kapr kapr diskuze

☰ menu

Knižní festival Svět knihy Praha

Svět knihy Praha 2022

27. mezinárodní knižní veletrh a literární festival SVĚT KNIHY PRAHA 2022
9. - 12. června 2022
Výstaviště Praha Holešovice

Čestný host: Itálie

Motto: "Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem." Umberto Eco, Jméno růže.

Otevírací doba

čtvrtek 9. 6. 9.30 - 19.00
pátek 10. 6. 9.30 - 19:00 - Páteční program prodloužen do 21.00
sobota 11. 6. 9.30 - 19.00
neděle 12. 6. 9.30 - 16.00

Vstupné:

Jednodenní - 140 / 70 - rodinné 300
nedělní 70
čtyřdenní 300

04.06.2022


Pražské srazy uživatelů DK

Knižní veletrh Svět knihy Praha 2022 se koná od čtvrtka 9.6. do neděle 12.6.
Napadá mne, že při této příležitosti ...

03.06.2022


Mizející autoři

Opravdu si nemyslím, že by všichni moderátoři ,,, - dokonce jsem přesvědčen, že si snad žádný z moderátorů nezaslouží tak hluboké odsouzení, jaké jsem zde uvedl. Spíše si myslím, že by jich mělo být daleko více, nejméně dvojnásobek, a že by i jejich funkční období možná mohlo být omezeno, podobně jak tomu je u jiných pozic, nejznámější čtenářské obci to bude u prezidentského úřadu.
Za zcela samozřejmou považuji nezbytnost jejich práce. Určitě by bylo lepší, kdyby tato jejich práce byla patřičně honorována.
Nejde-li neodpovídající záznam vložit do "karantény", možná by bylo realizovatelné celý takový záznam odeslat formou soukromé zprávy nebo e-mailu vkladateli. Prostě ošetřit jej tak, aby lidská práce nepřicházela zcela zbytečně vniveč.
Připojil jsem se k tomuto vláknu proto, protože jeho základní myšlenka je v podstatě "mizení uživatelem vložených údajů"-
Od mnou uvedených příhod uplynul ve všech případech více nežli rok. V žádném případě nešlo o okamžitou reakci na podnět. Spíše jsem ventiloval názor, který se utvářel dlouhodobě. Tyto případy jsem, pokud se pamatuji, nikde neventiloval. Důvěryhodnost DK v mých očích přesto vinou i těchto příhod postupně klesala. Teprve v okamžiku, když jsem zde narazil na tento, podle mne velice blízký problém, jsem se poděli o vlastní negativní zkušenosti.
Figuruji, okrajově, na obou mně známých československých knižních webech, stopově na Goodreads, i na polském a maďarském webu podobného zaměření. Jediné co jsem doposud zcela vynechával byly weby německojazyčné, s ohledem k praktické úrovni mé turistické němčiny, se kterou sice dokáži luštit některé technicky zaměřené články, ale na čtení krásné literatury v onom jazyce se opravdu necítím. Proč kriizuji DK? Protože je, nebo spíše byla nejlepší, a protože ji chci používat a chci ji i zlepšovat.
Nemyslím si, že bych na DK vyvolával nějaké větší problémy. Upřímně, nejsem si vědom ani těch menších. Cokoliv jsem zde kdy napsal bylo míněno vždy ve prospěch DK. Myslím si, že by se moderátoři neměli divit, pokud se setkají s reakcemi, často určenými spíše majiteli webu.

