Zdendin Zdendin diskuze

☰ menu

Vzhled stránek DK

Souhlasím s eraserhead a kurcatovium. Je otřesné co na těchto stránkách dokáže jejich majitel spáchat. Na DK jsem skoro od založení a musím doplnit, že změny k totální nepřehlednosti a zhoršení těchto stránek se bohužel nedějí jen posledním rokem, ale pozvolna již více jak 6 let. Tohle je jen další hřebík do rakve. Už sem také moc nechodím, nemá to smysl. Na hlasy uživatelů se stejně ....

19.10.2018


Pár nápadů na vylepšení webu

Nebyl jsem pochopen. pokusim se vysvetlit lepe. To co pisete samozrejme vim a v tom je ten problem. nechci aby moje poznamka byla videna vsemi. to je samozrejme nesmysl, ale aby se v profilu knihy zobrazovala jen me pokud jsem prihlasen. To ze najedu do profilu a pak knihoteky a tam u jednotlivych knih ony poznakmy vidim je dosti neohrabane vyhledavani, kdyz tam mam nekolik stovek knih. takhle bych jednoduse napsal do hlavniho vyhledavace D.K. napr Babicka a uz bych videl profil knihy ve kterem by (pokud jsem prihlasen) mohla byt zobrazena ma poznamka. jiny uzivatel by tam videl svou poznamku nebo pokud si ji ke knize nedal tak zadnou.

28.04.2017


Pár nápadů na vylepšení webu

Zdravím.
Používám knihovničku na DK pro evidenci mých knih a do poznámky si píši pozici umístění v mé knihovně. Když se však pokusím na DK nějakou mnou evidovanou knihu nalézt nevidím onu poznámku nikde v profilu dotyčné knihy. Nebylo by tedy možné, aby se mi u profilů knih tyto mé poznámky zobrazovaly?
Také bych si rád zařadil knihy v knihotéce za sebou, tak jak je mám v knihovně, abych např. věděl, že tuto knihu mám vrátit vedle tamté. Tomu by napomohlo. Nějaké lepší řazení, např přidat sloupek s očíslováním (podobně jako v excelu) kde by si mohl uživatel měnit pomocí čísla řazení za sebou. Nyní je jediné řazení pouze od nejstaršího po nejnovější.

27.04.2017


Chyby a přešlapy aneb co je třeba opravit

Souhlasím. Když jsme na F.F. obor:Historicko-literárních studií odevzdávali seznamy četby, nebo seznamy použité literatury k té a té práci, bylo místo vydání jedním ze základních údajů, které jsme museli u každé knihy uvádět.

03.06.2013


Chyby a přešlapy aneb co je třeba opravit

1. Chtělo by opravit přidávání nových vydání knih. Když totiž přidám ke knize její nové vydání, nezobrazuje se u ní hodnocení. Nejprve jsem si myslel, že sloučení chvíli trvá a že se hodnocení za pár dní ukáže bohužel hodnocení se neukazuje ani po několika týdnech viz. Roky v kruhu vydání r. 1979 Mám vypozorované, že se tento problém neváže jen na tuto knihu. Prosím opravte.

2. Apeloval jsme na Danielsona, aby udělal něco s knihotékou. Konkrétně s tím, že když mám knihy v knihotéce kliknu na šedivý křížek na smazání, tak kniha zmizí aniž by se objevila hláška zda ji chci opravdu z knihotéky vymazat. Ono by to samotné vymazání tolik nevadilo, pokud bych mohl knihu přidat zpět na své místo v knihotéce. Problém je v tom, že když ji následně znova přidám zařadí se nahoru do knihotéky podle data přidání. Já si však knihy stejně jako asi většina ostatních přidávám vedle sebe tak jak je mám v poličce. Když mi z knihotéky kniha vypadne a náslendně ji přidám nahoru už nebude sedět její skutečné umístění vedle ostatních knih. Nevadilo by tedy ani tolik pokud by se nezobrazovala hláška zda chci knihu z knihotéky opravdu vymazat, pokud by bylo možno pozice knih v knihotéce libovolně přesouvat.

