Racek213 Racek213 diskuze u autorů

☰ menu

Liou Cch'-sin

No, jestli někdo může být označen jako A.C. Clarke 21 století, je to právě Liou. Trilogie je úžasná, náměty velmi originální a technika či reálie docela uvěřitelné v dnešním stavu vědy ... neberte mě za slovo, je to scifi. Tvrdé a nejtvrdší, spojené s asijskou poetikou a současně tvrdostí a osudy a chování lidí vystavených obrovským zkouškám a nutnosti se rozhodnout. Nicméně, ne vždy se jim to podaří, že. A taky nás občas naštvou.
Celkově, měl jsem velké očekávání a skutečnost byla ještě lepší. Ach jo.
Ale jistě, určitý přehled o vědě a technice pochopení knih prospívá. V tom autor čtenáře nešetří. A třeba popis lidského počítače je kouzelný (i když v reálu těžko uskutečnitelný, že)-
Jeho knihy čtu s krátkým odstupem znovu a znovu, a pořád objevuji ... no, zkuste to sami. Někdy se trochu nadřete. Ale stojí to zato.

02.03.2023


František Flos

No, po letech jsem se k němu zase dostal ... těch let je víc jak 50 a dokonce i k dílům, které jsem před tím neznal a i Lovce orchidejí, jeho asi nejlepší a nejznámější dílo jsem konečně zkompletoval.
No, musím říci, že jsem vůbec nepocítil potřebu přeskakovat když se zrovna nic nedělo ... a ono se totiž dělo. Každé slovo, každá věta byla zajímavá, k čemuž přispěla i archaická, přesto nádherná čeština. Takovou už dnes neuvidíme. I když se děj odehrával v cizich zemích, používal vždy český ekvivalent (na to je, tedy spíš byla čeština velmi bohatá, jak my starší dobře známe). Autor se i v tom projevuje jako český vlastenec, nejen v dějové lince. Lidé jsou u něj takoví jaký mají být v knihách pro mládež... zlý, dobří, polepšený i zkažení... a s laskavostí a kloboukem v ruce můžete projít celý svět, jak říkal můj profesor technologie strojů na střední škole p.Hojer. Měl velkou pravdu.
V knihách pro mládež si myslím může patřit mezi absolutní špičku našich spisovatelů pro mládež. A ach ano, v dobách mého narození byl svět ještě velmi podobný tomu jeho...
Asi dočtu i dva poslední romány, co jsem ještě nestihl... už pro tu krásnou češtinu a dojímavé příběhy našich ušlechtilých hrdinů. Někdy až moc, ale to přece nevadí, ne? A na mistra Loupáčka nejde zapomenout ... ani po 50 letech.
Mimochodem, konečně vím, že Lovci orchidejí jsou skutečné příhody p. J. Satrapy, hlavního hrdiny. Škoda, že jsem o něm nenašel více, abych mohl porovnat, nakolik byl p. Flos autentický...
Jen netuším, jestli dnes snese porovnání s Batmany Supermany atd... Kvalitou , jazykem i výchovným nábojem je ovšem vysoce převyšuje.

26.02.2023


Rebecca F. Kuang

No jo, mladá holka a hned takové dílo vychrlila... Jsem zvědav na její další vývoj. I když občanka USA, je pořád číňanka jak poleno a její rukopis je zcela jasný. Známý čínský rozpor, který prostupuje dějinami Číny ... vysoká kultura a poetika, na druhé straně kulturní revoluce v průměru jednou za 200 let a neuvěřitelná krutost ve vztazích mezi lidmi. Což vidíme i zde.
ťe se to výborně a alternativní dějiny Číny někdy v době opiových válek . Bude zajímavý její vývoj v dalších knihách. Snad jí nedojdou nápady.

22.02.2023


Harry Turtledove

No jo, před 30 lety jsem s tímhle pánem začal, a co mnyslíte? Koupil jsem pár knih a zjistil, že mě to nebaví. No jo.
Uplynulo 30 let a já to zkusil znovum když mi jedna z mé knihovny doslova vypadla do ruky. A hele, bavilo, a já se kochal.. jeho světy Legie, alternativních dějin či ty světoválky ... moc dobré, škoda že mi už došly, to víte, čtu rychle a mám už čas.
Jeden postřeh... Před 30 lety se mi Usa moc líbily a fandil jsem jim. Nakonec koukám, že se úlohy obrátily, dnešní USA se chovají právě tak jako ti ještěři... A konec konců, závěrečnou knihu té serie jsem přečetl až nyní. A byl jsem překvapen .. pan spisovatel to konstatuje také.. i když až na úplném konci série.

22.02.2023


Inna Veselá

Ach ano, moje oblíbená učitelka z devítky a skvělá šachistka. Krásná ženská, tajně jsme jí milovali a i simultánku zahráli. Bohužel, zemřela předčasně ...

06.06.2022


Jan Drnek

Krásná tečka za vrcholným dílem autora. Vzhledem k tomu, že jsem poprvé moc spěchal, jsem si dal sérii znovu a bylo to snad ještě lepší. Na tom nezmění ani to, že jsem našel několik nelogičností v ději či časovém zařazení. No, bylo jich ale opravdu maloučko a nijak závažných.. Autor je monarchista a já nějak s přibývajícími lety začal uvažovat že by to mohlo být řešení nejlepší formy vlády, zase po století jejího ničení demokratůrou... Jo jo. Konec konců, většina scifi z daleké budoucnosti tuto formu připouští jako nejlepší možnou ...
No a úvahy o funkci peněz při řízení státu ... prostě něco co si myslím už dávno. Ta hrůza totiž funguje naplno a schovává se za zákony vytvořenými jí samou na svou ochranu před námi ostatními, což jistě znáte, že.

19.11.2020