24.05.2022


Mizející autoři

Ano myslím přesně tuto. Pravdou je, že jsem ji pak už nikdy opakovaně nevyhledával. Několik dnů po tom co jsem ji vložil, jsem ji v obou případech, (po tom co jsem ji vložil poprvé, i po tom co jsem ji vložil - odhaduji po více nežli roce podruhé,) vyhledával nejen obyčejným hledáním, ale dokonce postupným procházením VŠECH vložených knihoven. (Důvod, chtěl jsem si ji přidat do profilu.) Nakonec jsem rezignoval.
Nyní zde tedy je. Díky. Existuje zde přibližně v tom tvaru, ve kterém jsem ji kdysi vkládal já. Zda byla tehdy v nějaké karanténě nevím. Velice pochybuji o tom, že bych ji kdysi ani opakovaným hledáním, a dokonce ani procházením všech dostupných položek - jednu po druhé - mohl přehlédnout.
Pravda, teoreticky je nutné připustit i nemožné. Přesto - já ji vkládal dvakrát. Obě vložení se odehrála v rozpětí zhruba roku. V obou případech se mi ji následně už nikdy nepodařilo dohledat.
Opravdu mi nepřipadá pravděpodobné, ...
Asi bych se měl tedy omluvit. Tedy - OMLOUVÁM SE! Přesto, jak píši vkládal jsem ji dvakrát, a pak už ji v obou případech - nikdy nenašel. vyhledávací systém DK je notně děravý, ale přesto - netuším, co se v těchto případech přesně odehrávalo.
Přesto - jsem proti mazání, zavedl bych režim karantény, stejně jako vlastní historii vkládání tak, aby bylo možné si po určitou rozumnou dobu zkontrolovat co jsem kam vložil, kde jsem co změnil. Taková historie by byla dostupná především každému uživateli.
-
Ještě jinak - vložení knihy, tedy myslím to poctivé, kdy jsou opravdu vyplněny všechny položky, (nemyslím tedy to prodejní, kdy se neuvede skoro nic,) zabere 30, ale také 60 minut, pro vložení knihovny platí ten vyšší údaj.
Prostě PROSÍM, s mazáním opatrně!

24.05.2022


Mizející autoři

DK, stejně jako jakýkoliv podobný nástroj má období lepší i horší. To by bylo na delší příspěvek. Vliv na její směřování má zejména její vlastník. Podobně je tomu i s moderátory. Moje zkušenost. Bod jedna: "Německo-český a česko-německý slovník" vydaný v Německu. Bod dvě: Nějaká aktivizační příručka, ("jak jednat s lidmi",) amerického původu přeložená do češtiny. Obě knihy patřily do DK v souladu se zveřejněnými regulemi. Obě byly smazány. Za smazání slovníku se dotyčný omluvil, za příručku už ne. Mám pocit, že jde snad právě o osobu, která v tomto vlákně aktivně vystupuje, ale už si to nepamatuji, a nehodlám ztrácet čas vyhledáváním toho kdo to konkrétně byl. Stejně tak jsem neztrácel čas, a nepokoušel jsem se obě smazané knihy vkládat znovu. Celkově pro DK jednoznačné mínus.
Jako hospodářské zvíře jsem se ale cítil po tom, co mi byla dvakrát po sobě, s odstupem asi roku, smazána maďarská knihovna v Praze. Potřetí jsem to už nezkoušel. Jde o knihovnu, která mimo jiné disponuje překladovou literaturou v češtině, slovenštině a maďarštině, tedy vede příslušný titul, (české, slovenské, nebo maďarské literatury,) často ve všech třech jazycích. Smazání této knihovny pokládám za nebetyčnou ostudu, za což by konkrétní moderátor měl být vyloučen nejen z okruhu moderátorů, ale i z okruhu návštěvníků DK.
Ano neřeším tady problémy DK, jen jsem se potřeboval odreagovat, dalo by se to říci - tedy napsat i daleko expresivněji.
Kolik hodin zbytečné práce tady už podobní ignoranti zlikvidovali těžko říci.
Při tom by stačilo jediné. Uložit příslušný diskutabilní záznam do izolace, a upozornit jeho autora tak, aby mohl zasáhnout.

23.05.2022


Odešli nám....

Zemřel herec Josef Abrhám. Fanfarón s grácií, svůdný dragoun i lékař

Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/josef-abrham.A210617_153848_filmvideo_spm

Svou životní lásku Libuši Šafránkovou přežil její manžel a herecký partner Josef Abrhám jen krátce. Hrdina komedie Vrchní, prchni!, primář Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města a nositel Thálie za mistrovství v činohře zemřel ve věku 82 let.

Josef Abrhám (* 14. prosince 1939 Zlín - 16. května 2022 Praha) byl český herec, vdovec po herečce Libuši Šafránkové, vnuk slovenského dramatika, prozaika a evangelického faráře Jozefa Hollého, synovec slovenského herce Martina Hollého st. a bratranec slovenského režiséra Martina Hollého ml.[2]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Abrh%C3%A1m

Měl jsem ho moc rád. Ztráta Libušky jej těžce poznamenala.
- Asi všichni muži mu Popelku záviděli, ale na druhé straně mu ji ze srdce přáli, on si ji totiž doopravdy zasloužil. Byl to krásný pár, který dal mnoho radosti nám všem. -
Po jejím úmrtí mu chyběl důvod a proto i dostatek vůle k dalšímu životu.
(Dodatečně jsem v původní zprávě opravil datum úmrtí ve zprávě podle skutečnosti na předchozí den.)

