13: Ach, ta moje fobie, ta moje mánie

13: Ach, ta moje fobie, ta moje mánie https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495757/13-ach-ta-moje-fobie-ta-moje-manie-i4P-495757.jpg 5 20 10

Nejlepší povídky z literární soutěže. V roce 2021 pořádalo naše nakladatelství povídkovou soutěž na téma: Ach, ta moje fobie / ach, ta moje mánie, ta mě jednou zabije. Zúčastnilo se téměř 50 autorů a zde vám nabízíme práce nejlepších z nich. Celkem jsme nakonec do sborníku zařadili, jak název napovídá, 13 povídek. Každý z autorů přistoupil k tématu svým vlastním, osobitým způsobem, takže sbírka je opravdu pestrá. Najdete zde příběhy ze života, sci-fi, spiritismus, detektivku i horor.... celý text

Přidat komentář

Dollycz
22.04.2024 4 z 5

Byla jsem oslovena nakladatelstvím @nakladatelstvi_iindruch pro recenzi na knihy.

Nakladatelství pořádalo soutěž o povídky na téma: ach, ta moje fobie, /ach ta moje mánie, ta mě jednou zabije. Zúčastnilo se až 50 autorů a nakonec vybrali 13 povídek. Žádné zkušenosti nemám, četla jsem jej poprvé a z některých jsem měla zimomriavky. Každá povídka je víceméně očíslovaná, podle toho na kolikátém místě se umístila. Určitě gratuluji všem autorům, máte to hezký zpracované a člověk si vždy něco "odnese".Každý do toho dal svoji osobnost a cit.

1- PRÁDELNA
2- LINKA POMOCI
3- PHOBI-FIELD
4- NEJEZTE ŽELVIČKY
5- MARNÝ BOJ
6- SBĚRATELKA
7- SLYŠÍ MĚ NĚKDO?
8- CHYBA SYSTÉMU
9- VICHŘICE
10- O PÁTEROVI, KTERÝ SE STRACHOVAL
11- SPIKNUTÍ
12- IDEÁLNÍ DĚDICTVÍ
13- KOČIČKA A DÍRKA

Všechny byli impozantní, ale nejvíce mi utkvěly v hlavě: linka pomoci - super příběh s prvky nadpřirozena na konci a s Jendou to sehrál dobře.

Marný boj- vtipně podané, jak dokážou být lidé vůči sobě fakt zlý a chovat se hůř, jak ty slípky:D

Vichřice - neskutečný!! Na konci jsem zůstala s otevřenou pusou. Myslím, že bych se ale zachovala podobně, jako Nikola..

Spiknutí - vtipně podaná fobie o které jsem ani nevěděla, že existuje. Ve světě je dost zajímavých fobie evidentně:D

Kočička a dírka - Neskutečné! Zasloužené 1. místo, byla jsem do toho hodně ponořená.Přesně tenhle styl se mi líbí, bylo to propracované a hezky to do sebe zapadalo a závěr bude pro někoho šokující, pro mě tak na půl očekávaný, ale vynikající:)

Určitě si přečtěte, každý si tam najde to svoje, co ho chytí a nepustí:)

4 hvězdičky

PS: moc dekuji za knihy a mám ještě vyhlídnuté, tak třeba v budoucnu při další recenzi

Lejčís
19.02.2023 5 z 5

Povídkám jsem nikdy moc neholdovala, ale poslední dobou vychází sborníky s tak originálnímí náměty, že stojí za to občas po nějakém sáhnout, a tohle je jeden z nich :)
Ty povídky jsou nesmírně různorodé, každá jiná, osobitá, originální jak stylem psaní, tak výběrem žánru či mnohdy i mixu žánrů. Některé jsou temnější, jiné vtipné či záhadné. Logicky vám určité z nich sednou více než jiné podle toho, co máte zrovna rádi, ale co jsem tak procházela recenze, každý má jiné oblíbence, což mě jen utvrzuje v tom, že všechny ty povídky opravdu stojí za přečtení.
Mou top trojku tvoří Spiknutí, Nejezte želvičky a Kočička a dírka, které se mi přesně trefily do vkusu žánrem, osobitým humorem a také správnou dávkou té psychotické stránky věci, jakou jsem od sborníku vzhledem k jeho názvu očekávala.
Mrzí mě, že sbírka není doplněná nějakou předmluvou či doslovem, proč bylo zvoleno zrovna tohle téma. Stejně tak mi trošku vadilo, že povídky nejsou řazeny tak, jak se umístily v soutěži, ale různě na přeskáčku. Jinak však nemám co vytknout :)


