70 - 2. světová válka objektivem českých fotografů

70 - 2. světová válka objektivem českých fotografů https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356430/mid_70-2-svetova-valka-objektivem-cesky-7nA-356430.jpg 5 3 1

Ne nadarmo se tvrdí, že jediná fotografie řekne víc než stovky slov. Mnozí filosofové usoudili, že o nevyslovitelném se dá pouze mlčet. Právě válečné fotografie k nám však i po sedmdesáti letech naléhavě promlouvají a nabízejí nevyslovené, ale o to působivější příběhy, jež nesmí být zapomenuty.

Přidat komentář

trudoš
09.01.2018 5 z 5

Nepříliš obsažná ani výpravně obsáhlá, ale o to víc fascinující publikace pro milovníky fotografií zachycující momentky všedního dne. V tomto případě všedního dne válečného, zobrazující vojáky v poli i mimo něj. Čiší z toho jednotvárnost skutečného bytí, žádný propagační patos hrdinství či statečnosti, ale nutnosti každé ráno vstát, přežít den a večer si jít zase lehnout, dovolí-li páni kluci z Luftwaffe. Prostě denní šrumec, často v duchu armádního hesla „spěchá se, aby se čekalo a čeká se, aby se spěchalo“. Uznávám, že nejde o kousky, jež by měly viset v galeriích, ale právě pro to, kdo je fotil a za jakých podmínek vznikaly, na mě dýchaly životem daleko výrazněji, než by jakákoliv umělecká stylizace kdy dovolila. Perfektní kniha - právě pro tu jednoduchou obyčejnost víc než uměleckou výjimečnost. Bližší je mi o to spíš, že si na nic nehraje. Má snad jedinou vadu na kráse a to, že jde jen o takovou brožurku. Tohle téma by si zasloužilo i tisícistránkový rozsah átrojkového formátu.