17.05.2022


Aktuální slevy na knihy

UKRAJINŠTINA ZA KORUNU !!! (Ke stažení na vícero místech ve formátu pdf za jednu korunu, někde možná i zdarma.) Já ji mám ze stránek prodejce knih abz.
Více přímo na stránce této knihy na DK.
databazeknih.cz/knihy/1000-slovicek-1000-ukrajinskych-slovicek-332199

23.04.2022


Brýle na čtení

Brýle nosím jako nutnost. Na internetu si je prohlédnu, možno-li, něco si o nich i přečtu - třeba jaké byly použity materiály, posoudím ceny - a v případě vážnějšího zájmu následně vyrazím do prodejny, kde si vybrané, (ale i ty které mne už přímo na místě zaujmou,) pečlivě prohlédnu a vyzkouším. Mám-li ještě nějaké otázky, tak optika podrobně vyzpovídám, a případně si nakonec ty vybrané objednám. U vietnamců brýle samozřejmě také nakupuji, obvykle tehdy když jsem mimo domov a brýle které jsem měl s sebou doznaly určité ouhony.
Každý způsob nabídky i poptávky má své odůvodnění. Jen je musíme v rámci vlastních schopností rozumně používat.

13.04.2022


Hodnocení knih

Snad nebude jediným výsledkem dalších 20 bezcenných nesmyslných hodnocení od každého nového kazisvěta.

12.04.2022


Hodnocení komentářů

ijcro:
A taky trochu ignorant, který je bez ohledu na dobu vzniku schopen dát "doporučení" ke knize třeba i sto let mrtvému autorovi :D
Ony ty knihy sto let mrtvých autorů sice nekomentují přímo současné události, zato jsou prověřeny sítem času. Většina, rozhodně více než 99% všeho, včetně většiny současných bestselerů tím sítem, některé takřka hned, další jen o něco později, ale i dále, stále postupně propadá. To co zbývá obvykle za přečtení stojí. Teď jde o to vybrat si k přečtení to co bude pro vás přínosem. Ne každou opravdu dobrou kniha je vhodné číst bez pečlivého výběru v jakékoliv situaci. Doporučení děl autorů, kteří zemřeli před více než sto lety bych rozhodně nepodceňoval. Já si jich naopak velice vážím.

04.03.2022


Brýle na čtení

Nejsou multifokály, jako multifokály. Zřejmě s každými z nich je, (pokud jsou k tomu vůbec určeny,) dobře vidět na dálku - před sebe i do stran. Naopak vidění na blízko už je v jejich případě výrobně zřejmě obtížnější, a proto také nákladnější záležitostí. S některými je na blízko vidět prakticky jenom před sebe. Na druhé straně existují i takové, se kterými je i na blízko vidět docela dobře i do stran. Bohužel tento rozdíl ve finančním vyjádření představuje na jedné straně třeba jenom cca 5tis.Kč, na druhé straně ale i až 50tis.Kč. Na tuto otázku rozhodně nejsem ani poučený laik, natož odborník. Velice bych proto uvítal, kdyby názory na toto téma sem napsalo i několik lidí z profese.

26.02.2022


Brýle na čtení

Ještě zvažuji malorozsahové multifokály, se kterými by sice nebylo možné přečíst i informace například na mapách, (u kterých bývá často to nejdrobnější vůbec možné písmo.) Na druhé straně by na dálku byly o stupínek silnější, nežli je aktuálně zapotřebí. Plně by nahradily tzv. střeďáky, které sice splňují všechny potřebné předpoklady, bohužel však až na samé hranici snesitelnosti, kdy oba účely, vidění na blízko i na dálku jsou plněny jen nedostatečně.
Výhodou by bylo to, že oba rozsahy by bylo v nouzi možné využívat pro oba účely.

15.02.2022


Brýle na čtení

Text je příliš krátký.

15.02.2022


Brýle na čtení

siena .. Měl jsem na mysli spíše brýle rezervní, které v práci budu mít hluboko v zásuvce, a stejně tak v tašce. V současné době to řeším střeďáky, něčím mezi oběma očním lékařem aktuálně naměřenými hodnotami. Pokud by bylo možné si je pořídit levně v malém rozsahu cca 1 až 1,5, (2,) dioptrií tak, aby bylo možné s nimi vidět lépe na obě vzdálenosti, považoval bych to za bezpečnější a pohodlnější.
Očního lékaře navštěvuji každý rok, byť v době covidu to nebývá vůbec jednoduché. Brýle na čtení si pořizuji rovněž každoročně. Brýle na dálku tak jednou za pět let. Multifokály mne zklamaly, ty poslední jsou cca 10 let staré. Pořízení nových zatím neplánuji.

