Vánoční vražda a jiné povídky

Vánoční vražda a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320390/bmid_vanocni-vrazda-a-jine-povidky-vYN-320390.jpg 4 109 34

Čtyři dosud nevydané povídky z pera jedné z nejslavnějších autorek detektivních příběhů. Jedna z nich popisuje případ, jehož součástí byla před padesáti lety sama P. D. Jamesová, v dalších dvou se seznámíme s mladým Adamem Dalglieshem. Všechny povídky jsou hravé, důmyslně sestavené a vyprávěné s elegancí a typickým náznakem humoru i hlubokým pochopení pro nejsložitější stránky lidské povahy. Vánoční vražda * Úplně obyčejná vražda * Dědictví Boxdaleových * Dvanáct vánočních stop... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: ekniha , Motto
Originální název:

The Mistletoe Murder And Other Stories , 2016


více info...

Přidat komentář

Marika Vanova
28.11.2023 5 z 5

Detektivní povídky od P. D. Jamesové se mi moc líbily a nadchlo mě, že jedna z nich je podle skutečnosti ze života samotné autorky.

Janadvorackova
13.05.2023 3 z 5

Spíš bych to ráda viděla jako seriál. Styl přednesu paní Veselé ve mě probudil zvíře a měla jsem také chuť na vraždu.

Příběhy s odérem ponurého anglického venkova mívají stmosféru, z počátku nejasného pachatele a mrtvola se většinou najde v knihovně :).
Někdy ne.


Pine
14.01.2023 4 z 5

První povídku s názvem Vánoční vražda jsem jsi poslechla během svátků jako rozhlasovou hru na Českém rozhlase. Syslová, Janžurová, Plesl, Brousek,... a bylo to boží! Chtěla jsem znát všechny příběhy z knížky, při pátrání jsem narazila i na naprosto otřesný přednes Kateřiny Veselé, takže této verzi doporučuji se vyhnout.
Příběhy jsou krátké, a tak Jamesová jde hned k věci a na pár stránkách vykreslí postavy, navodí náladu. Napsat detektivní povídku, která by splňovala všechny atributy, měla nápad a ještě nějaký závěrečný wow efekt, není vůbec snadné. Všechny 4 náměty mě bavily,... jo, za mě to atmosféru mělo.

VercaV
15.12.2022 2 z 5

Žádná sláva teda. První dvě povídky bylo dobré, ale zbylé dvě ne. Ta třetí se nepovedla vůbec, tam jsem se absolutně ztrácela a nevěděla o čem je vlastně řeč. A ta poslední byla taky o ničem, rychlá, bez nějakého příběhu. Docela zklamání.

Nuttelka
04.12.2022 3 z 5

(Audiokniha)
První dvě povídky povedené a další dvě mě tedy moc nebavily... Interpretace také průměrná, úplně mi vytáčel styl, jak Kateřina Veselá čte mužské představitele. Za týden asi ani nebudu vědět, o čem povídky byly :-)

VítVápno
17.09.2022 2 z 5

Velké zklamání od knížky jsem čekal víc první povídka byla průměrná ale nejlepší s těch dvou které jsem četl. Druhá povídka se mi vůbec nelíbila hlavní hrdina Garbriel byl sobecký. Třetí povídku jsem nedočtetl od začátku se tam řešila jenom minulost Hlavního hrdiny a jeho rodiny ano chápu že někdy je to potřebné k příběhu ale za mě povídky mají být krásné a oddychové tohle byla nejhorší knížka za rok 2022 kterou jsem četl knihu jsem si půjčil v knihovně líbila se mi obálka anotaci jsem nečetl a to byla chyba normálně si anotaci čtu ale chtěl jsem udělat výjimku. Jsem hodně zklamaný knihu jsem nedočtetl