Áňa 998
10.12.2022 5 z 5

Neskutečná kniha! Podílelo se na ní několik autorů, každý přispěl povídkou s nějakou fobií, z některých mi běhal mráz po zádech. Je skvělé vidět, že nám "roste" další generace domácích autorů, která se kamarádí s kvalitou :-)

Mousiiinka88
11.08.2022 4 z 5

Sborník 13 povídek od různých autorů. Každý z nich k tématu, pod jejímž názvem je sborník vydán, přistoupil po svém a můžeme zde najít detektivku, spiritismus, horor, ale i příběhy ze života a další. Jedná se k uzoučkou 138 stránek obsahující knize, ve které si podle mě každý najde příběh, který mu sedne.

Musím přiznat, že některé jsem totálně nepochopila a měla chuť přeskočit, ale jiné...Jiné jsem si oblíbila, pobavila se, hltala náměty, divila se jak tohle někoho napadne, taky se trochu bála, ale hlavně si je užila.

Co mě trochu zarazilo, bylo pořadí jednotlivých povídek ve sborníku, bez ladu a skladu tam byly rozházeny a bylo to trochu matoucí. Ale nejspíš v tom nějaký systém vydavatelství mělo, jen jsem ho nepochytila. Stejně tak bych uvítala nějakou předmluvu, vysvětlení, proč se do sborníku pustili.

Je těžké tady v krátké recenzi přiblížit všechny povídky, tak vypichnu ty, které mě nadchly. Patří mezi ně rozhodně Phobi-field - povídka odehrávající se na cizí planetě se zdrojem drahé suroviny, ale taky oplívající schopností využívat fobie lidí a uskutečnit je. Poukazuje také na to, jak jsou lidé schopni využívat druhé ve svůj prospěch. Bylo to super!

Marný boj - příběh z vesnice, ve kterém jsem viděla každého super zavistiveho a unuděného souseda. Slepice, stejně jako lidi, jsou prostě svině!

O páterovi, který se strachoval... Zde autorka naprosto skvělým způsobem vypracovala detektivní příběh o hlemýždích pro menší z nás. Pecka!

Povídka Nejezte želvičky byla totální psycho, u kterého jsem se rěchtala smíchy. To si prostě musíte přečíst.

Spiknutí byla povídka s vtipným podáním netradiční fobie, která mě naprosto rozesmála.

A povídka Kočička a dírka - ta si právem vysloužila první místo v soutěži, protože byla psycho, ale promyšlená. Ukazovala svět duchovna, moderní doby i nevyrovnanost lidských bytostí, to vše v hávu sarkasmu, ale i mrazení.

Celkově je to povedená sbírka, která potěší čtenářské oko.

