
Romantika rozjíždějící se na vědeckém poli - to je prostě NĚCO!
Tohle bylo takové skvělé letní osvěžení. Neskutečně jsem si knihu užila. Dlouho se mi nestalo, abych vydržela číst několik hodin v kuse. Byla vtipná, milá, lehká, no prostě příjemná oddechovka. Až je mi líto, že to tak rychle skončilo.
Musím ale uznat, že v některých věcech byla kniha předvídatelná a opravdu mi vadilo, jak Bee neustálé omílá to "nepřátelství" a "nenávist" vůči Levimu a to i v době, kdy bylo všem jasné, že je v tom až po uši. Trošku mi přišlo přitažené za vlasy, že si myslela, že o ni nestojí a je to jen "kamarádství s výhodami", přitom na něm bylo jasně vidět, že se ji nehodlá jen tak vzdát. Bee mi tu trochu přišla jako pštros, co sveřepě trvá na tom, že hlava v písku je jediné řešení.
Obě ústřední postavy však mají něco, co mě na nich i přesto všechno bavilo - zápal! Nejen pro práci, ale i pro sebe. V podstatě jsou stvořeni jeden pro druhého a bylo to znát v celém příběhu. Ovšem ten humor byl velmi osvobozující a narušoval ten stereotyp, co si o vědcích leckdy představujeme - že jsou nudní, ti "divní", nekomunikativní asociálové, co chápou socializaci jako pokus o vytvoření nukleární zbraně. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Určitě nelituji jediné minuty strávené u ní.
Rovnou říkám, že knihy této autorky miluji.
Tohle byla opět úžasná oddechovka, která mě nesmírně bavila. Člověku je ještě než knihu otevře jasné, jak to dopadne, ale stejně je zvědavý jaké překážky a nástrahy ústředním postavám autorka přichystala.
(SPOILER)
Aliny knihy jsou prostě boží. Ačkoliv Hypotézu lásky to nepřekonalo. Ale! Bee byla skvělá (líbilo se mi, že byla vzhledem tak trochu rebelka), Levi byl taky skvělý (i když jen slepý by nepoznal, co k Bee ve skutečnosti cítí) a tady je důvod proč jsem ubrala jednu hvězdu. Protože když už jsem po desáté četla, jak ona ví, že ji nenávidím, tak už jsem protáčela oči a začínalo mě to rušit.
Nicméně jsem si čtení nesmírně užila. Prostředí bylo opět velice zajímavé a poutavé. Kočky byly super zpestřením. :D
Ali Hazelwood si získala mé čtenářské srdce a řadí se tak mým oblíbeným autorkám, od kterých si musím přečíst vše, co nepsaly. :)
Hlava plná lásky byla skvělá oddechová knížka. Od začátku jsem předvídala, jak bude děj pokračovat, komu patří tajná identita, nebo kdo získá roli záporáka, ale vůbec mi to nevadilo. Přesně takovou pohodu od oddechové romantické knížky očekávám.
Hlavní i vedlejší postavy si mě získaly (až na záporáky, ti byli na přesdržku :D). Levi, hlavní mužská postava, co vám budu povídat, takové Leviho chcete potkat. :) A Bee mě bavila už od začátku, myslím, že bychom byly dobré kamarádky v reálném životě. :D Hlášky, které vypouštěla, mě nejednou donutily zasmát se nahlas (párkový faktor, ptákofest... víc psát raději nebudu, nebo mě tady zablokují :D). Její osobnost si mě získala, zvlášť po tom, čím si v životě prošla. Nejraději bych ji objala a řekla jí, ať nad vším přehnaně nepřemýšlí, nevymýšlí si v hlavě scénáře a neočekává jen to nejhorší. :)
Hypotéza lásky se mi líbila o chloupek víc, ale ani tak to nesníží mé hodnocení. Knížka mě moc bavila a témata v ní taky (věda, NASA, kočky, jídlo, zrada, důvěra). A navíc byl to příběh hale to love, což miluju.
Oproti minulé knize, Hypotéze lásky, je tato od začátku již poměrně předvídatelná, přesto byla velice čtivá a zábavná. Tuhle autorku mám moc ráda. Přesto dám o hvězdičku méně, než u Hypotézy, protože jsem nejdřív musela hlavní hrdince přijít na chuť, připadala mi až moc šílená na to, že byla starší a zkušenější, než byla hrdinka v Hypotéze.
I když je od začátku jasné, kam bude příběh směřovat, je hezké sledovat, jak se k tomu dopracují. Hlavní postavy jsou sympatické, mají neshody, nevyjasněno mnoho z minulosti, co se vyjasní. Vědecké prostředí je zajímavé a také je zde téma ohledně vědy a žen v ní, testy na postgraduální studium, veganství, kočky, mají mnoho společného... A samozřejmě samotný projekt je dost zajímavý.
Jedna z postav mi byla podezřelá od začátku a ukázalo se, že oprávněně. Prostě mi na něm něco nesedělo. Pravda, že zradu až v takovém rozsahu jsem nečekala.
Hypotéza lásky se mi velmi líbila a tohle bylo hodně podobné, ale trochu slabší. Čekala jsem jak se k sobě dostanou, vyřeší projekt a kdy ji zachrání. Příběh se četl dobře, byl plynulý, trochu předvídatelný.
Hypotéza lásky byla o něco lepší.
humor vědci feminismus romantika neurověda ženy ve vědě
2023 | Hypotéza lásky |
2023 | Hlava plná lásky |
2024 | Šach a mat |
2024 | Teorie lásky |
2024 | Nevěsta |
Pohodová oddechovka, kdy tak nějak člověk od začátku ví, jak to bude, ale vůbec mu to nevadí.
Musím ale říct, že jsem měla problém si hlavní protagonistku představovat podle popisu v knize. Nějak se mi k ní ten rebelský vzhled nehodil a v myšlenkách jsem se přistihla, že jsem si ji opakovaně představovala dost obyčejně.