Dalibor Vácha

česká, 1980

Diskuze (2)

Přidat příspěvek

Hamec
14.06.2021

Jen doplním:
Momenty, kdy čekali hladoví a zmrzlí v konspiračních bytech, mě deptaly nejvíc, říká Dalibor Vácha, autor knihy o odbojářích M+B+M (59 minut)
https://vltava.rozhlas.cz/momenty-kdy-cekali-hladovi-a-zmrzli-v-konspiracnich-bytech-me-deptaly-nejvic-8466856

siena
15.04.2021

"... V té Praze, kde je smrt už každodenním hostem/zní štěkot výstřelů v šeru za Prašným mostem/kapitán Morávek střílí za své dva druhy/je první jarní den, rok čtyřicátý druhý. Text písně Když v Praze první jarní den naposled zasněží z pera Honzy Vyčítala si nechal ve Vizitce zahrát historik Dalibor Vácha, jenž se ve své prozatím poslední románové knize M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek – podobně jako Vyčítal v písni – zabýval životem a protinacistickou odbojovou činností skupiny tří mužů s přezdívkou Tři králové.
Při psaní románu prý Vácha dění spolu s hrdiny fyzicky prožíval. Nejblíž jim však nebyl v momentu největších hrdinských činů, ale v jakémsi mezičasí. „V době, kdy čekali v prázdných konspiračních bytech, byli hladoví, byla jim zima a měli strach. To mě deptalo víc než momenty, kdy vyběhli ven s pistolí v ruce,“ říká s tím, že nejméně představitelný je pro něj fakt, že Mašín, Morávek a Balabán organizovali pumové atentáty také v Německu, a to včetně pokusu o atentát na šéfa gestapa Heinricha Himmlera. ..."

Momenty, kdy čekali hladoví a zmrzlí v konspiračních bytech, mě deptaly nejvíc, říká Dalibor Vácha, autor knihy o odbojářích M+B+M
ČRo Vltava - Vizitka (12.4.2021)