Rudolf Soukal životopis

česká, 1940

Životopis

PaedDr. Rudolf Soukal se narodil v Českých Budějovicích. Vystudoval Průmyslovou školu zeměměřickou v Praze a později Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem. Pracoval nejprve jako technik v Geodezii Liberec (1958–1966), byl tiskovým mluvčím kriminální služby Policie ČR (1966–1995) a ředitelem úřadu Hospodářské komory Český Krumlov (1995–2000). Od roku 2001 pracuje jako personalista a zkušební komisař Bezpečnostní agentury.

S. celoživotní vášní je „hra králů“ – šachy. V roce 1957 se stal dorosteneckým přeborníkem tehdejší ČSR. Angažoval se jako dlouholetý funkcionář a pracovník s mládeží v šachovém hnutí v severních a jižních Čechách, nyní v Praze (je předsedou šachového oddílu TJ Dukla Praha). Napsal řadu bulletinů šachových turnajů v jižních Čechách, Školu šachů pro začátečníky a pokročilé v denících společnosti Vltava Press (Jihočeské listy a další). Založil a je ředitelem Memoriálu generála Jaroslava Hradila a šachového Gambitu Patra Voka v Č. Krumlově. Slavnosti pětilisté růže v Českém Krumlově provázejí zajímavé hry a soutěže – S. byl autorem Živých šachů s živými figurami (1993–2001, námět, scénář, režie), které jsou ozdobou slavností dodnes.

S. je autorem mnoha detektivních a krimi povídek pro časopis Signál. První kniha mu vychází již v důchodovém věku (2003). Dnes je autorem již tří knih s detektivním námětem, kde zužitkoval své mnohaleté zkušenosti z policejního prostředí, ale i logický úsudek z šachových partií. Krumlovský pitaval je sbírkou krimi povídek, které spojuje místo činu. Policajtské historky aneb esenbáci v negližé (2008) popisují humornou formou příběhy, které se staly při vyšetřování závažné i méně závažné trestné činnosti. Zatím poslední knihou je triptych novel Pátým tahem mat (2011)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Rudolf Soukal - knihy

2017  0%Levné sešity detektivek 1/2017
2011  58%Pátým tahem mat

Žánry autora

Detektivky, krimi Literatura česká Příběhy

Štítky z knih

české detektivky

Soukal je 0x v oblíbených.