Čtenář_e-knih Čtenář_e-knih diskuze u knih

☰ menu

Poslední mise Poslední mise John F. Mullins

Ta anotace je nějaká češtinářsky špatně stylizovaná. Porsím o opravu! Díky.

10.11.2021


Osudový konvoj Osudový konvoj František Novotný

V anotaci je, že je rok 1946 a že ve světě stále zuří (druhá) světová válka. Do kterého roku trvala druhá světová válka? Prosím, opravte ... knihu jsem zatím nečetl, takže nevím, o jaký rok se jedná.

26.01.2021


Svět poznání Svět poznání kolektiv autorů

Pokud nešlo o různá vydání, tak to nedotáhli dokonce a hodně čísel chybí. Poctivě jsem odebíral, teď jsem si vyndal staré šanony a chci si ta čísla postupně všechna zdigitalizovat, naskenovat, nechat rozpoznat OCR, jednak se podívat co chybí - nechtěl by se někdo podílet na tom, že bychom to svými silami nějak podle Wiki a jiných zdrojů dotáhli?

02.02.2020


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Tak jsem tu knihu začal číst a zatím se mi zdá, že to je pěkná slátanina, doufejme, že se to vylepší - tak to vůbec nebylo. My tehdejší studenti jsme se nemohli za revoluce nemohli vkrást do pracoven profesorů a tam na křesle souložit. V letním semestru 1989-90 jsme se už normálně učili a ne že jsme jen diskutovali. Pochybnosti mám i o Omáčkovi SSMákovi z FF UK - žádnej takovej nebyl. Zeptejte se Martin C. Putny nebo Moniky Pajerové nebo Vlasty Ježka. Vědecký komunismus se vyučoval až ve třetím ročníku, ne v prváku - tam měli všichni povinně Dějiny mezinárodního dělnického hnutí - vědecký komunismus mně těsně minul :), naštěstí, nikoli vědecký ateismus - právě podzim 89 - nejzavilejší komunistickou profesorkou byla v roce 89 na FF UK ta na vědecký ateismus, místo pozdravu, ještě držela kliku začala nadávat na papeže, fakt! - nevíte někdo, jak se jmenovala? - kde je jí konec? Výměna na katedře historie vůbec nebyla určitě tak divoká . Studoval jsem tam ještě dva roky po revoluci a samozřejmě, že tam byli profesoři, kteří spolupracovali s StB - toho jednoho mám rád jako historika komparativní historie dodnes a cením si i toho, kolik nás toho např. v úvodu do dějepisu naučil a vůbec, že byl takový na rozdíl od jiných čitelný a přednášel přesně to, co pak požadoval a ne jen svoje témata. A nejsem sám, kdo na něho dodnes rád vzpomíná - dodnes mu vychází knihy, které jsou opravdu dobré. Další profesor, který byl tuším vedoucím jedné z kateder historie na FF UK sice psal poměrně nesrozumitelné knihy o didaktice dějepisu, ale dokázal si s námi povídat tuším ještě za socíku nebo těsně po něm o tom, jak jezdí v Americe do práce auty i uklízečky.
Že by byl hlavní hrdina knihy Wagner tak naivní a nechal kolegovi v práci přečíst před odjezdem na konferenci svůj provokativní referát, kvůli kterému ho zadrželi po příletu - to spíš, kdyby měla StB podezření, tak mu otevřela kufr při odletu a nikam by ho nepustila ... Atmosféra v roce 89 před revolucí byla úplně jiná. Nosil jsem na tašce placku s Gorbíkem jako symbol změny, kterou jsme chtěli a žádný Vomáčka mě na FF UK z SSM nekontaktoval. V češtině jsme na jaře 89!!! rozebírali Tygridovu knihu Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, úplně beztrestně - na jaře 89 to už bylo alespoň na FF UK rozložený, jen se nevědělo, kdy to praskne a tušilo se, že to nebude úplně zadarmo - Národní třída - to bylo ještě docela mírumilovný a možná i dobře promyšlený s Matinem Šmídem, čekal jsem to horší, ale ty rudý dědkové byli už tak podělaný, že naštěstí nezaveleli v úterý 21. 11. 1989 rudým Milicím k útoku ... V červnu 89 si lidi pouštěli ve vlaku projev Milouše Jakeše na plný pecky jako nejlepšího komika! Pravda, tenkrát postih hrozil, ale lidi se v té době už nebáli. Tak to pro ty mladší ... :)

26.10.2019


Sabagiro už ne! Sabagiro už ne! Martin Surovec

Zatím jsem zhruba v polovině - nesmím ji zhltnout najednou. Super, výborné - přesně, co jsem od toho očekával. Svižné, důvěryhodné, vtipné, východní absurdistán. Zažil jsem v malém v loňském roce, co je přejíždět hranice mezi Polskem a Ukrajinou. Stáli jsme ve směru tam asi 4 hodiny, ve směru do Polska celou noc (22:00-3:00 hod.) - poslal bych tam všechny ty zastánce czechxitu a přímé demokracie, aby si zažili, co by následovalo po vystoupení ČR z EU!!! A to na nás byli hodní - zájezd Univerzity Karlovy. Polský autobus před námi - všechny zavazadla ven, spočítali zavazadla, cestující - má někdo dvě zavazadla? Sedí to ... (dokonce s námi jel i můj ruský kamarád, náš student, ještě ke všemu téměř nevidomý - hned první ukrajinský celník si pro něj přišel - no, bylo jim to divný, že Rus cestuje z Polska, resp. z ČR přes Polsko na Ukrajinu (válka mezi Ukrajinou a Ruskem), ale bylo to v pohodě. Za hranicí jsme nabrali válečného veterána z té války na Dombasu - byl si v Polsku vybrat auto na ruční řízení, přišel totiž v té válce o nohu, jenže kdo mu to proplatí. Jel domů . běžný jev, že tam stopujou. Prý, kdybych neměl zahrádku, neuživil bych se. Jsem v invalidním důchodě. Vysypali jsme ho před hotelem ve Lvově asi v 0:30 hod. (to bylo to zdržení na hranicích), že prý si už nějak poradí a těch pár desítek km zase dostopuje. (na Haliči se mi moc líbilo - zkazilo to až poslední odpoledne ve Lvově, kdy se nás na náměstí pokusila okrást jedna banda). Ještě bych rád i touto cestou poděkoval Martinovi za to, že mi vyšel vstříc a prodal mi se slevou knihu v e-podobě - jsem slabozraký a raději čtu knihy hlasovým výstupem, nenamáhá to tolik zrak. Měl by psát a vydávat podobné knihy i jako e-knihy. Díky. Bral bych, kdyby kluci udělali i přednášku na cestovatelském festivalu Kolem světa. Fotek mají určitě dost a vyprávět je co.

20.07.2019 5 z 5


Poslední dny dinosaurů Poslední dny dinosaurů Vladimír Socha

Momentálně (od 24. 11 do 29. 12. 2018) běží v Meteoru šestidílná dramatizace této knihy, pro Rozhlas zpracoval Pavla Brycz.

01.12.2018


Vzpoura pražské kavárny Vzpoura pražské kavárny Dominik Landsman

Myslíte, že byl na křtu knihy 29. 11. 2018 opravdu pravý Jiří Ovčáček? Autor David Landsman tvrdí, že byl ... (pravý) ... já mám jisté pochybnosti, ale třeba je v civilu jiný :) Co si o tom myslíte. Byl by tak smířlivý po přečtení nebo před přečtením této satiry?

01.12.2018