trudoš
24.12.2021 3 z 5

Nepříliš rozsáhlá knížka se čtyřmi krátkými příběhy, jako stvořená pro absurdně dlouhý čas mezi brzkým ránem a okamžikem, kdy už konečně můžete rozbalit dárky.
P. D. Jamesová není žádný začátečník, umí čtenáře uvést do děje a rychle zaujmout nápaditou psychologií postav, zachytit atraktivně prostředí a rozehrát správě tajuplnou atmosféru. Zločin pak využívá zpravidla k tomu, aby dostala protagonisty vyšetřování na jedno místo a nechala gradovat dialogy.
Úvodní povídka upoutá biografickým vyzněním, jen je samozřejmě otázkou, nakolik skutečně odpovídá realitě. Ale pointa je vtipná, třebaže nepřekvapivá. Druhá historka zas zajímavým způsobem pracuje s motivem svědka, který se může dopustit stejného zločinu jako vrah, nechá-li odsoudit svou nečinností nevinného. Poslední dva případy spojuje postava Adama Dalglieshe a je znát, že krátký rozsah nedává autorce možnost rozepsat závažnější drama, takže příběhy jsou spíše takovou milou vzpomínkou na samu postavu, než plnohodnotnými detektivkami.

Ennie
21.12.2021 2 z 5

Na tuhle povídkovou knížku jsem se těšila téměř rok a musím říct, že jsem zklamaná. Povídky byly podprůměrné a svůj čas jsem mohla raději věnovat jiné knize. (Pokud máte rádi detektivky, tak vážně doporučuji sáhnout po něčem jiné. Tuším, že se takhle kniha může líbit jen nečtenářům detektivek nebo někomu, kdo hledá vážně něco hodně jednoduchého a oddechového. Nápady má P. D. James fajn, ale potřebovalo by to více rozvinout…jít více do hloubky.)

Marla
07.12.2021 5 z 5

Hravé a vtipné povídky. Čtení jsem si moc užila.

archivářka115
29.09.2021 2 z 5

Knihy od P.D. Jamesové ráda čtu. Druhá povídka se mi líbila, třetí povídka ze serie Adam Dalgliesh mě zklamala, protože jsem jí vůbec nerozuměla. Bohužel nic moc.

RADOST
23.04.2021 3 z 5

Průměrné detektivní povídky pro krátké chvíle oddychu.

Florindela
28.02.2021 4 z 5

Příjemná oddychovka, hlavně žádný šílený krvák, naopak vždy překvapující rozluštění záhad. Stojí za přečtení.

zuzi1162
17.10.2020 5 z 5

Celkem hezka oddcyhovka.

knihomolka27
07.07.2020 5 z 5

Přečteno kvůli poslední povídce ze života autorky. Je to jako kdyby sama Agáta Christie prožila vraždu podobnou těm o kterých píše. Nemohlo to nepřilákat mojí pozornost. Překvapuje mě co všechno si z toho dne autorka pamatuje. Četla jsem to i dvakrát.

jaroiva
16.01.2020 3 z 5

U povídkových knížek dávám dost často 3*, protože některé povídky jsou lepší, některé horší, takže vychází průměr.
Tady jsou ale všechny povídky jen průměrné. Dávám spíš přednost Agathě Christie a vidím, že dělám dobře.

jeff87
21.06.2019 3 z 5

Některé povídky lepší, jiné horší, celkově podařená sbírka. Je z toho cítit pocta Agátě Christie, povídky se četly dobře.

Jenny055
26.01.2019 2 z 5

Počúvala som audioknihu a bola som veľmi sklamaná. Čítala Kateřina Veselá a zdalo sa mi to hrozné. Pritom má celkom príjemný hlas, keby sa nesnažila tak veľmi hrať postavy. Autorku P.D. James mám rada a niečo som už od nej aj prečítala, ale k poviedkam sa už asi nevrátim.

katy87
16.11.2018 3 z 5

Není to vůbec špatné, ale povídkám chybí detailní rozpracování a silnější závěr.

Réza4
04.09.2018 4 z 5

Miluju detektivky a nechápu, že jsem P. D. James doteď nečetla. Tohle je má první knížka a navnadila mě k dalšímu seznámení s autorkou. V povídkách jsou příběhy samozřejmě jednodušší, kratší, ale moc se mi líbily, myslím, že vymyslet krátký příběh s prokreslenými charaktery tak, aby nebyl příliš plochý, je umění.

edith79
22.08.2018 5 z 5

P.D. Jamesovou mám ráda, i když jsem její dílo spíš viděla v podobě seriálů s charismatickým Adamem Dalglieshem. Dodnes si pamatuju, jak mě jako malou holku děsila a fascinovala ponurá houslová melodie. Tato knížka se mi líbila. Hodně připomínala Agathu Christie, což uznala i sama autorka a zřejmě jí touto knížkou tak trochu vzdala hold.