Sever proti Juhu diskuze

Sever proti Juhu https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36427/sever-proti-juhu-36427.jpg 4 160 20

Sever proti Juhu (1887, Nord contre Sud) je dobrodružný román francúzskeho spisovateľa Julesa Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Dej knihy nás zavedie do Spojených štátov amerických v čase občianskej vojny v rokoch 1861-1865. Hlavnou postavou príbehu je floridský farmár James Burbank, vlastniaci v blízkosti Jacksonville prosperujúcu plantáž Camdless Bay. Pre svoje protiotrokárske zmýšľanie je Burbank tŕňom v oku svojmu otrokárskemu okoliu. Jeho protivníkom je najmä zloduch Texar, ktorý býva pravidelne podozrivý z účasti na rôznych zločinoch, ale vždy preukáže neotrasiteľné alibi. Po vypuknutí občianskej vojny dá Burbank svojim černochom slobodu. Texar, ktorý sa stane jedným z prominentných mužov v Jacksonville, Burbanka tak nenávidí, že podnieti prepadnutie a zničenie jeho plantáže. Pritom Texar unesie Burbankovu dcéru. V ten istý čas je však Texar videný na inom, od Burbankovej plantáže vzdialenom mieste, takže mu opäť nemožno nič dokázať. Po mnohých zápletkách, odohrávajúcich sa vo floridských močiaroch, je Burbankova dcéra oslobodená a záhada Texarových nevysvetliteľných alibi rozriešená. Texar má brata, ktorý je mu na nerozoznanie podobný. Tak môže byť Texar videný súčasne na dvoch rôznych miestach. Obaja zločinci, Texar a jeho brat, sú chytení a zastrelení.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Nord contre Sud , 1887


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

josp
05.11.2011

Dobrý den,

tak to jsem měl asi smůlu na špatný kus.
Děkuji za informaci.

josp
03.11.2011

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat těch, kteří vlastní stejné vydání Severu proti jihu jako já - Albatros, 1973, nebo toto vydání četli, jestli jim taky chybí 8 stran ve druhé polovině knihy. U mého exempláře jsou to strany 178, 179, 182, 183, 186, 187, 190 a 191. Tyto stránky nechybí úplně, ale uvedené dvoustrany jsou prostě prázné, není na nich vytištěn text ani obrázky. Zjevně jde o výrobní vadu při tisku.
Zajímalo by mě, jestli tuto vadu mělo celé toto vydání nakladatelství Albatros nebo jenom jeho část a existují i exempláře, u kterých tato vada není.
Děkuji za odpověď.