Americký klub českých dam

Americký klub českých dam https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469400/bmid_americky-klub-ceskych-dam-gWe-469400.png 4 55 14

Román, zasazený do druhé poloviny 19. století, vypráví o osudech předních členek jednoho z prvních českých dámských spolků, jehož založení inicioval v roce 1865 vlastenec, cestovatel a štědrý mecenáš Vojtěch Náprstek. Inspiroval ho k tomu moderní životní styl, který poznal za svého pobytu v Americe. Ke spoluzakladatelkám českého klubu patřila Karolina Světlá, Sofie Podlipská či dcera Františka Palackého Marie. Na pozadí výjimečné doby přibližuje román poutavé osudy žen českého kulturního života a líčí jejich osobní dramata. Příběh neponechá stranou ani Náprstkovu pozoruhodnou rodinu – zejména jeho obětavou matku Annu, která se z nuzného postavení vypracovala na jednu z nejbohatších žen své doby a v jejímž domě U Halánků se klub scházel.... celý text

Přidat komentář

iška
04.02.2024 3 z 5

Prosté ohlédnutí za českou kulturní společností v 2. polovině 19. století. Bylo tu toho hodně, ale konkrétně o Americkém klubu českých dam zase nijak moc. Vše jako by klouzalo jen tak po povrchu. O této době už jsem toho četla více a tato kniha rozhodně na vrchol nepatří.

alnahu
17.07.2023 5 z 5

Toto byla pro mě velice zajímavé čtení,kdy nahlédneme do našich dějin v době druhé poloviny 19.století. V této době vznikl prvni Český dámský klub v domě Anny Nalepkové v pivovaru U Halanků kde se dámy scházely.
Anna,byla obdivuhodná žena v podstatě ji v životě provázela jenom smůla,přesto dokázala všemu čelit a nezanevřela ani na svého syna Vojtěcha,který se vydal studovat do Ameriky.Jiné ženy by si již užívaly odpočinku, ale paní Anna se snažila vybudovat institut vzdělávání pro ženy a dívky.
Přesto ,že se vypracovala na jednu z nejbohatších žen v té době,věnovala se i nadále charitě, pekla a rozdávala chléb chudým.
Ke spoluzakladatelem tohoto klubu se také podíleli známé osobnosti jako Karolína Světlá,Sofie Podlipská,Marie Palacká/dcera Františka Palackého/ a další známé osobnosti tehdejší doby v knize také sledujeme jejich vztahy a životy.
Pěkné čtení.


douchova11
27.03.2023 4 z 5

Ráda si občas od Hany Whitton přečtu nějakou knihu z ne tak vzdálené minulosti a osvěžím si při tom školní znalosti :-))

Buchtičkajani
10.10.2022 3 z 5

Tahle knížka mě vrátila do školních let a k mé maturitní otázce 'Národní obrození'. Knížka je čtivá, ale je to jen takové shrnutí, co se v té době dělo, ostatní si musíme domyslet, nebo dohledat.

NannyOgg24
15.09.2022 4 z 5

Pěkná kniha o zajímavé době. Příběhy hlavních hrdinů a hrdinek jsou poutavě napsány. Jenom mi přišlo, že kniha rychle skončila.

Jitka822
28.08.2022 3 z 5

Příjemné čtení s poodhalenim historie. Za mě pěkné a velmi čtivě napsané.

JointlieKat94
02.08.2022 5 z 5

A to mně se tedy čtení moc líbilo! Jistě nebylo lehké zjistit si veškeré informace a udělat z nich poutavý příběh.

Národní obrození jsem si v poslední době hodně oblíbila, mimo jiné jsem si ráda početla i o osudu Zdeňky Havlíčkové. Tatínek by nebyl rád. A taky jsem se chtěla dozvědět více o tom klubu, ale bylo překvapivé, že toho tu vlastně moc k objevování není, nicméně na mém hodnocení to stále nic nemění. :)

Knihu jsem si užila a fakt se mi to líbilo.:)

lucakuca
21.07.2022 3 z 5

Jestli jsem pochopila správně, v knize uplynulo 17 let.
Přišlo mi, že jsou to takové mini chuťovky těch nejzajímavějších událostí s pokynem, jestli tě to zajímá víc, tak popros strýčka Gůgla...