08.02.2022


...třeba někoho zaujme v literatuře

Rizzoli & Isles je výborná série, jen jsem se poněkud zděsil jejich (? typických) amerických rodin.

06.02.2022


Brýle na čtení

Ještě můj malý příspěvek ke GreenDealu, (který mimochodem v prosazované podobě považuji za totální nesmysl,) - za soumraku, nebo když je pod mrakem, si pravidelně musím rozsvítit lampičku na čtení. Nyní, když mám k dispozici brýle cca o 2 dioptrie silnější, si lampičku rozsvěcím mnohem později, když už se opravdu stmívá.
Brýle mám zhruba od 40 - (? 42) let s tím, že na čtení, zvláště drobnějších textů, pro mne už byly nezbytné tak až o 2 roky později. Brýle na dálku jsem zhruba do hodnoty 1,5 dioptrie téměř nikdy nepoužil. Na čtení užívám obvykle ty nejsilnější, kterými jsem schopen rozluštit i ty nejmenší texty, které se často vyskytují například na mapách. Od toho jim říkám mapové brýle. S brýlemi o 1 až 2 dioptriemi slabšími mohu za dobrých světelných podmínek běžně číst. Ponejvíce používám brýle o síle něco mezi čtecími a těmi na dálku. Já jim s nadsázkou říkám samoobslužné brýle, tedy brýle do samoobsluhy - takové se kterými nenarážím do regálů a celkem dobře jsem stále ještě schopen identifikovat například kostku másla.
Teoreticky by mi velice vyhovovaly multifokály s malým rozdílem - například horní část čočky od 2,5 d. s přechodem do dolní části na hodnotu 3,5 d. Pravděpodobně bych se rád smířil třeba i jen s přibližnými hodnotami. Něco takového by možná bylo dobré vyrábět ve velkém. Myslím si, že by mnozí z nás něco takového uživili pro každodenní použití. (Ve skutečnosti používám rozdíl mezi brýlemi na blízko a na dálku v rozpětí více než 3 dioptrií. To ale znamená, že rozběhnout se s brýlemi na čtení ze schodů prostě bez pádu nelze, a naopak s brýlemi na dálku jsem rád když rozeznám zblízka onu kostku másla od koloběžky, a přečíst se dají snad jenom nápisy nad vchody do obchodů.)

06.02.2022


Odešli nám....

Významně mne oslovila jeho knížka o Holešovicích. To se mi stalo v poslední době jen u mála našich autorů. Chci za ni poděkovat, a s jeho dílem se podrobně seznámit. Považoval jsem jej za daleko mladšího, než jsem sám. Z toho pak vyplýval chybný pocit, že mám na jeho knížky ještě dost času. Mám co napravovat.

01.02.2022


Brýle na čtení

Nevím. Při poptávkách před lety jsem narazil na obroučky z materiálu titan-flex, cenově 5000,--Kč plus, (včetně spíše násobků této částky,) které údajně přežijí přejetí automobilem, dají se zmuchlat do dlaně, a podobně. Optiky jejichž služeb využívám mají občas obroučky z titanu zhruba za její základ. O nich se uvádí, že přežijí určité, spíše však mírné deformace, ale pokus o naprostou destrukci končí skutečně destrukcí. O tom jak dopadnou čočky nikdy nepadlo ani slovo. Sám bych uvítal, kdyby se v tomto vláknu vyjádřili jak odborníci - profesionálové, tak i uživatelé - jak ti s dobrými, ale i ti špatnými zkušenostmi.
-
Existuje materiál Ultem, který má být značně odolný.
Zkušenosti mám s ním bohužel jen minimální. Brýle mám na dálku a mají poměrně málo dioptrií. Díky tomu jsem se bez nich často mohl obejít, proto jsem je dosud používal opravdu pouze svátečně.
Pod označením Carbon existují i odolné obroučky z uhlíkového vlákna. Mé zkušenosti v tomto směru jsou ale bohužel zcela nulové.
Jinak i ten vyhlášený titan-flex se údajně při mnoha opakovaných pokusech o destrukci, především demonstracích jeho kvalit, údajně daří zničit.
To všechno samozřejmě nic neubírá kvalitám obrouček které skutečně úspěšně přežijí nechtěné sednutí, či dokonce šlápnutí.
(Na vlastní kůži jsem zažil již obě eventuality, tu první dokonce (naposledy) zcela nedávno!
Mé poslední brýle - na čtení - jsou obyčejné plastové, ale podle receptu od očního lékaře, vybrané při osobní návštěvě kamenné prodejny firmy, která provozuje mimo jiné i podle mého názoru velice kvalitní e-shop s tímto sortimentem. Vybral jsem si druhé nejlevnější, a pořídil je bez jakýchkoliv dalších vychytávek a sarapatiček v krámské ceně 790,--Kč včetně čoček a pouzdra. Teď jenom přemýšlím ještě o nějakých fešáckých se kterými bych si tak trošku udělal radost.
-
Tak jsem trošku zapátral, a objevil jsem ty titan-flexy i u firmy u které si už po léta pořizuji brýle. Činím tak na střídačku, každé druhé si vždycky snažím pořídit v nějaké jiné optice tak, abych měl stále aktuální srovnání, a pokud možno i celkový přehled na trhu. Aktuální cena pánských brýlí z materiálu titanflex je 4390,--Kč. Přesto si myslím, že budu ještě hodně dlouho váhat. I já bych uvítal, kdyby sem vložily své vlastní zkušenosti další uživatelé. Uvítal bych především ty záporné - špatné zkušenosti s tímto materiálem!
-
Jen ještě uvádím ze stránek firmy, která tyto výrobky produkuje určité varování:
"Pro demonstraci pružnosti brýlí z určitého materiálu by se však nosní můstek neměl ohýbat o více než 60° - i když by větší rozsah ohybu byl ve skutečnosti možný."