3. Třetí věcí opět připomínka ke knihotéce. Mám několik stejných knih, avšak v jiném vydání. Do poznámky si v knihotéce tedy píši jejich umístení. Abych tak věděl ve kterých knihovnách se nacházejí (nejde totiž jednu knihu, když je ve více vydáních přidat do knihotéky vícekrát) Problém tkví v tom, že když přidávám další knihu stejného jména, ale jiného vydání tak mi to vůbec neoznámí, že tuto knihu již v jiném vydání v knihotéce mám a automaticky ji to přepíše a tudíž vymaže i poznámky o umístění prvního exempláře. Pak vůbec nevím kde mám knihu umístenou. Stačila by jednoduchá hláška „snažíte se přidat do knihotéky knihu, která již ve vaší knihotéce je, avšak v jiném vydání“

4. Obecně by to chtělo se nad knihotékou zamyslet a doladit podobné věci tak, aby byla uživatelům lépe použitelná.

5. Další věc, kterou jsem již zmiňoval v jiném vlákně jsou poznámky. Jde na první pohled o maličkost, ale zcela nepochopitelnou. Rád bych věděl proč musela být zcela odstraněna. Pokud ji užívalo málo lidí tak si tam proste nic nepsali a nijak je tedy iritovat nemohla a tomu málu uživatelů, kteří ji užívali sloužila dobře. Proč tedy rušit něco co funguje, není třeba na tom nijak pracovat a může to tu prostě pro pár lidí být?

6. Poslední věc z jiného soudku. Tyto připomínky jsem vložil i do tématu: Chyby na webu. Když je to však dáno pouze zde nezobrazuje se tento příspěvek v diskuzi pod nejnovějšími příspěvky. Proto přistupuji k této duplicitě. Jinak to totiž skončí zapadlé a nikdo si toho nevšimne. To by možná chtělo také opravit aby to chyby na webu zobrazovalo v nejnovějších příspěvcích. Nebo je to snad záměrně? Aby databáze působila bezchybně?

03.06.2013


Jak zacházíte s vlastními knihami?

Díky za radu. Koukal jsem na nějaké video o té chytré houbě a vypadá to fakt super. Tak učinné a jednoduché řešení za pár korun. Hned to zkusím koupit.Fakt jsem vůbec netušil, že něco takového existuje. Ještě jednou díky moc.

05.05.2013


Jak zacházíte s vlastními knihami?

Díky za radu. Ano savo jsme zkoušel, ale to bylo jen dočasné řešení. Dokonce jsem odrzhul zeď a znova ji vymaloval (savem nešetřil). Poté dal vše zpět na místo a teď po necelém roce koukám, že ta mrcha je zase zpět :-(

05.05.2013


Jak zacházíte s vlastními knihami?

Prosím poraďte.
Jednu z mých knihoven napadla plíseň. Nebo spíše zeď(teď už i nekolik knih), která tvoří záda knihovny. Mám tam cca 300ks knih a nemám je kam jinam umístit. Máte nějakou radu jak se s plísní vypořádat a jak zamezit dalšímu šíření na knihy a vůbec vzniku plísně? Máte nějaké zkušenosti třeba s lapači vlhkosti, nebo něčím podobným? Obecně doma vlhko nemám. Dělá to konkrétně jen tato stěna :-( Děkuji za rady.

05.05.2013


Nový profil

Poznámky jsou pryč?
Co je zase tohle za hovadinu? Poznámky jsem používal na to, abych si zapisoval kdo má ode mě půjčenou jakou knihu z knihotéky a byla pro mě tak dosti důležitá a praktická. Teď čtu, že byla zrušena, protože ji využívalo málo lidí. Hmmm to je pane dobrý důvod. Věc funguje, nikomu nevadí, nikdo si na ní nestěžuje a pár lidí, byť jen pár ji užívá. Proč je tedy skutečně pryč? Pokud někomu vážně vadila, tak ji prostě nepoužil a nic si tam nezapsal, takže mu pak nijak nepřekážela. Toď vše. Lidi!!! Vždyť už to existovalo a nic kolem se nemuselo dělat. Proč to těm málo lidem co to užívají nenechat, to vážně nechápu. Argument, že ji užívalo málo lidí je vskutku skvostný. Jindy mi je řečeno, že ta a ta mnou navrhovaná změna se konat nebude, protože ji chce málo lidí. Někdy to chápu, někdy je nepochopitelné, ale to je jiná kapitola. Teď budeme, ale muset bojovat i za zachování stávajících funkcí na databázi? Co se zruší příště? Co třeba vymazat z databáze knihy, které navštěvuje málo lidí?

