Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu diskuze

Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448884/bmid_donbas-reportaz-z-ukrajinskeho-konf-GyF-448884.jpg 5 222 44

Mrazivá reportáž slovenského novináře je svědectvím z místa konfliktu, který je nám blíž, než by se zdálo. Autor na východě Ukrajiny, na obou stranách fronty, zachytil živý kaleidoskop mnoha životních příběhů: Gruzínec Mamuka bojuje s ruskou agresí s kalašnikovem v ruce už od čtrnácti let, český dobrovolník Jirka se přidal k řadám doněckých separatistů, Líza z Luhanska se smiřuje s údělem uprchlice a zneužívané ženy. Forró nevytvořil jen plastický obraz válečné každodennosti, ale také brilantní analýzu příčin konfliktů zamrzlých v prstenci obklopujícím Ruskou federaci — v gruzínské Abcházii a Jižní Osetii, moldavském Podněstří či naposled na ukrajinském Donbasu.... celý text

Diskuze o knize (13)

Přidat komentář

MonikaJanka
13.07.2023

Pri príležitosti tohoročnej čitateľskej výzvy (kniha s miestnosťou v názve) som si chcela prečítať knihu o Donbase. Po prvej tretine toho bolo na mňa moc, asi sa do nej znova pustím, keď sa skončí vojna na Ukrajine.

Lenka.Vílka
01.04.2022

21.4.2022 vyjde dotisk. Kdyby to z konverzace zde vedené někomu nedošlo :)


Lenka.Vílka
01.04.2022

Rassmussen: wau! Teď jste mě vážně rozesmál. Vy si přejete hlavu dívčiny, která vám řekla, jak to je, a já jsem hloupá. Já nemohu za to, že vy chlapy máte určité vlastnosti, které vám nedovolí připustit, že nemusíte mít pokaždé pravdu. Ale zase je fajn, že dostáváte palečky za to, že házíte vinu na ostatní za to, že si nejdřív neověříte informace, než si začnete přát, aby chudák holka dostala výpověď. Paleček vám i eldarovi.

Edit: bohužel tady není vidět, jako v klasické diskusi, že byl smazaný komentář, kde mě uživatel nazval několika milými slovíčky, která byla oceněna právě onín palce, na což jsem reagovala.

siena
01.04.2022

XbookwormX, máte nejspíš pravdu, ale nějak mne zdejší komentáře "kdoví jak ono to je" pobídly k nevyžádané poznámce. Slabá chvilka...

Lenka.Vílka
01.04.2022

Rassmussen: nebyla jsem tam, možná se slečna nevyjádřila přesně těmi slovy a frázemi, které jste chtěl slyšet, ale pokud by jste si na ní stěžoval, tak by jste za blbce byl stejně vy, ne ona :)
Protože výsledek je stejný tak jako tak. Buď si jí u někoho koupíte (co já vim, třeba) za velký prachy nebo v dubnu za normální cenu, za tři tejdny.
Nebo vám měla říct: Ano, vyšla. Ale my jí nemáme, není nikde. Sbohem.
Za mě je lepší: Ano, teď vyjde za měsíc. Těším se znovu na vás, až bude na pultech. Nashledanou.
Ale kdo chce hledat problémy tam, kde nejsou, ať si hledá...

Rassmussen
01.04.2022

Lenka.Vilka: Rozhodně se ale nejedná o "horkou novinku", která ještě nikdy předtím nevyšla...

XbookwormX
01.04.2022 5 z 5

Siena: mě by teda nevadilo, kdyby si Slovensko chtělo zabrat Zlínskej kraj a klidně ať si Polsko vezme Ostravsko a bude konečně klid, od všech těch mudrlantů, co jim vadí Praha!
Ne, dělám si samozřejmě (_!_), ale já si myslím, že tahle Vaše osvěta je nošení cenzury do Ruska.
Kdo chce, ten to pochopil už na první dobrou a ten kdo volí Stranu Putinovských Debilů, ten Vám stejně věřit nebude a je přesvědčenej, že na Ukrajině má každej v obejváku fotku minimálně Bandery, ale ty co jsou hard core, ty tam mají Hitlera a pod ním svíčku a dubovej věnec se stuhou "Vzpomínáme".
Co na tom, že v Rusku je velmi silná náckovská scéna, tam se denacifikace nekoná a co řekne Putin a Roskomnadzor, to je pravda a tečka.

siena
01.04.2022

Lenka. Vilka, tak, tak...

