Něžná (4 novely) diskuze

Něžná (4 novely) https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38205/bmid_nezna-K0C-38205.jpg 4 39 8

Čtyři drobné milostné prózy. Titulní povídka Něžná je známa i z televizního zpracování. Nerovný svazek mladičké dívky, sirotka a usedlého zastavárníka s vyhraněným životním názorem vyúsťuje do naprostého nepochopení, které mladá žena řeší sebevraždou. Obdobná tematika, marná snaha ženy vymanit se z psychického nadvládí životního partnera, charakterizuje i povídku Bytná. Malý hrdina je svěží vylíčení prvního citového vzplanutí. Soubor uzavírá vrcholové dílo Dostojevského milostné epiky, lehce nadýchnuté vzpomínky na milostná zklamání, pastelově zasněné Bílé noci.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Krotkaja , 1876


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Marekh
07.04.2018 4 z 5

Citáty z povídek, které mne oslovily:

povídka NĚŽNÁ:

Dřívější rozhodnost může ztroskotat na novém, neobyčejném dojmu. Říká se, že lidé, kteří stojí hodně vysoko, jsou jako by přitahováni dolů, do propasti. Myslím, že mnoho sebevražd a vražd bylo spácháno jen proto, že revolver byl už v ruce. Je to také propast, je to sráz pětačtyřiceti stupňů a není možné nepozbýt rovnováhy; cosi člověka neodolatelně nutí stisknout kohoutek.

povídka BYTNÁ:

Je nemilé, vskutku nemilé, když člověk, kterého jsme mívali rádi právě pro jeho hloupost, náhle zmoudří.

povídka BÍLÉ NOCI:

Ano, jsme-li nešťastní, cítíme neštěstí druhých silněji; cit se netříští, ale soustřeďuje.

povídka MALÝ HRDINA:

Několik osob se stalo středem pozornosti. Nechyběly ovšem pomluvy a intriky, protože bez nich se na světě nic neobejde a milióny lidí by pomřely nudou jako mouchy.