05.05.2013


Pár nápadů na vylepšení webu

Proč se spousta změn zde děje k horšímu? Databáze je super a fandím zakladatelům a vůbec tomu k čemu mi a nám všem databáze pomáhá. Teď se ji třeba chystám využít pro sepsání a katalogizaci veškerých knih ve své knihovně s přesným umístěním a odhaduji to na 1000 kousků, takže to bude dost práce, ale k věci. Nad nevyhraným soubojem nad krokem zpět u vydání knih + pár dalších pokusů jsem již zlomil hůl. Jsou tu ale věci, které mi opět vadí a vím že i když je tu teď zmíním, tak budou smeteny ze stolu. Vážně jsem se snažil zvyknout a pochopit nové sloupcové uspořádání v záložce přátel a musím říci, že i když mám v přátelích jen 12 lidí už teď je to nepřehledné. Jak parádní byly ikony jednotlivých lidí, které jsme měl přímo před sebou a mohl ihned kliknout a podívat se na profil kamaráda. Teď musím rolovat a hledat ho. Opět jde o pár vteřin, ale je to horší než to bylo před tím. Takže nevím proč se na tuto variantu přešlo. Navíc zde přibylo to co právě čtou, a co nejnověji hodnotili. Tyto info jsou podle mě zcela k ničemu a pokud má člověk více přátel dělá to stránku spíše nepřehlednou. Vždy si stejně otevřu celý profil přítele a podívám se co je u něj nového. To že jsou zde vyspány 3poslední hodnocené knihy spíše odvádí oči od toho aby rychleji našly toho koho potřebuji. Je mi jasné, že staré řešení se již nevrátí (bohužel), ale nešlo by tuhle hrůzu, alespoň zpacifikovat do dvou přátel vedle sebe, aby se ten rolovací sloupec alespoň o půlku zkrátil? Dále mi pořád nejde do hlavy proč informace o knize jako je: žánr, rok vydání, počet stran atd. je pod ikonou komentáře. Co má třeba ISBN společného s uživatelskými komentáři? Nebylo by lepší kdyby tyto informace byly přímo nad, nebo pod popisem knihy a zobrazovaly se v každé záložce ať jde o komentáře, nebo bazar?

07.01.2013


Nová záložka "Vydání"

Chtěl bych jen zareagovat na danielsonuv předchozí příspěvek. přirovnání CSFD/Fdb mi při řešení problematiky schovávání informací na databázi knih nepřijde na místě. Ano stránky Fdb jsou hnusné, na tom se shodneme snad všichni. Ale nemyslím, že je to tím, že je v okně filmu přehršel informací. Spíše je špatně udělaná celá stránka a info na ní jsou proste špatně poskládané, že to ve výsledku vypadá hnusně. To by bylo k tomuto přirovnání. Teď ta anketa, také jsem na ní koukoual a nepřijde mi fér se na ní odkazovat. Ptáš se tady jaké informace vás nejčastěji zajímají. Né jaké informace vám vadí. Jaké informace chcete ukrýt. Nebo jestli si uživatelé myslí, že je databáze přeplácaná a je třeba info poschovávat. Zde by byl výsledek jistě zcela jiný. Chápu, že se snažíš databázi vylepšovat a zatím se to dařilo výborně, ale jsme jen lidi a ne vždy je každý krok ten správný. Přijde mi, že jako vzor pro databázi, začínáš brát CSFD. Tyhle stránky mám rád a také je velmi často používám, ale to neznamená, že jsou bezchybné. Databáze mi připadala v tomhle ohledu lepší přehlednější, teď již bohužel právě tím schováváním ztrácí kouzlo. Ale jsem rád, že zde můžu vyjádřit svůj názor a tím (snad) pomoci naklonit vývoj svých oblíbených stránek správným směrem.

PS- Díky eraserhead, že tu píšeš. Se vším 100% souhlas.

