Temnarka Temnarka diskuze u knih

☰ menu

Pláč němého boha - 1. svazek Pláč němého boha - 1. svazek Tereza Matoušková

Nedělník Honzy Procházky o jednom z hlavních hrdinů Pláč němého boha.

05.09.2023


Pláč němého boha - 1. svazek Pláč němého boha - 1. svazek Tereza Matoušková

Video z YT kanálu autorky s podrobnostmi o chystané knize

05.06.2023


Jiný kraj Jiný kraj * antologie

Video ze křtu

08.05.2023


Jiný kraj Jiný kraj * antologie

Reportáž ze křtu - web Šílený svět Blumíků

29.03.2023


Družina zatracených Družina zatracených Jan Urban

Wau. To je teda hodně odlišný styl obálky než u prvního dílu. V první chvíli jsem si myslela, že je to nějaká nová samostatná věc, až pak koukám, že je to druhý díl Věčné mlhy. :-)

18.07.2022


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Jo, asi by to nějaké prohlášení chtělo, to souhlasím. :-)
Co se týče edičního plánu - ono by asi vyvolalo daleko větší zmatky a rozhořčení, kdyby tu knihu vypustili úplně, než když ji tam nechají s datem, které se potom posune. Hádám.

06.04.2020


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Nemám do situace takový vhled, abych řekla, co se tam děje a proč k tomu dochází, ale rozumím, že to člověka štve, když se na něco těší a pořád se to odkládá. :-)

Autoři jsou obvykle zvyklí, že jim někdo ubližuje. Klacky pod nohy už tak nějak patří k řemeslu. Ono se obvykle u toho vydání pohnojí, co může. Být spisovatelem vyžaduje rozvinuté "survival skills". :-D

06.04.2020


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Není třeba to hnát do osobní roviny. Z mé strany je to spíše profesionální zvědavost než cokoli jiného. :-) Ráda vám vyjdu vstříc, ale upřímně jsem stále nepochopila, proč se tolik rozčilujete. Jde pouze o posouvání termínu, nebo proběhla nějaká nezvládnutá krizová komunikace ze strany nakladatele? Nebo nakladatel mlčí a vám chybí nějaké oficiální vyjádření?
Protože pokud jde pouze o posouvání termínu - to se prostě stane. Nikoho to netěší, ale obvykle se to neděje bezdůvodně. Když už tedy evidentně nejsem anonymní přispěvatel z davu, přihodím historku... Pamatuji se, že jednu svou knihu jsem vydávala v malém nakladatelství (víceméně jeden člověk a externisti) a vydání se odložilo o půl roku, protože se majiteli narodilo dítě a rozsypal se mu kvůli tomu kalendář. Něco takového asi nebude případ Hostu, ale chci na tom ilustrovat, že na druhé straně pomyslné "barikády" jsou taky lidi. Ne stroje.
Samozřejmě, pokud došlo k nějakému přešlapu v komunikaci se čtenáři, mělo by přijít oficiální vyjádření a nějaká omluva. To je jasné. Ale stále si nemyslím, že by tady někdo někomu chtěl cíleně ubližovat.

06.04.2020


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

A ono je to tedy hotové? Rukopis odevzdaný, redakce hotová,... Já myslela, že ne. Ale i kdyby bylo... já být nakladatel, tak značně váhám, jestli to vydat teď. A jako autor bych na to fakt netlačila a radši si počkala.
Kolik lidí je ona "spousta", se pravděpodobně brzy dozvíme. Abychom se potom nedivili, že polovina nakladatelství půjde z kola ven, protože to až taková "spousta" nebude. Ono to fakt bez těch kamenných knihkupectví není žádné terno. Ale to už je samozřejmě na úplně jinou diskuzi. :-)
Stejně si nemyslím, že vás přesvědčím. Ale je hezké, že jste tak věrný fanoušek a bojujete za vydání knihy, jen se trochu obávám, že střílíte do vlastních řad. :-)

06.04.2020


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Znám se s Jirkou Štěpánem, který má v Hostu na starosti sf/f, a věřím, že on i jeho kolegové dělají první poslední. Dokážu si představit, že kolem data vydání knihy mohou vzniknout nejrůznější zmatky, z nejrůznějších důvodů, ale upřímně pochybuji, že by kdokoli v nakladatelství chtěl úmyslně dělat svým čtenářům nebo autorce ze života peklo. Naopak. Obvykle se snaží, aby byli všichni v rámci možností spokojení. Ne vždycky to jde. Jsme jenom lidi. Ale. Knížky obvykle dělají lidi, pro které je to vášeň. Je v tom jistě i nějaká ekonomická stránka, ale vzhledem k tomu, jak je vydávání knih tvrdý chleba, to rozhodně není jenom záležitost peněz. Ať už jde o autory, redaktory...
Krize zasáhne nás všechny. Nikdo se z ní neraduje, lidi, kteří dělají do umění o to míň. Myslím, že všechna nakladatelství teď bojují o přežití a zaslouží si spíš podporu než vztek čtenářů. Mají toho i bez toho na hrbu dost. Nemyslíte? :-)

05.04.2020


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Ono to občas není tak jednoduché. Autor má představu, že mu prostě bude půl roku na dokončení rukopisu stačit a tohle řekne i nakladateli. Jenomže pak se stane milion věcí. Může jít o vnější okolnosti: práce, rodina, nemoc. Ale taky vnitřní: nemusí to být hned autorský krize, stačí, když v tom rukopise není autor s něčím spokojen a zjistí, že potřebuje čas navíc, aby to upravil... A ten čas při tom psaní hrozně letí. Nemyslím si, že v tom je zlý úmysl. Autorka i nakladatelství dělají, co mohou, ale všichni jsme jenom lidé. A samozřejmě momentální situace to vše jenom komplikuje. Buďte trpěliví. :-)

04.04.2020