29.01.2022


Brýle na čtení

1.) - Chodím k lékaři. Školený optometrista vám poradí víceméně správnou sílu brýlí. Nic proti tomu. Pochybuji ovšem o tom, že by si ve většině případů poradil s dalšími finesami tak, jak jsou v předchozím příspěvku archivářky115 zmíněny ony cylindry.
I v přpadě, že by měl ony znalosti očního lékaře, nebude na prodejně mít k dispozici stejné přístrojové vybavení. Mimo to při vyšetření očním lékařem jsou sledovány další anomálie, které odhalí jak vady a choroby očního aparátu, tak například i choroby úplně jiné části těla a doporučí jejich léčení, vyléčení, nebo přinejmenším zastavení nebo zpomalení dalšího negativního vývoje. Již pořízení prvních brýlí považuji za podnět k následným každoročním vyšetřením odborným lékařem.
Kvalitní brýle nejsou luxus, a najdou se i takové, které svoji cenou představují pouze několikanásobný náklad oproti hotovkám z obchodu. Mívají mimo to i daleko větší pevnost, a schopnost odolávat přešlapům ze strany toho, kdo je užívá, včetně jejich nechtěného přišlápnutí.
Multifokální brýle bývají někdy trošku oříškem, na který je nutno si nejprve přivyknout. Podle mých zkušeností nejsou nejvhodnější na dlouhodobé čtení, především na čtení v posteli. Čtení v posteli na boku, které pravidelně používám místo prášků na spaní, tak pro mne už s nimi vůbec není možné..
Pokud s brýlemi začínáte, s multifokály bych přinejmenším raději rok počkal.
Brýlí z e-shopu bych se vůbec nebál. Tuto formu pořízení bych ale zvolil jedině v případě, že od firmy vlastnící e-shop již máte předchozí brýle, které jste si pořídili v jejich vlastní kamenné prodejně!
Osobní návštěvu prodejny bych přinejmenším po dobu prvních let s brýlemi považoval za samozřejmost.

29.01.2022


Knihovny - nová sekce na webu!

1.) - Již podvakrát jsem na web vložil Maďarskou knihovnu, a ještě než jsem si ji stačil přiřadit mezi navštěvované, vzápětí zmizela.
Faktem je, že s maďarštinou jako jazykem spíše koketuji, jde mi především o schopnost pohybovat se v maďarskojazyčném prostředí, zajistit si ubytování, stravování a dopravu. Přesto knihovnu rád navštěvuji, i když v současné době covidové je to o něco málo složitější nežli dříve.
2.) - Pravidelně si procházím seznam pražských knihoven na webu DK, a zřím, že se o její část věnovanou knihovnám dlouhodobě nikdo nestará. Je možné zde narazit na pokusy cosi vložit, jejichž následky zde po dlouhé měsíce zůstávají neopraveny a nenapraveny.
3.) - Pokud porovnávám oba výše uvedené body, a zamýšlím se nad nimi, stále nerozumím systému, jakým je tato část webu spravována.

27.01.2022