Zdendin Zdendin komentáře u knih

☰ menu

Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Nejsem žádným fandou značky Apple, ani nevlastním žádné jejich zařízení. Musím však říci, že kniha o Jeho spoluzakladateli a vizionáři mě upoutala a držela od začátku do konce (i když pouze v audio-formě). Autor je zcela nestranný a popisuje jak Stevovi klady a úspěchy, tak i jeho stinné stránky života a komplikovanou osobnost. Někdy sice zabíhá možná až do zbytečných podrobností a kniha se hemží nepřeberným množstvím jmen. Jedná se však o ucelené a srozumitelné dílo. Komplexně popisující celý životní příběh tohoto velikána. I když jsem se zpočátku obával nudného čtení. Kniha je plná drobných příběhů a zvratů, čtenáře navíc motivuje a nutí ho přemýšlet nad svým vlastním životem. Pokud váháte, zda knihu zkusit rozhodně tak učiňte.

19.09.2015 5 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Vykreslený svět na mě působil silně postapokalipticko-naturalisticko-realisticky. Clověk se téměř bojí toho, že když od knihy odvratí zrak, z nebe začne padat šedý popílek, slunce zakreje háv temnoty a lidé se změní v zoufalé zrůdy.

05.04.2015 5 z 5


Tři muži ve člunu Tři muži ve člunu Jerome Klapka Jerome

Vtipné to bylo, ale asi jsem čekal o trochu víc. Možná to příště zkusím tolik nekouskovat a třeba se víc začtu...

27.03.2015 3 z 5


Tulák po hvězdách Tulák po hvězdách Jack London

Kniha mě opět poučila, že vymazanost dutých hlav, kterým je dovoleno trýznit ostatní lidi, prostupuje napříč dobou, režimem, či geografickým umístěním. Vždycky budou někde lidé dobří a lidé chovající se hůř než zvířata. Oproštění od bolesti utíkáním do jiných životů člověka nutí opět přemýšlet o smrti...o tom co je po smrti. Nehledě na to, že příběhy jsou napínavé a celou knihu tak stmelují a vyživují. Jako když kořeny napájejí starý strom. Good joob Jacku!

03.02.2015 4 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Aoutor přichází s neotřelým náhledem na setkání země s mimozemskou civilizací. Narozdíl od klasických klišé příběhů dnešní doby, poukazuje nejen na technickou odlišnost, ale ukazuje i zcela jiné uvažovaní mimozemské rasy. Ne každé scifi potřebuje tuny mrtvých emzáků. A.C.Clarke se drží v jakésy ose logického pokroku lidstva a příběh tak působí reálněji, čímž se dostane čtenáři lépe pod kůži.

02.01.2015 4 z 5


Kukly Kukly John Wyndham (p)

Výborná kniha, která mě do děje vtáhla hned po prvních stranách. I když mé nadšení ke konci nepatrně sláblo, pořád mě tento příběh a jeho forma utvrzovali v tom, že autor knihy bude vážně jedním z mých nejoblíbenějších. Minimálně v tomto žánru :-)

16.08.2013 4 z 5


Zlatá šachta Zlatá šachta Hammond Innes

Kniha se na můj vkus jaksi vlekla. Celou dobu jsem čekal na nějaké to tajemno, které na mě začne někde hluboko v podzemí zlaté šachty doléhat. To se však nekonalo a děj se ubíral jinam. Trochu bych ho přirovnal k deníku, nebo postupně sepsanému sledu událostí. Gradace děje by mohla být trochu více opepřená a konec nemusel být tak rychle, na pár stranách rozřešen. I když do sebe nakonec vše pěkně zapadlo a samotný příběh se četl a představoval hezky, tak mi něco....malinko chybělo.

30.07.2013 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Mrazilo mě v zádech při čtení 1984. Ani ne pro obsah samotný, ale pro jeho podobu s historickou skutečností. Pro mě nejbližší tu před rokem 89. Mrazí mě i teď při pomyšlení jak lidé zapomínají na to co se stalo i bez účelné přepisování minulosti a děsím se toho, že se věci mohou opakovat znovu. Tuhle knihu by si měli přečíst extrémní pravičáci a extrémní levičáci. Házím je do jednoho pytle proto, že podstata zla a utrpení v totalitním režimu ať komunistického, nebo fašistického mi přijde stejná. Lidé trpí tak jako tak a kdo jim vládne je v tu chvíli bezpředmětné. utrpení a smrt přichází zleva i zprava. Možná se alespoň jednomu ze 100 rozsvítí. Tato kniha je však nadčasová. Jak bylo psáno v doslovu nejde o to útočit na nějaký konkrétní režim i když ta podoba je někdy děsná. Každého čtenáře v této knize zamrazí něco jiného a každý si odnese to své. Jak píší i ostatní i mě zůstane tenhle příběh ještě dlouho ležet v hlavě.

03.06.2013 5 z 5


Mág – Učedník Mág – Učedník Raymond E. Feist

Po nenápadném a klidném rozjezdu přichází na řadu strhující příběh plný zvratů a napětí, cestování a bojů, ale i politiky a zápasení o moc. Jedná se o špičkouvou fantasy, která by čtenářům tohoto žárnu rozuhodně neměla uniknout.

29.03.2013 5 z 5


Čaroděj a sklo Čaroděj a sklo Stephen King

Čaroděje a sklo jsem četl pekelně dlouho a opět jako předchozí díl mě k němu cosi přitahovalo, ale zároveň mě nedokázalo pevně udržet. Možná to bylo příliš nataženým dějem. Příběh tragiské lásky a gradující závěr vyprávění o Susannah je však vykreslen na naprosto výborně.

