Štěpán Javůrek

česká, 1987

Diskuze (5)

Přidat příspěvek

Snoopi
16.03.2024

Jsem ráda, že autor zavítá i do našeho kraje. Beseda s autogramiádou, vyprávění o jeho knihách, Krušných horách a jejich historii, spojené s promítáním, ve ST 20.03. 2024 v přísálí tanečního sálu na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou od 17:30. Vstup zdarma, pořádá knihovna Světlá nad Sázavou.

Snoopi
06.01.2024

Štěpán Javůrek k vydání chystané knihy na svém FB profilu, 05.01. 2024:
KRUŠNOHORSKÉ OSUDY JIŽ BRZY!
Milí čtenáři, vydání nové knihy KRUŠNOHORSKÉ OSUDY se kvapem blíží! V nakladatelství nyní pracují na grafické podobě publikace, ladí se poslední detaily textů a během několika příštích týdnů bude kniha připravena k tisku.
Publikace, na které jsem pracoval spolu s Michal Urban, přiblíží čtenářům 20 zajímavých příběhů z Krušnohoří / Erzgebirge. Vybrat konkrétní příběhy bylo nesmírně složité! Vždyť Krušné hory se svou bohatou hornickou minulostí, o kterou pečuje Montanregion Krušné hory - Erzgebirge, nabízejí zajímavých osudů tisíce


Snoopi
12.12.2023

Pozvánka na autorské čtení spisovatele, zakončené autogramiádou a možností zakoupit jeho knihy:
16.12.2023 16:00
Bistro Skiareál Nádraží, Nejdecká 434, Pernink

Snoopi
22.09.2023

Nedávno jsem se účastnila besedy s ním v naší knihovně - byla opravdu velmi vydařená, musím přiznat, že mě svým výstupem naprosto ohromil :-) Dosud jsem od něj nic nečetla, zaregistrovala jsem ho prvně na DK a ponětí o jeho tvorbě jsem získala z knihoven a knihkupectví. Velmi mě zaujala témata, o nichž píše, navíc jsem chtěla získat jeho autogram, pročež jsem si vybrala jeho knihu "Chaloupky". Byla jsem na něj zvědavá také proto, že mi o něm říkala i naše společná známá, Markéta Prášková.
Překvapil mě svým erudovaným projevem, úrovní znalostí i zápalem pro věc - zajímají ho vysídlené a zaniklé osady z Krušnohoří v poválečné době, dokumentuje fakta a píše o pohnutých osudech obyčejných lidí, které převálcovaly dějiny.
Mluvil spatra celé dvě hodiny a mě se to zdálo ještě málo - vůbec mi nevadilo, že překročil čas a že jsem kvůli tomu setkání dorazila domů až pozdě večer. Jeho řeč byla hodně zajímavá a poutavá. On je snad rozený vypravěč: chvílemi jsem brečela smíchy, chvílemi následovaly hotové salvy - a pak mi náhle běhal mráz po zádech, úplná husina, a jindy jsem zase skřípala zuby nebo mi v očích stály slzy - tak působivé jeho vyprávění bylo. Dozvěděla jsem se fakta, o nichž jsem neměla ani tušení. Obdivuji jeho mravenčí práci a to, že se nebojí "kopnout do vosího hnízda", že se noří do hlubin minulosti, na níž jsme možná už zapomněli, jíž jsme zametli pod koberec, ale s jejímiž důsledky se potýkáme dodnes.
Působí mile a sympaticky - líbilo se mi, s jakým humorným nadhledem a smyslem pro sebeironii hovoří o své maličkosti. Jestli je tak dobrý vypravěč i v rovině psaného projevu, tak se mám opravdu na co těšit, a doufám, že mě jeho kniha nezklame.

Eicherik
25.02.2023

Spisovatel Štěpán Javůrek: Doba po roce 1948 je daleko větší bahno než válka

https://1url.cz/hrOHS