Vrbická1999 Vrbická1999 komentáře u knih

☰ menu

Mladík / Událost Mladík / Událost Annie Ernaux

S Annie Ernaux úplně kamarádky nejsme. Přečetla jsem již Paměť dívky, se kterou jsem se vyloženě trápila. U Mladíka/ Události bylo čtení snazší, protože popisy nezákonného potratu prostě dokážou strhnout. Ale po dočtení jsem usoudila, že autorku opravdu ráda nemám. Svým chováním, názory a postoji mohu říci, že mi je vyloženě protivná. Chtěla jsem se pustit do její knihy Roky, ale neučiním tak.

10.05.2024 2 z 5


Za zamčenými dveřmi Za zamčenými dveřmi Freida McFadden

Skvělý thriller, který jsem přečetla jedním dechem. Na konci mě spadla brada, když došlo na rozuzlení.

10.05.2024


Srpny Srpny Jakub Stanjura

Musím před autorem smeknout. Napsat knihu, ze které vám bude opravdu fyzicky špatně, je opravdu umění. Ač to nezní moc lichotivě, obdivuji, když se pocity z knihy dokážou projevit na mém fyzickém i psychickém stavu. A z této knihy opravdu mrazí.

10.05.2024 5 z 5


Kalmann Kalmann Joachim B. Schmidt

Kalmann, takový Forest Gump Islandu. A jelikož miluji i Foresta i prostředí Islandu, do knihy jsem se zamilovala. Ideální oddechovka na dlouhý zimní večer. A ta obálka, ach!

10.05.2024 4 z 5


Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Děkuju moc čtenářskému klubu Martinus, díky nim jsem Shuggieho objevila. Bylo to opravdu mrazivé čtení. Osmdesátá léta v Glasgow, smradlavá sídliště, nedostatek práce, do toho malý Shuggie se svou příšernou matkou nasáklou alkoholem. Během čtení jsem se cítila naprosto pohlcena příběhem. Celou dobu jsem doufala, že se něco stane a ten malý chlapec bude mít dětství, jaké by si zasloužil. Ale ne. Jeho matka dělá vše proto, aby ji neklesla hladina alkoholu, ale vše ostatní jde stranou. Své děti miluje, ale závislost je závislost. Celou dobu jsem nechápala, jak je může milovat a pak si za peníze na jídlo koupit pivo. V jednu chvíli jsem jí nenáviděla. O pár stránek dál s ní zase soucítila, emoce zkrátka nahoru a dolu. Knihu velice doporučuju. Určitě se zařadí mezi mé nejlepší knihy za rok 2024.

17.04.2024 5 z 5


Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost Kodaňská trilogie: Dětství – Mládí – Závislost Tove Ditlevsen

Po přečtení již chápu přirovnání ke slavné tetralogii od Eleny Ferrante. Musím přiznat, že mě Kodaňská trilogie bavila úplně stejně jako Geniální přítelkyně. Hlavní hrdinku jsem neměla nějak zvlášť v oblibě. Nechápala jsem její uvažování, ale přesto jsem s ní žila. Vciťovala se do ní. A u třetí části knihy, pojmenované Závislost, jsem skoro nedýchala. U pasáží, ve kterých svoji závislost popisuje mi bylo fyzicky špatně. Pokud u mě kniha svým textem dokáže vyvolat tyto pocity, hodnotím jí vždy velmi vysoko.
Kodaňská trilogie má čestné místo v mé knihovně.

25.03.2024 5 z 5


Směna Směna Anna Beata Háblová

Kniha, která ve mně vyvolala vzpomínky na dobu, kdy jsem chodila na brigádu do výroby a pracovala u pásu. Moc se mi líbilo, jak autorka popsala pocity mladé dívky během práce za kasou a její pohled na fungování supermarketu. Musím pochválit i styl psaní a poetičnost celého textu. Bohužel hlavní zápletka knihy a vzpomínky na studia na vysoké škole mi nic neříkaly. Proto knihu hodnotím průměrně.

25.03.2024 3 z 5


Proč všichni odcházejí Proč všichni odcházejí Zuzana Dostálová

Příběhy vyprávěné dětmi mě velice baví. Miluju se dívat na svět dětskýma očima. Ale tato kniha, po mě sklouzla, aniž by ve mně zanechala něco hlubšího. Dobře napsané vyprávění, ale mého srdce se bohužel nedotklo.

