J.F. J.F. diskuze u knih

☰ menu

Život, pravda, symbol Život, pravda, symbol Paul Ricoeur

I jako vděčný čtenář Ricoeura přece jen s Annihilation částečně souhlasím. Ricoeur málo kdy řekne "o A si myslím B"; většinou mu to nedá a začne mluvit o tom, z jakých pozic lze o A mluvit, jaké předpoklady jsou při tom ve hře, k jakým důsledkům to které tvrzení vede... Je v tom velký kus poctivosti a oprávněné neochoty stavět se do pozice soudce nad ostatními mysliteli - ale nečte se to snadno; čtenáře vlastně nechává na holičkách a nutí, aby si své B řekl sám. A někdy se těžko zbavit dojmu, že se schovává, zvlášť když takhle píše celé dlouhé studie.

10.04.2024 4 z 5


Advokát Advokát Václav Láska

Knihu jsem nečetl, tak nehodnotím. Viděl jsem jen kus tv filmu, co podle ní natočili v ČT (Velká hra, scénář a režie Jiří Svoboda, 2020) a ten je zkrátka hloupý: politik rovná se zkorumpovaný politik, policejní důstojník rovná se zkorumpovaný policejní důstojník, obchodník rovná se korumpující obchodník - a jinak tam vlastně nic není. A na různých databázích a kinoboxech se komentátoři rozplývají, jak někdo konečně natočil tu pravdu... Ach jo.

08.02.2022


Platforma Platforma Michel Houellebecq

ad Soukroma: to Československo možná patří k charakteristice těch postav (kdo to tam vlastně říká?). Jdou si tvrdě za svým kšeftem nebo čím, o nějaké středoevropské dějiny se nestarají...

06.01.2022 3 z 5


Když Nietzsche plakal Když Nietzsche plakal Irvin D. Yalom

pro Loru.Greenovou: já naopak myslím, že kdyby odešel doopravdy, bylo by to dost banální - opustil by jedno prostředí, které ho dusí, a nutně by si musel najít/vytvořit jiné, které by ho zase dusilo... Zatímco takhle se naučil mít rád ("chtít") ten jediný život, který skutečně má, a to je podle mne mnohem víc.

17.03.2020


Žargon autenticity. K německé ideologii Žargon autenticity. K německé ideologii Theodor W. Adorno

Zdravím vás a děkuji za reakci! Pár těch chybek jsem vypsal a zveřejnil (v reakci na jednu až nekriticky pozitivní recenzi), najdete to zde v sekci Recenze.

11.03.2020 1 z 5


Žargon autenticity. K německé ideologii Žargon autenticity. K německé ideologii Theodor W. Adorno

pro Komančéra a KapitánaSmrt: já s překladem taky "nemám problém", tj. je mi z něj zhruba jasné, co chtěl Adorno říct. Ale jestli to někdo začne číst a promýšlet opravdu větu po větě - a tomu se dá u filosofického textu těžko zabránit -, narazí skoro na každé stránce na nějakou chybku, která znejasňuje nebo posouvá smysl. A to by u knih vydaných v Academii přece jen být nemělo.

06.03.2020 1 z 5


Malá kronika Anny Magdaleny Bachové Malá kronika Anny Magdaleny Bachové Esther Meynell

ad Pebra: vymyslela, je to romantická fikce z 19. století... Ale stejně mi Bacha máloco přiblížilo tolik jako tahle knížka.

01.03.2020


Každému po denári Každému po denári Bruce Marshall

česky vyšlo pod názvem Dělníci na vinici

23.04.2019


Jak jsem psal Doktora Fausta Jak jsem psal Doktora Fausta Thomas Mann

Jen krátký doplněk ke komentáři od InSilvis - je třeba mít na paměti, že i v tomhle je kus beletrie a že průběh událostí je tu trochu přibarvován a harmonizován. Adorno asi nebyl tak úplně nadšen z toho, že Mann většinu jeho mouder nastrkal do úst ďáblovi...

14.03.2019


Politická náboženství Politická náboženství Eric Voegelin

Panstvo, dovoluju si upozornit, že Voegelin svou tezi o politických náboženstvích - tedy tezi, že totalitní hnutí 20. stol. jsou sekularizovaná náboženství - později odvolal. Přesněji: prohlásil, že to bylo nouzové řešení z doby, kdy do nich ještě neviděl dost hluboko. Je to v jeho knížce Věda, politika a gnóze.

15.01.2019