Michael Atamanov

čečenská, 1975

Diskuze (24)

Přidat příspěvek

Tazz1
11.11.2022

Tak konečně dostal Fantom Print rozum a bude knihy dál vydávat.

zany
02.06.2022

Nakladatelství si může vydávat koho chce a Fantom Print má jistě dost jiných kmenových autorů, takže je ztráta jednoho bolet nebude


zany
14.04.2022

@helena8303 - on snad Professional Publishing někdo zakázal tu knihu vydat?

siena
14.04.2022

helena8303, a co tím chcete říci? Argumentujete čím? Že paní Alexijevič se dnes veřejně nevyjadřuje, to je pravda. Ale také není podepsaná pod nějakým podobným pamfletem, pokud je zase známo mně. Či snad ano? A právě o tom píšeme. Evidentně se našlo pár tzv. hvězd Donbasu, které se propůjčily k této demonstraci podpory, dnes už, válečného zločince. Demonstrují podporu nijak nevyprovokované válce, podporují zabíjení civilního obyvatelstva, jeho cíleného zabíjení, zvěrstev, která se odehrávají nedaleko našich hranic. Jestli nevidíte rozdíl mezi tímto "podpisem" a případným "mlčením", pak těžko rozumíte této debatě. Těžko rozumíte tomu, že jsou vydavatelství, která zkrátka nechtějí být spojována s autory, které podpisují, veřejně vystupují na podporu Putina a jeho válce. To tak, ve slušné společnosti, bývá, i tím dávají najevo, co si o této válce myslí.


A že vy máte potřebu si dnes číst v knize agenta StB o geopolitice Ruska, je vaše volba. Evidentně, je o "dílo" v jistých kruzích zájem, tak si holt musíte připlatit. A nebo, Městská knihovna ji má ve dvou svazcích, které jsou nyní rozpůjčeny. Takže, buď zaplatit, nebo si počkat, až se výtisky vrátí od čtenářů...

helena8303
14.04.2022

Zany, proč asi myslíte, že nakladatelství Professional Publishing nesmí vydat dotisk knížky Geopolitika Ruska?
Aspoň byli tak slušní, že po povzdechu “ Vzhledem k současné situaci se dotisk neplánuje, kniha je beznadějně vyprodaná už dlouho. “ , aspoň mi dali odkaz na antikvariát.
Původní cena okolo 500 , já za ní vypláznu 1599 , a ráda. Protože si ji nenechám na semeno, ale pustím dal do oběhu. Za stejnou cenu, za kterou nakoupim.
Jste určitě hodný, ale naivní člověk.
Ách jo.

siena
14.04.2022

A ještě k tomu, jak nás se to netýká...
Válečný konflikt na Ukrajině ohrožuje až 1,7 miliardy lidí. Mohl by je uvrhnout do chudoby a hladu. (Ukraine war and crisis impacting us all. news.un.org.)

siena
13.04.2022

Otevřený dopis účastníků literárního festivalu Hvězdy nad Donbasem z 28. února 2022:
Bandité vyzbrojení nacistickou ideologií už osm let zabíjejí naše krajany, ženy, starce a děti v Donbasu.
Již třetí roky po sobě jsme se sešli v Doněcku na mezinárodním literárním fóru Hvězdy nad Donbasem. Na vlastní oči vidíme, jak vypadá nacismus v 21. století – rozbité domy, zničené čtvrti a hroby obyvatel Donbasu, kteří zemřeli rukou ukrajinských trestných jednotek. Při pohledu na jména dětí v „Andělské aleji“ si utíráme slzy.
Zapomenout? Nikdy.
Odpustit? Nemožné.
V těžké době zkoušek, kdy se rozpoutala agresivní informační válka, nemůžeme stát stranou. Miliony našich čtenářů jsou s námi, včetně těch, kteří nyní vykonávají svou vojenskou službu se zbraní v ruce.
Podporujeme naši armádu, která jedná maximálně jasně, profesionálně a obětavě, podporujeme jejího vrchního velitele, prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina, který zahájil speciální operaci na denacifikaci a demilitarizaci státu Ukrajina.
Ti, kdo umožnili militarizaci Ukrajiny, se jistě dočkají odplaty. Bez ní se Ukrajina nemůže vrátit k normálnímu, konstruktivnímu životu. Nepochybujeme o tom, že se tak stane.

Dovolila jsem si zkopírovat český překlad prohlášení, aby bylo konkrétně jasné, o čem se tu vede debata. Po přečtení si pusťte nějakou reportáž z Buče, Irpiň, Mariupolu (obzvláště si prohlédněte, jak město vypadalo před 24.2. a dnes), Charkovu... A až potom lkejte nad tím, že si nemůžete v ČR číst v díle jedné z "hvězd", podepsané pod výše uvedené!

siena
13.04.2022

Kdo 47. den války, velmi brutální války, napíše podobný blábol, tak... nechápaní psaného je tím nejmenším "problémem"!