29.03.2013 3 z 5


Bratrstvo modrého racka Bratrstvo modrého racka Tone Seliškar

Kniha je určena mládeži, přesto mě upoutala natolik, že jsem ji přečetl na jeden zátah za několik hodin. I když je z příběhu často vidět, které věkové skupině je určen, má co nabídnout i ostatním. Dobrodružství chlapců jenž se vydají na lodi za rybolovem, ztroskotají potýkají se s pašeráky a navíc odhalují minulost hlavního hrdiny, je napínavý, ale zároveň trochu naivní. Trocha socialismu, nebo spíše utopismu se nese celou knihou. Zde však myšlenka společné práce a společného sklízení jejich plodů funguje a nekazí požitek ze čtení. Jde však spíše o pohádku než o příběh podobný skutečnosti.

27.12.2012 4 z 5


Pistolník Pistolník Stephen King

Tenhle díl je zcela jiný než ostatní díly temné věže, je vidět velký časový odstup mezi ním a dalšími knihami. V příběhu vyvstává spoustu otazníků a je to spíše nástřel k celému putování. Jakýsi styčný bod k celému vyprávění. Nevíte kde je, proč tam je co je temná věž, kdo je muž v černém a téměř nic z toho nebude zodpovězeno. Je třeba sáhnout po dalším dílu. Atmosféra je také jiná, přijde mi jaksi pochmurnější a drsnější. V tomto prvním dílu se mi zdá nejlépe vykreslená drsnost a naturalistická sklíčenost rolandova rozpadajícího se světa.

27.12.2012 4 z 5


Pustiny Pustiny Stephen King

Nevím proč, ale cosi v pozadí mě pořádně nedokázalo vtáhnout a přikovat k ději jako tomu bylo u předchozího dílu. Jde jen o můj subjektivní čtenářský prožitek a i když tento třetí díl mi nevím proč přišel zatím nejslabší z těch tří co jsme četl, rozhodně se chystám na ČARODĚJE A SKLO.

24.08.2012 3 z 5


Tři vyvolení Tři vyvolení Stephen King

Pro mě ještě lepší a zábavnější než první díl. Akce, napětí, vtip, neznámo, prostě super nášlap k dalšímu vyprávění o Temné Věži.

10.08.2012 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Excelentní příběh o přeměně dnešního světa ve svět apokalyptický a následně post-apokalyptický. Není třeba se déle rozepisovat. Kniha se právem řadí mezi nejslavnější sci-fi. Znát jméno Wyndham a Den Trifidů je pro fandu tohoto žánru povinnost.

05.07.2012 5 z 5


Vampyrismus v kulturních dějinách Evropy Vampyrismus v kulturních dějinách Evropy Giuseppe Maiello

Velice dobře pojatá a vysvětlená problematika vampyrismu, napříč světem i staletími. Nejedná se o báchorky, či překroucené pohledy na upíry, jak je tomu v dnešní době ve filmu i literatuře. Kniha se zabývá vysvětlením tohoto fenoménu, kterému lidstvo v minulých staletí čelilo. Upír nebyl pouze postavou v knihách a příbězích jak se dnes může zdát, ale skutečným postrachem hlodající obyvatelstvo všech společenských vrstev. Víra ve vampýra(Upíra) byla zakořeněna v lidech od starověku a tato kniha se snaží vystopovat její kořeny. Popisuje proti-upírské praktiky, líčí dobová svědectví a dokáže i laickému čtenáři pomoci udělat si obrázek jak se lidé v minulosti k domnělým upírům stavěli, jak s nimi bojovali, či jak je typologicky třídili. Nadpřirozena tedy moc nečekejte, jedná se spíše o vědecko-historické pojednání a vysvětlení. Snad jen náhledy do dobových kronik, které jsou zde zmiňovány jsou někdy v tomto směru velice pozoruhodné...

05.07.2012 5 z 5


Chata v Jezerní kotlině Chata v Jezerní kotlině Jaroslav Foglar

Pro mě rozhodně nejlepší Foglarovka jakou jsem jako malý četl. Pocity z četby se mi vybavují i po nějakých 15 letech. Čtivé a poutavé. Kdo chce zkusit Foglara nesmí tuto knihu minout!

02.07.2012 5 z 5


Jak číst rychleji a lépe Jak číst rychleji a lépe Wolfgang Zielke

Zajímavá kniha o tom jak zlepšit svoje čtenářské schopnosti. Spoustu zajímavých postřehů a rad jak zlepšit nejen rychlost ale i efektivitu čtení. Pro skutečné výsledky je však třeba nejen knihu přečíst, ale také poctivě provádět přiložená cvičení na konci knihy.

13.06.2012 4 z 5


Pohádky Lanšperského hradu Pohádky Lanšperského hradu Radim Dušek

Pohádky Lanšperského hradu vyprávějí o kouzelných a nereálných bytostech, stejně jako o vítězství dobra nad zlem, ale jasně se váží ke konkrétnímu místu, kterým je hrad Lanšperk. Z této knihy se tu a tam dozvídáme i nějakou tu historickou skutečnost, např., že hrad nechal založit na obranu přilehlého okolí Přemysl Otakar druhý. I když jde o nové pohádky, jež vznikly před několika málo lety, přesto tyto pohádky vycházejí ze starších pověstí o místech v okolí Lanšperka, a tak se mísí pohádka s pověstí. Pohádková kniha je zaměřena především pro nejmenší čtenáře.

13.06.2012 4 z 5


Ve stínu mešit Ve stínu mešit * antologie

Kniha plná nzepomenutelných vpomínek na dětství, kdy jsem knihu dostal a skvělých povídek zejména pro děti a mládež.

13.06.2012 4 z 5