Lenka.Vílka
01.04.2022

Rassmussen: než na někoho podáte stížnost...informaci jste dostal správnou. Kniha totiž vyjde znovu. Tj předpokládám, že byla rozebraná. Slečna neměla důvod vám vyprávět dlouhý příběh, že už není, ale bude zase. Prostě vám jenom řekla, že bude. Proč to z její strany komplikovat? :)
Odkaz na dotisk, který vyjde 21.4.2022:
https://www.luxor.cz/product/donbas-reportar-z-ukrajinskeho-konfliktu-zbo000346468

siena
01.04.2022

Dovolila bych si jen menší technickou poznámku...
Luhansk a Doněck byly, jsou, součástí Ukrajiny. Tedy svrchovaného státu se zvoleným parlamentem, vládou a prezidentem. Ukrajinská nezávislost a suverenita, v těchto hranicích (včetně Krymu), byla deklarována tzv. Budapešťským memorandem v roce 1994. Jeho signatáři, prezidenti Ruska, USA a premiér Velké Británie, se zavázali zdržet se hrozby silou nebo použití síly proti Ukrajině, zdržet se použití ekonomického nátlaku na Ukrajinu ve snaze ovlivnit její politické směřování, zdržet se použití jaderných zbraní proti Ukrajině, řešit případné použití jaderných zbraní vůči Ukrajině na půdě Rady Bezpečnosti OSN či vzájemně konzultovat vzniklé nejasnosti ohledně zmíněných záruk ( Ukraine crisis' impact on nuclear weapons. CNN [online]).

Pro ty, kteří nevědí na "koho ukázat prstem", představte si, že by např. Slovensko se rozhodlo, že si vezme Zlínský kraj. Nejprve vyvolá nepokoje, pak tam pošle své vojáky, "dovolenkáře" i s technikou vojenskou... Řekla bych, že v tomto případě by váhající měli celkem jasno...

Rassmussen
30.03.2022

V Luxoru na Václavském náměstí v Praze mi dnes řekli, že se jedná o horkou novinku, která ještě nešla ani do tisku a k dispozici bude až 21.4. Teď koukám na DK a nestíhám se divit, že tato "horká novinka" vyšla již v roce 2020... Takže prodavačce ze zmíněného knihkupectví vřele děkuji a jejímu zaměstnavateli bych doporučil dát slečne na hodinu výpověď...

XbookwormX
12.03.2022 5 z 5

Když si zpětně čtu svůj komentář, tak jsem rád, že jsme bolševiky (doufám, že definitivně) poslali do zapomnění. Jsem rád, že se hradní šváb odkopal a musel si nasypat na hlavu popel (asi ze skartovanejch dokumentů) a naše vazby na východní Mordor jsou natrvalo na bodu absolutní nuly.
Jenom nejsem rád, za jakou cenu k tomu došlo. Jestli se chtěl Putin zapsat do dějin, tak zlatým písmem to nebude a jeho jméno bude součástí novýho triumvirátu zla: Hitler-Stalin-Putin...mohla by to bejt dobrá evil black metal kapela HiStaTin...fuj, ty vole, to je představa.
Tahle knížka je aktuálnější víc než kdy dřív :(

BarryBlack
01.11.2020

"V tomto případě mě šokuje nečinnost českých orgánů. Proruská komunita v Česku je velká, organizovaná, nebezpečná. To, že podobné lidi, kteří nejen byli v Donbasu, ale dělají i další kroky proti zájmům Česka, nechává policie a tajné služby bez zásahu, je nebezpečné."