Tazz1
12.04.2022

Nesmysly, jeden jako druhý. Ohrané gramodesky, které si jistě do profilů na sociálních sítích šoupají ukrajinské proužky a pod masírkou vládní propagandy si jedou své. Bez objektivní snahy si něco zjistit a dát do souvislostí. Ať tak nebo tak, nás se to netýká a je to zbytečné tahat i na pole literatury a toho co může a nemůže český čtenář číst. Že má někdo problémy se znalostí okolností Charty a Anticharty, jeho problém a nezachrání to ani vykřičníky či jiné znaky. Ale chápu, někteří dotyční od klávesnice přesně ví co a jak a kde bylo.

zany
26.03.2022

Pro mě je jeho vyjádření dostatečně aktivní, nikdo ho nenutil podepsat, na tu akci jel taky dobrovolně. Co se tam podepsalo se ví, text dopisu zveřejnili, Atamanov je pod ním podepsaný a tedy se s ním ztotožňuje. Není to "jakési" ani "pasivní vyjádření".
A na základě těchto informací se mohu svobodně rozhodnout, jak se k autorovi a jeho dílu postavím, stejně jako má takovou volbu nakladatelství, které ho doposud vydávalo. Tak přestaň psát nesmysly o tom, že ho někdo zakazuje, najde-li si jiné nakladatelství, které ho bude chtít vydat, nikdo mu nebude bránit. Nikdo ho nezakazuje, nikdo jeho knihy nevyřazuje z knihoven a knihkupectví, natož aby je ničil.

siena
26.03.2022

Tedy ještě jednou:
Na Ukrajině je válka (!), autor tuto válku aktivně (!) podpořil. A naše vydavatelství se rozhodlo tohoto autora nevydávat. Celkem pochopitelné rozhodnutí, když vidime, co se nedaleko našich hranic děje. Srovnávání s Antichartou, s Chartou 77 (!!!), říká, že tu nejde jen o případnou neschopnost porozumět psanému textu.

Tazz1
26.03.2022

Opět, to že nechápeš souvislosti psaného textu, za to ti nemůžu. Od toho se pak odvozuje celý ten nesmysl co jsi napsal.
Každopádně to, že někdo něco podepsal (byť stále platí co jsem napsal) či nepodepsal, ještě nic nevypovídá o díle toho kterého autora. Jak by potom někdo pro pána mohl číst takového Solženicyna?? Co Charta a Anticharta? Ti co podepsali jedno nebo druhé a po létech najednou úplně otočili. Nikdo neví, co se tam kde podepsalo a za jakých okolností. Ještě dejme tomu u Lukjaněnka, který se aktivně zapojil do nemístných keců proti nám.
Nicméně, stále platí, že ostrakizovat dílo nějakého autora dle jakéhosi pasivního "vyjádření", je hloupé a omezené.

zany
24.03.2022

Problém s pochopením textu máš ty. Nakladatelství jsou stovky, pan autor může uzavřít smlouvu s kterýmkoliv z nich, které bude chtít, a takovému nakladatelství nikdo nic nebude zakazovat. Nebo si to může vydat vlastním nákladem či přes crowdfunding, ale nikdo mu nic nezakazuje.

Tazz1
24.03.2022

@zany opět, problém s pochopením textu? Když autor nebude vydán, tak je to, jako by byl zakázán, důsledek je stejný. Nebo tohle ti nedošlo? Naštěstí již po netu kolují fan překlady a musím říci, že velmi kvalitní. Takže na to doplatí jen hloupá nakladatelství.

zany
24.03.2022

@Tazz: kdo komu co upírá? Někdo snad vydal nějaký zákaz číst Atamanova, Lukjaněnka a další Putinovy poskoky?

Slova, která jsem citoval z pamfletu se jako podle tebe k současné válce nevztahují?

NemmamSlov
24.03.2022

Mám pocit, že kolonka Diskuze by mala byť aplikovaná aj pri autoroch. :)

siena
24.03.2022

Tazz1, nedaleko nás je válka a tuto válku níže zmínění podpořili. A to je asi tak všechno, co se k tomu dá říci.

Tazz1
24.03.2022

@zany asi máš problém se psaným textem. Nepsal jsem kdy co vydali, ale k čemu se to vztahuje.
Tak ona Anticharta byla také podepsaná "dobrovolně", tak proč se dnes někteří tak bouří.
Každopádně ale to, že má někdo nějaké názory, něco podepíše, nemá to vliv na jeho tvorbu. Do knih z toho nic necpe. Mělo by být na čtenáři co si chce přečíst a co ne. Pokud je mu nějaká literatura upírána, není to v demokratické společnosti dobře.

zany
24.03.2022

@Tazz - podívejte se na datum toho pamfletu, vydali ho 28. února, tedy čtyři dny po vpádu Ruska na Ukrajinu,, takže ty jejich kydy směřují přesně na to, co se teď děje. Vydali to na Donbase na nějaké slezině SF spisovatelů, takže zcela jistě tam jel dobrovolně, stejně jako zcela jistě podepsal dobrovolně žvásty jako:

"Podporujeme naši armádu, která jedná maximálně jasně, profesionálně a obětavě, podporujeme jejího vrchního velitele, prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina, který zahájil speciální operaci na denacifikaci a demilitarizaci státu Ukrajina.
Ti, kdo umožnili militarizaci Ukrajiny, se jistě dočkají odplaty. Bez ní se Ukrajina nemůže vrátit k normálnímu, konstruktivnímu životu. Nepochybujeme o tom, že to přijde."

Tazz1
23.03.2022

Tak nikdo neví, zda to podepsal nebo musel podepsat. Ale ať tak nebo tak, stále je hodně velký rozdíl mezi dílem autor a jeho nějakými proklamacemi. Navíc to co podepsali až tak nesměřuje k tomu, co se děje teď, ale k tomu co se již dělo. To jen tak na okraj.