Hrabě Monte Cristo. Díl 1 a 2 (třísvazkové vydání) diskuze

Hrabě Monte Cristo. Díl 1 a 2 (třísvazkové vydání) https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405886/bmid_hrabe-monte-cristo-dil-1-a-2-9s5-405886.jpg 5 407 51

Nové vydání legendárního šestidílného románu Alexandra Dumase. S ilustracemi Adolfa Borna a v revidovaném překladu vychází generacemi milovaná klasika v překrásném třísvazkovém vydání a v dárkové krabici.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Le Comte de Monte-Cristo , 1844


více info...

Diskuze o knize (8)

Přidat komentář

R.E.M.
10.04.2024 5 z 5

Zítra, 11. 4., na ČT1, v 15.00 vysílají 1. díl seriálu z r. 1979.
(nebo je dočasně k dispozici přes i-vysílání České televize).
Doporučuji, Je to zdařilá adaptace, věrná původní předloze.
Další díl je vysílán v pondělí 20.00 ČT2.

siena
16.05.2020

A právě ten konec já osobně považuji za velké mínus...ten teatrální návrat k sobě, mi nesedl, ani jako nadšené čtenářce knihy, ale nakonec i k pojetí celé adaptace. Ale tvůrce se holt rozhodl:(


R.E.M.
16.05.2020 5 z 5

siena - vkus, nároky a názory každého jsou originální, tím je diskuze zajímavější...
Zmíněná adaptace s G. D. se mi nelíbila z více důvodů - vzhled a pojetí hlavní role bylo jen jedním.
Asi jsem zahlédla i poslední minuty filmu - v závěru se Edmond vrátil k Mercedes?

siena
16.05.2020

R.E.M., přesto si nemyslím, že to je úplně špatné televizní zpracování... ale chápu, že já jako velmi nenáročný divák a čtenář, má vkus a nároky někde jinde. To jsem měla napsat ihned, abych zbytečně neuváděla jiné v omyl a ti potom neměli přehnaná očekávání.
Ale, pro ty, kteří přesto by chtěli ztrácet čas...teď jsem si vzpomněla, převážná část příběhu je soustředěná na dobu "hraběte" a jeho pomstu. Takže kila navíc a růžová tvář GD nemusí pak tolik iritovat:) GD byl v té době ve své herecké formě a "utáhne" film i přes své zmíněné hendikepy.

R.E.M.
16.05.2020 5 z 5

G. Depardieu se nepodobá ani představě A. Dumase o Monte Cristovi. Edmond rozhodně neměl být objemnější "strejc" se zčervenalými tvářemi.

siena
16.05.2020

Jestli se G. Depardieu "podobá/nepodobá" našim představám, je jeden aspekt. Je spíše nutné se připravit, že scénáristé si volně pohráli hlavně se samotným závěrem. Jinak je to dle mého zdařilá adaptace. Stejně jako už zmíněné filmy, se jich musím trochu zastat, J., Marais, nebo R. Chamberlain, mají i dobré hodnocení uživatelů ČSFD, tam došlo hlavně k logickému pokrácení. Měli bychom to brát tak, že koukáme na film, na televizní zpracování, ne na "otrocký" přepis předlohy. Ani si nemyslím, že by byl vždy nutný. A jen dle toho posuzovat kvalitu samotného zpracování.

Když už jste zmínil, 4444913, Gerarda Philipa. Bohužel, odešel příliš brzy... Shodou okolností hrál v jedné z verzí Nebezpečných známostí. Pan R. Vadim si s knihou opravdu pohrál. Přesto je to dobrý film. Já jsem kdysi v jedné zdejší debatě o věrnosti zpracování, právě tuto knihu a její filmové podoby, použila jako celkem pěkný příklad. Viděla jsem jak film S. Frearse, tak "náš" M. Formana, a každý, samozřejmě, je to jen můj názor, má to své.

R.E.M.
16.05.2020 5 z 5

4444913: Ani mě žádný z filmů nenadchl, když hrál hlavní roli charismatický herec (Jean Marais), scénáristé a režisér děj tak zpatlali, že by Dumas koukal. Depardieu má k Monte Cristovi tak blízko jako umělohmotná tyčka k živému, zelenému stromu - tehdy jsem se na film nedodívala.
Asi nejvíc se mi z filmů líbila verze s Jamesem Caviezelem, i když i tam byl zvláštní děj, ale vyznění filmu bylo hezky dumasovské.

A nejlepší nakonec - jedinou věrnou, výstižnou, prostě skvělou verzí byl šestidílný seriál z r. 1979 s uhrančivě charismatickým, nelítostným, možná až démonickým Jacqusem Weberem. I další herci mi dokonale zapadli do postav románu. Možná jen Mercedes mohla být o něco půvabnější :) Škoda, že se na tento seriál zapomnělo a televize ho neopakují. https://www.csfd.cz/film/182801-hrabe-monte-cristo/prehled/

4444913
27.03.2020 5 z 5

Jen k tomu Jeanu Maraisovi-souhlasím že je ideálním představitelem,on na tohla prostě byl,ale ten film s ním mě hrozně zklamal.Asi proto že se právě toho děje až tak nedržel nebo čert ví proč.Pojetím se mi mnohem víc líbil ten s Richardem Chamberlainem ale tam mě zas iritovala neuvěřitelně necharismatická Mercedes.Další pokus s pašeráky a nevím čím ještě ve kterém zůstala jen základní linka příběhu a zbytek byl nejhorší ukázka hollywoodské formy na kterou se narazí příběh pro mě nestojí za vidění.A nějak nevím proč mě časem docela potěšil ten čtyřdílný seriál s Depardieuem a Ornellou Muti který mě napoprvé taky pěkně nakrknul a vytočil.Kdyby se prostříhal a trochu zkrátil..Akorát že Depardieu taky není moc tajemný a hrůzu budící.Pro mě škoda že to svého času nenatočili pořádně třeba ve dvou dílech s pořádnou výpravou(třeba jako Angeliku)a když už ne s Jeanem Maraisem tak aspoň s Gerardem Philipem a drželi se víc děje.Třeba ta dvoudílná verze Tří mušketýrů z šedesátých let mě docela sewdla.