tyrky.sova
02.08.2022 5 z 5

Hneď na úvod musím pochváliť kvalitu poviedok. Hoci ich písali mladí, začínajúci autori, ktorí si ešte nestihli vycibriť štýl vďaka premúdreným kritikom, čo im sprdnú aj medzerník, ich diela sa čítajú veľmi dobre, každé je originálne a zaujímavé iným, svojským spôsobom. Žiadna z nich sa mi nezdala kostrbatá či nemotorná, naopak, majú švih a šarm (možno je to Maybelline...).Každá z poviedok sa s témou popasovala inak. Pri niektorých som sa nezdržala smiechu – v poviedke Marný boj autorka opisuje desivú beštiu ako z Jurského parku, Černobyl edišn, no napokon vysvitne že ide o niečo oveľa menej fantastické. Sběratelka zase pojednáva o fatálnych dôsledkoch záľub, ktoré prerastú cez hlavu. V poviedke Spiknutí si čitateľ môže vybrať, či je hrdina obeťou ornitofóbie, alebo s ním majú operenci skutočne nejaký problém. Niektoré práce naopak zapôsobia na čitateľovu pokožku lepšie ako mrazák v Tescu – zimomriavky zaručené. Jednou z nich je môj osobný favorit Nejezte želvičky – príbeh o snahe minimalizovať psychologický dopad na traumatizované dieťa, ktorá samozrejme vypáli úplne zlým smerom. Rýpať sa v mozgu bez pádneho dôvodu skrátka nikdy nerobí dobrotu. Poviedka Slyší mě někdo? prechádza od zimomriavok do kategória knedľa v krku a hovorí o dôsledkoch zanedbanej depresie. Na svoje si prídu aj fandovia sci-fi, prostredníctvom poviedok Phobi-field a Chyba systému – v druhej menovanej autorka ponúka víziu, čo by sa mohlo stať, keby sme covidu venovali toľkú pozornosť, že by sme prehliadli koniec sveta na spadnutie. Víťazná poviedka Kočička a dírka je čistokrvný (a veľmi vydarený) horor s úžasnou atmosférou, ktorá ma prinútila príbeh zhltnúť ako usmiaty cyklista muchu v protismere. Rozuzlenie som síce tak úplne nepochopila, ale možno bola chyba aj v tom že som zapojila len dve mozgové bunky (tretia si vzala týždeň neplateného voľna). A nedá mi nespomenúť ešte povieku O páterovi, který se strachoval..., čo je očarujúci detektívny príbeh pre deti, o neobyčajných obyvateľoch obyčajného mestečka.Zbierka 13 – Ach ta moje fobie...je rozsahom útle dielko, ktoré čitateľovi, čo na rozdiel odo mňa netrpí syndrómom hybernujúceho medveďa, zaberie tak jeden príjemný večer, no poviedky v ňom obsiahnuté viac kecov okolo ani nepotrebujú. Sú svižné, originálne, zábavné a napínavé. Každý z autorov prispel svojím stebielkom a výsledkom je veľmi vydarená kytica, hrajúca všetkými farbami.

Hanulka
25.07.2022 4 z 5

Nakladatelství pana Indrucha mě kontaktovalo s prosbou, zda bych nezrecenzovala jejich Sborník. Jelikož slečnu, která mě kontaktovala jménem nakladatelství znám a jsem hodná duše ( aspoň si to trochu myslím) kývla jsem, a proto bych chtěla poděkovat @nakladatelstvi_iindruch za poskytnutí ebooku na recenzi.

Abych se dostala k samotnému sborníku, který nese název "Ach, ta moje fóbie, ta mě jednou zabije", je to kniha 13cti různých povídek, různých žánrů a od různých autorů.

Já nejseem moc typ na povídky, ale sem tam udělám výjimku a nějakou takovou knihu si přečtu.
Tady je to dobré v tom, že nakladatelství pořádalo povídkovou soutěž. Kde z dosti poslaných povídek vybrali jen 13 nejlepších. Každý autor se popasoval s daným tématem podle sebe a musím říct, že vznikli i dost dobré povídky. Nemohu říct, že se mi všech 13nact líbilo, ale bylo jich hodně povedených.

Jednu povídku bych chtěla zmínit a to povídku Spiknutí od autorky Zuzany Žáčkové (nevím, zda je slečna /paní na instagramu), její povídka se dostala na 4.-5. místo, a její převzetí tematu bylo vtipné, čtivé a bavilo mě to.
Zároveň se mi libila i Linka pomoci od pana Martina Kolačka, který se umístil na 9.-11.mistě.

Povídky, které se mi moc nelíbily nebo ne nelíbily, ale spíš mě neoslovili byly : Ideální dědictví a Phobi-field. Ale je to vážně jen o vkusu. 100 lidi 100chuti.

Chtěla bych ještě ke konci říct, že mě překvapilo, jak nakladatelství řadilo povídky. Já jako čtenář bych brala od posledního místa k prvnímu. Toto téma jsme řešili i s kamarádkou @zivotknihomolky, která též četla sborník a shodli jsme se na tom samém (opico) a vy víte, že já moc neřeším vzhled obálky, ale tady mi to moc nedá, protože, jak na ni koukám, tak mi moc k tématu nesedí. Moc mi to nepřijde k tématu fobie, ale to je věc nazoru.

Zároveň, sborník nebo spíš povídky v něm nebudou pro každého, ale určitě si najde svoji základnu čtenářů.

