Rudolf Soukal

česká, 1940

Populární knihy

Nové komentáře u autorových knih

Pátým tahem mat Pátým tahem mat

Příliš mnoho figur na šachovnici a příliš komplikovaná hra. Rudolf Soukal má nezpochybnitelný talent psát humoresky, jakmile však přejde do vážnější tóniny, nedokážu jeho postavám věřit vůbec nic. Podobné je to i u zápletek všech tří povídek v knize obsažených, jež bezděčně zdůrazňují neschopnost policie usvědčit pachatele ze zločinu, není-li dotyčný chycen přímo při činu. Což v praxi znamená opakované líčení pastí a čekání na štěstí. Jestli se u nás vyšetřuje takovýmto způsobem, tak potěš koště. Zatímco příběh Pátým tahem mat mě zaujal alespoň stylistikou, další dvě epizody – Vražedná smyčka a Fantom strachu – už jen nudily fádním obsahem a ještě fádnějším odhalením. Spíš než o tom, kdo je vrah, jsem přemýšlel, proč se na scéně vyskytuje tolik protagonistů a proč je kladen důraz na tu kterou scénu, když nakonec pro vývoj událostí neměla smysl. Až si říkám, z jakého důvodu si v nakladatelství Moba nedali práci a nevykřesali z knihy něco víc, namísto toho, aby ji vydali na první dobrou.... celý text
trudoš


Pátým tahem mat Pátým tahem mat

Tak nevím, jestli mám při výběru ze současných českých detektivek prostě jen smůlu, ale opět jsem vylovil něco, co za přečtení snad ani nestálo.
jprst


Pátým tahem mat Pátým tahem mat

Průměrný výběr původních českých krátkých detektivních příběhů českého autora. Pokud knížku nepřečtete, tak nic světového nevynecháte!
konicekbily



Pátým tahem mat Pátým tahem mat

Nejen stručné dějiny šachu :-), ale hlavně napětí až do poslední stránky. Jako u partie.
medvedice3

Rudolf Soukal - knihy

2017  0%Levné sešity detektivek 1/2017
2011  58%Pátým tahem mat

Žánry autora

Detektivky, krimi Literatura česká Příběhy

Štítky z knih

české detektivky

Soukal je 0x v oblíbených.