Alexandr Veliký

Alexandr Veliký https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13127/bmid_alexandr-veliky-0Ag-13127.jpg 4 14 3

Životopis usiluje o komplexní zobrazení osobnosti Alexandra a jeho činů; vyhýbá se hodnocením a širším historickým souvislostem.

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

The Nature of Alexander , 1975


více info...

Přidat komentář

braunerova
26.06.2015 5 z 5

Zajímavá a čtivě napsaná biografie. Autorka kromě konstatování faktů nabízí i svoje vysvětlení Alexandrova chování a jeho činů. Vychází přitom z Alexandrova dětství a jeho výchovy. Snaží se také oddělit od sebe skutečnost a lži jeho nepřátel. Ale především představuje čtenáři nejenom válečníka a dobyvatele, ale, a to především, Chlapce s jeho touhou podobat se rekům z homérských bájí Achilleovi a Odysseovi:
"A ty Achille, měj jako bozi svůj úděl"

Nedá mi to nenapsat něco o mém oblíbenci Memnónu Rhodském, který je v knize zmíněn jen velmi stručně. Byl to jediný vojevůdce, který byl možná schopen Alexandra porazit. Byl to zvláštní žoldnéřský velitel - svého zaměstnavatele Artabaza následoval do vyhnanství a perskému velekráli sloužil až do své smrti. Nejzkušenějšího Filipova generála Parméniona porazil v Malé Asii. Město Halikarnássos bránil proti Alexandrovi několik měsíců, způsobil mu vysoké ztráty a pak město zapálil a odplul. Vymyslel mistrný strategický plán - odříznout Alexandra od jeho zdrojů. Začal dobývat řecké ostrovy a se Spartou a Athénami připravoval povstání proti Makedoncům. Zemřel nebo byl zavražděn při obléhání Mytilene.

ksander33
12.06.2015 5 z 5

Něco málo přes 200 stránek, díky kterým se do Alexandra zamilujete a budete chtít číst víc! U Renaultové si nejvíce cením, že i když vyslovuje svůj názor, podává to takovým způsobem, že si čtenář sám rozhodne, zda tvrzení bude věřit nebo si dohledá informace u jiných zdrojů a pramenů. Někteří autoři se snaží rozluštit Alexandrovy motivy příliš subjektivním způsobem. Renaultová porovnává tvrzení různých autorů a čtenář si tak může vytvořit svůj vlastní názor. Kniha je čtivá hlavně díky vypravěčskému stylu. I když politikaření a bojovým taktikám neholduji, v této knize jsem je ráda uvítala.


Georgianna
11.04.2011

Tato knížka se mi líbila