Jana283
14.07.2022 3 z 5

Mám ráda tohle období dějin. Přivedly mne k němu Kožíkovy knihy o malířce Zdence Braunerové. A to je velmi vysoko nasazená laťka. Osudy Vojty Náprstka a „jeho“ žen mne zaujaly. Četly se lehce, ale myslím, že toto téma by sneslo daleko pečlivější i obsáhlejší zpracování. Připadalo mi to takové „ušité horkou jehlou.“

marca_m
28.03.2022 4 z 5

Zajímavý exkurz do vztahů a životů obrozeneckých spisovatelů. Jedná se o čtivou beletrii, která nepřináší objev neznámých informací, spíše je to fajn shrnutí pozapomenutých školních informací a několika vztahových pikanterií.

Andrea864
23.02.2022 3 z 5

Milé čtení, kniha mě docela bavila, ale čekala jsem víc. Chyběla mě větší prokreslenost charakterů postav a také více detailů ze života 19. století. Celou dobu jsem měla pocit, že autorka se vždy jen zlehka dotkla nějakého tématu té doby a už se děj zase posunul dál. O Americkém klubu tam moc zajímavých věcí nakonec nebylo, ale je pravda, že se autorce povedlo polidštit známé osobnosti. Dobu 19. století mám moc ráda, tak mě mrzí, že potenciál, který román měl, nebyl využitý víc. Škoda.

Sirael23
05.01.2022 3 z 5

Mno, výsledný dojem bohužel kazí některé nešvary, které by nebylo těžké odchytat. Postavy často opakují stejné věty, které už čtenář ví z předchozího děje. Autorka mi opravdu asi třikrát nemusí říkat, že se Zdeňka Havlíčková podepisovala jako "dcera národa". Jednou by to stačilo. A proboha, to V. Náprstek přivezl z výstavy jen šicí stroje? Mám dojem, že šicí stroj je v příběhu zmíněn asi tak 80x. Jinak se jedná o zdařilé nahlédnutí do života našich slavných osobností. Jako oddechovka ke kávě může být určitě dobrou volbou.

Knižní střípky
02.01.2022 5 z 5

Toto bylo ještě tisíckrát lepší, než jsem očekávala! 2.pol.19.stol pro mě byla vždy velmi inspirativní a atraktivní. Jak sám název napovídá, kniha se točí kolem založení jednoho z prvních českých dámských spolků. Jeho zakladatelem byl Vojtěch Náprstek za velké podpory své matky Anny a spousty dalších úžasných žen. Své slovo zde měly sestry Rottovy - Sofie Podlipská a Karolína Světlá, ta zrovna pracovala na svém Vesnickém románu, který mimochodem miluji.
Byla jsem u zrodu známosti Vojtěcha s Pepičkou, s velkou mírou zvědavosti jsem sledovala Nerudovu rozháranost mezi jeho věčnou snoubenkou Annou a zamilovaností do vdané Karolíny Světlé. Je zde i zachycena má milovaná Božena Němcová, bohužel však již na sklonku svého života, celou knihou se line v občasných zmínkách osud dcery národa Zdeňky Havlíčkové a její lásky k rakouskému důstojníkovi z rodu Battagliů (mimochodem pokud vás zajímá osud Zdeňky, tak úžasnou knihu o ní napsal pan Smetana, jmenuje se Zakázaná láska). Nesmím zapomenout na Vojtěchovu maminku Annu, což byla velice mimořádná a na svou dobu pokroková žena. Milujete-li všechny tyto osobnosti a spoustu jejich dalších současníků, tak určitě po této knize sáhněte.

Marla
27.12.2021 5 z 5

Velice zajímavá kniha, moc mě potěšily pasáže věnované paní Anně Náprstkové, , to musela být výjimečná žena!