Milan Buben

česká, 1946

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

postl
21.02.2017

Špatně se mi reaguje na níže napsaný komentář, ale musím. Chce si to přečíst církevní dějiny například od Ráčka. Krása liturgie od Martina z Kochemu, ten jasně popisuje praktiky a pohnutky Luthera. Josefinská doba, kdy byly likvidovány řehole, kláštery, ničeny památky a duchovní poklady víry. Komunisty vyzdvihovaný mistr Jan Hus, jen aby ponížili katolickou církev. Francouzská revoluce, ta revoluce, co nastolila duchovní úpadek a má na svědomí tolik nevinných obětí duchovenstva na popravištích. A Husité, ti pobláznění mordovači? Kde jsme se učili o jejich zvěrstvách? No nikde. Protože se to nehodí. Pan M. Buben je prostě katolík a moc dobře zná problémy katolické vrchnosti v předlouhé historii od narození Krista. To neznamená, že bude korektně zamlčovat historická fakta. Jen pravověrný katolík může nejlépe psát o historii katolických řádů, ono to chce totiž (takovéto dílo) být " na stejné lodi, jinak to nedáte". Tím jsem se nechtěl dotknout lidí z jiných církví. Těm se omlouvám.

Stilico
08.03.2014

Velký počin, který představuje Encyklopidie řádů, kongregací a řeholních společností katolické církve v Českých zemí, je určitě obdivuhodný a velice přínosný. Vytváří tak jedinečný základ pro další poznávání klášterního života a jednotlivých klášterů. Jednotlivé svazky a kapitoly jsou logicky a přehledně řazeny.
Jenom je otázkou stačí jeden člověk na tak velké dílo, aby bylo pořádně uděláno? Pokud bychom měli nároky na historickou reflexi, tak odpověď zní - ne. Navíc se M. Buben o kritický řístup k pramenům moc nesnaží. Dobře, autor jako katolík a navíc člen řádu maltézských rytířů popisuje dějiny skrze dogmatiku katolické církve. Žádný historik se nedokáže stoprocentně oprostit od svých postojů, ale měl by se o to alespoň pokusit, což zde nevnímám. Zaujatost autora někdy nezná mezí, a tak mne někdy až nevybíravé poznámky na adresu Luthera, husitů, císaře Josefa II., francouzskou revoluci atd. pěkně vytáčely. OK,člověk alespoň ví, na čem je, a tak má větší tendenci si všechny inforamce o to více ověřit.
Stále ale platí, že zde takový hrubý základ pro poznání českých klášterů chyběl.