Racek213 Racek213 diskuze u knih

☰ menu

Pod sluncem rovníkovým Pod sluncem rovníkovým František Flos

Jedná se o třetí díl Lovců orchidejí, který z nějakého důvodu byl takto označen. Právě toto vydání mi přišlo pred více jak 60 lety poprvé do ruky ... Nějak mě nelákala, tedy do chvíle, než jsem se začetl. Dostal jsem se k ní po letech a ... pamatoval jsem si jí slovo od slova. A teprve dnes jsem ocenil autorovu krásnou češtinu a humanismus. Autor si příhody Jeníka Satrapy nevymyslel, on se s ním setkak a použil jeho vyprávění..

26.02.2023 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Tak tedy, konečně je tady seriálové zpracování. Našel jsem na youtube čínskou verzi, je opatřena několikajazyčnými titulky vč. anglické verse a znáte to, kdo chce, může zapnout překlad, docela kvalitní. Sami číňané dávají nejvyšší hodnocení, sleduje to prý 160 mil. diváku. schválně, jaká bude asi verse Netflixu?
Seriál se vysílá od ledna, volných je zatím 5 dílů (ostaní zatím za peníze, ale volných bude postupně přibývat.). První serie jich prý má 30.
člověk si musí zvyknout na čínštinu a soustředit se na titulky. A zdá se, že je to tedy absolutně věrné... Jako fanda pana Liou jsem velmi potěšen. Uvidíme která verze bude lepší, že ano. Oni seriály opravdu umí, shlédnul jsem již řadu historických a jsou nejen herecky dobré, ale odpovídají historickým skutečnostem... Jo jo... jsem fakt rád, že to mohu sdělit komunitě.
Dobré pošušňání.

22.01.2023


Palác zářícího měsíce Palác zářícího měsíce Dai Weina Randel

No ano, viděl jsem seriál o čínské císařovně WU ... je jinak na youtube, dá se nastavit překlad z anglické verze. Jo jo, má asi 70 dílů a šlape od počátku. Intriky, láska, boje... a tím vším prošla asi největší žena v historii čČíny. Výborně uděláno, nádherné interiery a kostýmy, fakt dobří herci a bez hluchých míst. A děj si můžete kontrolovat na Wikipedii, je to velmi přesné s ohledem na historické prameny. No jo, v té době u nás Praotec Čech lovil zubry...a tam vyspělá civilizace, nádherná a neuvěřitelně krutá...
No, myslím že tahle kniha byla předlohou...
Já Vám řeknu, viděl jsem již několik špičkových čínských seriálů (jak říkam, na youtubu najdete) a vzpomenete si maně na Hru o trůny.. No, tohle ji předčí. Jen ty draci tam nejsou, ale ty já zrovna bych nepostrádal. Mě i v tom krásném Martinově románu nějak přebývají.

25.12.2022


Prezidentův vězeň - Na hradě plném bláznů Prezidentův vězeň - Na hradě plném bláznů Vladimír Škutina

No, tenkrát jsem to bral, no když jsem to četl po 20 letech, bylo to dost slabé. Ostatně, on byl docela prominentní spisovatel, napsal toho spoustu, ale nic se mi z toho nijak nelíbilo. Bohužel se rád pouštěl hubu na špacír, a tak holt ... No jo. Dnes je to v bleděmodrém totéž. Ono, víte, v těch letech už moc politickejch nebylo. Ti přibyli zas v letech sedmdesátých. No a dnes ...

05.06.2022


Jezdec a smrt Jezdec a smrt Vladimír Škutina

Je to v podstatě přepis televizního seriálu z let šedesátých, kde hlavní roli hrál František Šťastný a Eva Pilarová. Strašně jsem se na něj tenkrát těšil ... no, i přes šoumena Františka to bohužel byl slabý, ach ano, přeslabý seriál, který už nikdy neopakovali. Nedivím se, že se ztratil. Asi tvůrci záměrně zničili všechny stopy, že.
Tedy, Asi kromě Škutiny, to byl opravdu neumětel. Akorát když se ožral, tak vykřikoval protistátní hesla. Jednou prý ho takhle vezli na záchytku a on bujaře pokřikoval s invektivami na tehdejšího presidenta, bohužel na záchytce ho dostal na triko uvědomělý soudruh a práskl ho. No, myslím dostal rok za hanobení představitele státu. Sám to ovšem ve své knize popisoval trochu jinak. No, jak jsem koupil, s důvěryhodných zdrojů, tak prodávám. Mimochodem, dnes je za to tuším sazba 3 roky, ovšem vztahuje se to jen na někoho-

05.06.2022


Deklarace závislosti Deklarace závislosti Jan Drnek

No jo, celou sérii jsem už četl podruhé, přece jen je to kniha složitá a nimrat se v úvahách politiků a prožívat s vojáky tu jejich bitvu a jak by to mohlo být, kdyby ... bohužel, nemohlo. Ale moc hezké je se v tom světě alespoň pohybovat a fandit mladému Maxovi ... úžasný přehled autora o skutečných osobách, dějích a místech bitev, to už známe ... neznalý by vůbec nepoznal kde je skutečnost a kde začíná fikce... tomu dominuje. Nejlepší jeho věc.

22.01.2021 5 z 5


Válka na zkoušku Válka na zkoušku Jan Drnek

Tak jo, zase 5 bodů, i když ta poslední hvězdička trochu poblikává. Za tu diplomacii a úžasný popis biteb, to fakt nemá nikde obdoby. Ale přece jen, Maxmilián je přece jen příliš neomylný a Rakousku vše příliš vychází.

09.10.2020 5 z 5


Lenin v Zürichu Lenin v Zürichu Alexandr Isajevič Solženicyn

Samozřejmě, spojuje je zdroj financování a majetkový převrat. Pořád ti samí.

25.09.2020


Přemyslovci: Království neumírá Přemyslovci: Království neumírá Ludmila Vaňková

Typická Vaňková. Velmi čtivé, zajímavé, autorka má dost nastudováno a umí to prodat. Samozřejmě, většina textu jsou fikce, nicméně dost uvěřitelné a též logické.
Paní Vaňkovou jsem vlastně objevil až v penzi. A teď se snažím to dohnat. Jediné co mi vadí je, že jsou to těžké knihy. Bolí z nich ruce, když si čtu před spaním.

30.06.2020