25.03.2024 3 z 5


Normální lidi Normální lidi Sally Rooney

Kniha mě bohužel zklamala na plné čáře. Dva ufňukaní mladí lidé, kteří se mají rádi, chtějí spolu být, ale nejsou. Nikdo neví proč. Každý má ve svém životě nějaké trápení, problémy. Ty mi ale nepřišly jako pádné důvody, proč jim jejich vztah stále nevychází. Sally Rooney asi nebude můj šálek kávy.

25.03.2024 2 z 5


Andělský prach Andělský prach Cornelia Travnicek

Tři kluci, kteří jsou zneužívání ke krádežím. Jako odměnu dostávají drogu. Andělský prach. Přitom to jsou ještě malé děti. Kniha, která bolí, ale formou, jakou je napsaná, si mě naprosto získala.

18.03.2024 5 z 5


Trápení všeho druhu Trápení všeho druhu Mariana Leky

Ach, jak já tuto knihu miluju. Je jako pohlazení, zachumlání se do deky, kousek bábovky. Je to takové ,,čtení na neděli''. Trochu melancholické, roztomilé, vtipné, pravdivé. Trápení všeho druhu se určitě dostane do mých nejlepších knih za tento rok.

05.03.2024 5 z 5


Café Groll Café Groll Jan Štifter

Tak tento literární počin je dokonalost. Vytkla bych tomu leda to, že kniha není delší.

05.03.2024 4 z 5


Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Jiří Sankot

Z této knihy mi puká srdce. Jak její podtitul napovídá, malá Věrka Kohnová by tak ráda zůstala doma a vedla obyčejný život. Bohužel ten její skončil tragicky během druhé světové války.

29.02.2024 4 z 5


Paměť dívky Paměť dívky Annie Ernaux

Textům Annie Ernaux chci dát šanci, protože jsou v knižním světě velice vychvalované. Nemohu říct, jaké pocity z knihy mám. Chvíli mě čtení velice bavilo, ale o stránku dál jsem se nudila. Občas jsem nechápala, o čem autorka mluví, poté si zase chtěla její výrok podtrhnout. Musím zkusím ještě ostatní knihy, abych dokázala svůj názor ucelit.

29.02.2024 3 z 5


Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

Tvorbu Petry Dvořákové miluju, četla jsem od ní již tři knihy, které byly skvělé. Toto autobiografické vyprávění mi lámalo srdce na kusy. Kolik těžkých situací a temných chvil může postihnout jednoho člověka ? Musím před paní Dvořákovou smeknout. Po dočtení Já jsem hlad se již nikdy nebudu na její tvorbu koukat stejně jako doposud. Od teď už jenom s obrovským respektem a hlubokým citem.

29.02.2024 5 z 5


Všechen můj hněv Všechen můj hněv Sabaa Tahir

Kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout, musela jsem číst dál a dál, abych se dozvěděla, co se s hlavními hrdiny stane. Bolavá kniha, ale krásně napsaná.

29.02.2024 4 z 5


Počkej na moře Počkej na moře Veronika Opatřilová

,,Co jiného je život, než série okamžiků, které znamenají věčnost ?''

Počkej na moře je literární skvost. Četla jsem ji pomalu. Vychutnávala si každou větu. Každé slovo. Nádhera.

19.02.2024 5 z 5


Vor utkaný z hvězd Vor utkaný z hvězd Andrew J. Graff

Nápad děje příběhu je velice zajímavý. Dva chlapci na útěku v divočině. Chvilkami mě kniha velmi bavila, o pár stránek dál zase vůbec. Autor popisuje velice zdlouhavě přírodní scenérie, které mě jsou velice neznámé a tudíž jsem si je nedovedla představit. Bohužel za pár měsíců nebudu vědět, o čem kniha byla.

08.02.2024 3 z 5


Mých tisíc životů Mých tisíc životů Jean-Paul Belmondo

Těšila jsem se na vyprávění o životě Jeana-Paula Belmonda, ale bohužel jsem zklamaná. Ráda bych se dozvěděla více o jeho názorech, o Paříži, ve které žil, o je vztahu se ženami atd. Vyprávěl pouze a jenom o natáčeních a vylomeninách, které při tom vyváděl.

08.02.2024 2 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Tato kniha mě uchvátila, nemohla jsem přestat číst. Kombinace tajemství a záhadnosti kolem nacistického pracovního tábora na Šumavě a vraždy mladé dívky, která umrzne s židovskou hvězdou na hrudi, je skvělá. Tajemství z druhé světové války, která zůstávají nezodpovězena, mě velice zajímají.
Jedině bych vytkla trochu chaotický styl psaní a střídání postav.

18.01.2024 5 z 5