Zlatá horúčka

Zlatá horúčka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477370/bmid_zlata-horucka-5mC-477370.jpg 5 44 6

Pemóni žijú v džungli na okraji savany vo Venezuele pri hraniciach s Brazíliou. Sú to šťúpli indiáni, kým Tomáš Forró je dvojmetrový beloch zo Slovenska. Ich osudy sa pretli, lebo Forró je novinár, ktorý sa vydáva vždy tam, kam sa iní reportéri už neodvážia – ako keď sa vydal na Donbas, aby podal správu o hybridnej vojne priamo zo zákopov. Venezuela je krajina s najväčšími zásobami ropy na svete a napriek tomu dováža benzín z iných krajín, ľudia tu hladujú a v miliónoch utekajú do susedných krajín. Ropa je prekliatím, ale ako keby to nestačilo, Venezuelu prenasleduje ďalšie. Na dne riek v oblasti, kde žijú Pemóni, ležia tony zlata, ktoré priťahujú mužov so samopalmi. Na tomto území sa odohráva príbeh ako z filmu Apocalypse Now. Tomáš Forró je jeho svedkom aj účastníkom. Forróv silný literárny talent a slabý pud sebazáchovy sú výnimočnou kombináciou, bez ktorých by kniha Zlatá horúčka nemohla vzniknúť. Forró Venezuelu navštívil niekoľkokrát, posledný krát v marci 2020 - v čase kedy už v krajine neboli žiadni zahraniční reportéri ani neziskové organizácie. Po predčasnom a dramatickom útekom tesne pred uzavretím hraníc kvôli pandémii však v rozhovoroch s aktivistami, majiteľmi baní či utečencami pokračoval aj na diaľku. Kniha Zlatá horúčka je tak jedinečným svedectvom o krajine, ktorá sa za pätnásť rokov prepadla z blahobytu a prosperity do totálneho chaosu a nedostatku všetkého. Je svedectvom o obetiach aj páchateľoch, príčinách aj dôsledkoch, o histórii aj súčasnosti. Po prečítaní tejto knihy vám však začnú dávať zmysel aj mnohé iné vojnové konflikty - mechanizmus vojny je totiž takmer všade rovnaký.... celý text

Literatura slovenská Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , N Press
Originální název:

Zlatá horúčka , 2021


více info...

Přidat komentář

VasnivaCtenarka
28.03.2024 4 z 5

Tato kniha je skutečně cenným zdrojem informací. Tomáš Forró prokázal hluboké a komplexní znalosti nejen venezuelské politické situace, ale i místní mentality. Na celou současnou venezuelskou situaci se dívá očima reportážního novináře a dopřává nám tak nahlédnout a pochopit souvislosti, které uvrhly tuto dříve krásnou zemí na samotné dno. Odkrývá všechny souvislosti, které postupně tuto zemi zničily. Musím smeknout předtím, jak se autor této knihy snaží vysvětlit vše tak, aby si čtenář udělal obrázek o všem, co se v zemi děje. A věřte mi, že to není snadný úkol, protože ta provázanost v událostech je skutečně velmi zapeklitá.

Občas se kniha četla hůře a při čtení můžete mít dojem, že se ztrácíte v čase. Avšak i přesto tuto knihu hodnotím velmi dobře, právě pro to, že nám tak krásně předkládá všechna fakta. Nebudeme si nic nalhávat, není to lehké čtení a mnohdy se nestačíte podivovat nad tím, co se všechno může dít a jak nelidsky se mohou lidé chovat.

Jak jsem napsala, kapitoly mi přišly trošku zmatené, protože jsem se ztrácela v čase, ale přesto jsem si z knihy odnesla mnoho.

Máte-li rádi knihy faktu, pak si tuhle knihu nenechte ujít. Ale i kdybyste neměli rádi literaturu faktu, ale zajímá vás to, jak je možné a snadné zlikvidovat některou zemi, tak neváhejte.

Tomáš Forró odvedl opravdu dobrou práci a já mu děkuji za to, že nám umožnil opět si rozšířit obzory.

Toledo
04.03.2024 3 z 5

Venezuela a její osud mě fascinuje a proto sahám po skoro všech knihách s tímto tématem. Na tuto jsem se moc těšila i díky hodnocení které tady má.
Bohužel však musím hodnotit jako průměr, četla se svižně, ale ne vždy záživně. Pokud vás tento fenomén zajímá, doporučila bych spíše "Venezuela, rozklad ráje" - její zpracování mi sedlo lépe.


leny.wood
18.02.2024 5 z 5

Tohle je výborný vhled do jedné kdysi bohaté země a taky návod, jak se to nemá dělat. Změna žánru, který momentálně nejvíce čtu, byla osvěžující, šokující. Všechna čest autorovi, co všechno podstoupil, aby mohl předat takto širokou zprávu celému světu (tohle by se mělo hojně překládat, ne že ne).

changaj
12.01.2024 5 z 5

Zpráva o konci světa od novináře bez pudu sebezáchovy. Forró zmapoval úpadek Venezuely. Ačkoliv se může zdát, že jde o vzdálenou zemi, mechanismy, které vedly ke katastrofě se mohou objevit všude.

tomas1794
10.10.2023 5 z 5

Tomáše Forró jsem si oblíbil už u knihy Donbas. Není to jen teoretik, je na místě, mluví s lidmi, a dává prostor více stranám i většímu množství názorů. Rozhovory s lidmi jsou velmi lidské, čtenář má možnost se vcítit do jejich životů, i pochopit, jak se jejich životy změnily za vlády obou diktátorů. Kniha nekončí nějakou bájnou nadějnou myšlenkou, že všechno bude dobré, a že se vše vyřeší, ale nechává na čtenáři, aby si názor udělal sám.

adorjas
13.05.2023 4 z 5

"Myseľ otrávená chronickou chudobou a nedostatkom je v zajatí napĺňania okamžitých potrieb tu a teraz. Nezaoberá sa riešením vzidelenejšej budúcnosti."

Forró písať vie, a vie žiť aj poriadne nebezpečne - dokázal mi to už aj vo svojej knihe Donbas a v knihe Zlatá horúčka nezaostáva. Smutné súčasné dejiny Venezuely pre mňa naozaj ukazujú, kam až môže viesť zánik a kolaps spoločnosti.