Od A do Z - Souhrnné vydání nejlepších povídek. Svazek 1 diskuze

Od A do Z - Souhrnné vydání nejlepších povídek. Svazek 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57190/bmid_od-a-do-z-souhrnne-vydani-nejlepsic-vbC-57190.jpeg 5 85 8

Souborným vydáním padesáti nejlepších Dahlových povídek se završí Dahlovy spisy, které soustavně vydává nakladatelství Volvox Globator od svého založení. Nezbytnost pro všechny Dahlovy příznivce, kteří chtějí mít v knihovně jeho tvorbu pro dospělé konečně kompletní.

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

The Collected Short Stories , 2010


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

krny
07.12.2023

Azizi, máte odo mňa like. Tiež som to tak pochopil a chcel som sa uistiť, či to niekto pochopil rovnako, lebo pri Dahlovi človek nikdy nevie. Po diele akým sú Čarodejnice by chudák vikár mohol pokojne skončiť aj tam, kde si myslel, že skončil :D

Azizi
02.08.2014 5 z 5

jehlicka25: Podľa mňa Adámku náš, copak děláš? je jedna z najlepších. Geniálna pointa, nemyslím si, že to nie je v knihe vysvetlené dosť jasne, ale skúsim napriek tomu stručne objasniť - aspoň teda mojimi slovami (len to už stratí tú atmosféru a vôbec). Pre ostatných: pozor nasleduje SPOILER!

SPOILER! Keď bol Adamko malý chlapec, mama mu chcela všetko o živote porozprávať, aby keď vyrastie, stal sa z neho muž, ktorého nič neprekvapí, nerozhádže. Stal sa ale presný opak, potom ako mu raz chcela ukázať, ako na svet prichádzajú deti pohľadom na pôrod malého králička. Stalo sa čo ani ona, ani jej syn nečakali. Králičia mama svoje mláďatko zjedla. Na psychiku malého Adamka, to ale zapôsobilo tak hrôzostrašne, až sa v tej chvíli zľakol, že ho ide vlastná mama zjesť. Odvtedy mal až do dospelosti fóbiu zo ženského dotyku, napriek tomu, že ženy rád pozoroval, ale len z diaľky. Tie však ako mladý muž priťahoval, takže sa mu im stále ťažšie a ťažšie vyhýbalo. Raz ho jedna z nich potajomky opila, takže sa ňou nechal zmámiť, no keď otvorila ústa, že ho ide pobozkať, pripomenulo mu to, ako vtedy králičia matka požila svoje mláďa a nadobro stratil rozum. Začal ju pri bozku kúsať, zmietal sa, bol ako zmyslov zbavený, pretože vo svojej mysli si predstavoval, že ho prehltla ako to králičie mláďa a on padá tráviacim ústrojenstvom a snaží sa niekde zachytiť. Skončil na psychiatrii, kde ho zavreli v miestnosti s mäkkými stenami, aby si nemohol ublížiť. On si však myslel, že dopadol na akúsi rovinku na začiatku dvanástnika tesne pod žalúdkom, sliznica je tam príjemne mäkká a tam teraz býva. Nechápe, prečo si ľudia naokolo (ošetrovatelia) nevšimli, že žijú v tráviacom trakte ženskej, ktorá ich všetkých spolkla a prečo na neho tak divne rozprávajú. Jediný normálny, sa mu zdá jeden starý pán, ktorý si ho vždy po raňajkách chodí vypočuť (lekár). Ten sa v ňom stačí vzbudiť chuť utiecť odtiaľ a zase žiť v normálnom svete, ale Adamko dobre vie, čo tam na neho vonku číha. Nadržané nezastaviteľné ženské, ktoré ho chcú zjesť, ako toho malého bezbranného zajačika.