10.07.2012


Nová záložka "Vydání"

Jen chci ještě podtrhnout co napsal kurcatovium a eraserhead to vážně shrnul výborně. Sám bych to lépe nevystihl. Kéž by se připojilo více lidí a vše se vrátilo k původní přehledné formě. Bohužel mi přijde že se ozývá pouze pár jedinců a věřím, že ostatním to vadí také. Jen prostě ani nevědí, že jde reagovat, nebo nevědí kde. Jiní si prostě řeknou je to škoda, ale skousnou to(ale proč to dělat?). Já nekritizuji proto abych naschvál rejpal. Databázi mám rád, jinak bych tu netrávil tolik času. Jen prostě když vidím takovouhle botu, tak mi je líto kam se to začíná stáčet. Spousta nových funkcí se mi líbí, ale tohle schovávání vážně databázi dle mého a dle dalších poškozuje. Dál nemá cenu zatím psát už se opakuji i tak jen tedy aby bylo jasno:

-Ano ten jeden klik navíc mi vadí, doufám,že zmizí a prosím už nic neschovávejte a nekomplikujte, nekažte a jen zlepšujte.

To-paulhunter: Změnám bych dal šanci, pokud bych byl navážkách o jejich kvalitách, ale já tady opravdu žádné plus nevidím. Ztrpčuje mi to brouzdání po databázi a proto se ozývám s kritikou.
HAWK ... prozatím

09.07.2012


Nová záložka "Vydání"

Kuře měl pravdu stejně se vše smete ze stolu i když nikdo nenapsal, že se mu nový styl líbí. Dobrá, když tedy není možno přesvědčit danielsona o tom, že stará verze byla lepší a že schování informací není přínos, tak mám návrh, který by vše mohl vyřešit a udělat radost i ostatním. Bylo by složité udělat podobný systém jako je třeba na seznam.cz? Myslím konkrétně to, že pokud se zde člověk přihlásí, může si na domovské stránce nastavit jestli a kde uvidí počasí,emaily,kurzy měn, jaké zprávy jsou pro něho důležité a v jakém sloupku, či okýnku je chce mít... zkrátka si poskládá informace a zprávy tam kde mu vyhovují. Nevím jak by tato věc byla v praxi složitá, ale jistě by si pak každý mohl na databázi zobrazit všechny vydání, mít defaultně nastaveno rozrolování všech údajů. Pokud sleduji knihu, která patří do série dalších knih, dal bych si nalevo, nebo napravo zobrazení dalších knih série abych měl vše pěkně před očima a nemusel to dál dohledávat atd. Na druhou stranu bych si třeba ve sloupku přidal info o autorovi apod. Snad rozumíte co tím myslím a nepíšu to moc chaoticky. Zkrátka každý by si upravil podle nějaké šablony databázi k obrazu svému. Nikdo by pak nekřičel to mi tu chybí a jiní by zase nekřičeli je to přeplácané.

PS-Pokud by toto bylo složité, tak co hodit alespoň do nastavení vypnutí a zapnutí nové změny. Myslím tím pokud někomu(i mě) vadí schování dalších vydání, která dříve byla normálně zobrazena, zaklikl by, že nechce novou úpravu a jel by po staru kde mu to víc vyhovovalo.

09.07.2012


Nová záložka "Vydání"

Tak to já zase skryté údaje okamžitě když najedu na knihu musím rozkliknout, protože si říkám co zajímavého tam o knize je? Je vázaná nebo s přebalem? Kdy vyšel originál? Proč to schovávat, ničemu to schování přece nepomůže. Stejně tak proč schovávat další vydání knih. Ano možná na to nekoukají všichni, ale těm co na to nekoukají to přece nijak nevadilo. No a těm co chtějí mít všechno přehledně před sebou toto schovávání komplikuje život. Klik sem, klik tam. Chci omrknout nějakou knihu a za chvíli se naklikám víc než když hraju Diablo.

09.07.2012


Nová záložka "Vydání"

Jedná se samozřejmě, jednoznačně o krok zpět a o krok k horšímu. Souhlas s eraserhead a kurcatovium. Je přece fajn mít všechny informace o knize pěkně před sebou a nemuset dál něco někde doklikávat a dohledávat. Počet a náhledy vydání je rozhodně jedna z důležitých info. Komu tohle safra mohlo vadit? Pokud budete razit strategii méně je lépe a je to přehlednější, tak nakonec zůstane jen název knihy a ostatní bude schováno pod dalšími záložkami. Připadává vám to přehlednější? Mě NE

08.07.2012


Série u knih

Kurcatovium to pěkně shrnul, myslím, že je to velmi zajímavý nápad na zlepšení zpřehlednení databáze, který prohledávání značně urychlí.

13.06.2012


Hodnocení knih v profilu autorů

To je pravda, to by nebylo špatné. Stejně to vlastně funguje třeba na CSFD

29.04.2012