Vaše KM

Áža707
05.07.2022 3 z 5

Kniha je krátká a obsahuje 13 povídek a každá je zpracována jinak a originálním způsobem. Osobně jsem byla překvapena nad různorodostí a napaditostí jednotlivých příběhu. Další překvapení byla délka, najdete zde povídky na 2 strany a naopak jiné, které měli 30 stránek.

Myslim, že každý člověk si tu najde to svoje a nějaká povídka ho chytne za srdce a jiná ho tolik neosloví. Rozhodně si myslím, že tato sbírka stojí za přečtení a najdete tam pár velmi zajímavých myšlenek.

Já osobně musím říct, že se mi velmi líbila povídka, která obsadila první místo, ta byla hodně povedená a doopravdy si myslím, že si své umístění zasloužila. Další dvě povídky, které mě zaujaly, obsadily 9-11. Místo a já bych je rozhodně umístila výš. Jednalo se o "Prádelna" a "Linka pomoci". Naopak mě vůbec neoslovily tyto příběhy: "Marný boj", "Sběratelka" a "O páterovi, který se strachovat, že zapomněl zamknout".

Krátké názory na pár vybraných povídek:

Prádelna (Martina Pacáková)
Tak tohle bylo hodně dobrý psycho! Moc dobře napsané a velmi přesvědčivé, ten závěr byl zajímavý. Nedovedu si představit, že by se mi stalo něco podobného, i když nemám klaustrofobii, tak tohle zní děsivě!

Linka pomoci (Martin Koláček)
Tato povídka byla hustá! Hodně hustá! Velmi dojemný příběh a opět ten závěr mě dostal. Vážně velmi hezký napsaný hlavně rozhovor s malým Jendou.

Phobi-field (Barbora Bukačová)
Tohle bylo rozhodně zvláštní, moc upřímně nevím, co si o tom myslet. Asi bych si přála víc vysvětlení, co je to za látku a proč ji musí odvézt pryč. Myšlenka velmi zajímavá, ale trochu bych řekla, že je problém v scifi provedení, protože bychom si jako čtenáři zasloužili více.

Nejezte želvičky (Andrea Čekanová)
Velmi zajímavý trochu delší příběh, kdy postupně odhalujem tajemství jedné rodiny a na konci nás čeká velký šok. Doopravdy krásně napsané a vymyšlené.

Slyší mě někdo? (Kateřina Smrčinová)
Další krátký příspěvek z kterého doopravdy dokáže zamrazit, husina po celém těle.

Chyba systému (Miriam Bláhová)
Budoucnost a kytka která zahubí celou populaci a nebo ne? Tenhle nápad se mi velmi líbil a doopravdy se povedl.

Vichřice (Jana Jánská)
Parádní příběh, který mě rozbrečel. Moc pěkné napsaný a konec trochu nečekaný, i když by to člověka mohlo napadnout.

Kočička a dírka (Rosana Zvelebilová)
Příběh vyprávěn ze dvou pohledů a s krásným magickými a spirituálními prvky, který vás naprosto odrovná. Postupně se děj vyvíjí a ten konec? Ten vás naprosto šokuje. Krásně vymýšleno, napsáno. První místo zcela oprávněné! ️

Mohu doopravdy doporučit, každý si v tom najde něco, co se mu zalíbí a oceníte mladé autory, kteří tyto povídky napsali. Strašně špatně se kniha hodnotí jako celek, ale nakonec jsem se rozhodovala dát 3.5 hvězdičky.

⭐ 3.5/5

JanaJanska
20.05.2022 5 z 5

Hodnotím 12 povídek, protože 13. je moje. A chci podotknout, že oproti soutěži se mnohé z nich hodně vyvinuly a posunuly, proběhly redakce i korektury. Sborník je pestrý a navzdory obálce barevný :)

whale77
17.05.2022 4 z 5

Četla jsem všechny povídky (a básničky) v soutěži na zadané téma z názvu a s vítězným výběrem jsem byla velmi spokojená, dostala se do něj většina příspěvků, které se mi líbily už při prvním čtení.

Zvelebilova
16.05.2022 5 z 5

Vynikající sborník. To neříkám proto, že tam mám povídku, ale proto, že ty další povídky jsou prostě pecka!