Normální lidi přehled

Normální lidi https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441472/bmid_normalni-lidi-rxI-441472.jpg 4 844 844

Hlavní hrdinové románu Marianne a Connell vyrůstají na malém městě, ale tím jejich podobnost končí: na střední škole patří Connell ke hvězdám a Marianne je outsider. Když se spolu jednou dají do řeči, změní to jejich život. O rok později už oba studují na vysoké škole v Dublinu. Z Marianny se mezitím stala královna večírků, zatímco nejistý Connell jen velmi těžko nachází své místo ve společnosti. Ačkoliv se oba pohybují v rozdílných kruzích, přitahují se k sobě jako dva magnety. Marianne čím dál víc propadá sebedestrukci a Connell hledá svůj smysl života jinde, oba jsou však konfrontování tím, jak daleko dokáží zajít, aby druhého zachránili.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Normal People , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Normální lidi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (159)

ivokick
11.05.2024 5 z 5

Knihu jsem četl po shlédnutí seriálu a prožitek z četby mi to určitě nezkazilo. Užíval jsem si to. Pocity a úzkost ze sociální interakce, nerozhodnost a nedůvěra ke svým schopnostem, těžko vyjádřitelná dynamika ve vztazích, sociální fóbie, psychické problémy. Ale také láska a otevřenost, city a něha, důvěra, souznění duší. Navíc se děj neodehrává ve vzduchoprázdnu. Kniha zmiňuje některá důležitá politická témata té doby, ukazuje na sociální nerovnost v irské společnost. Víc takových autorů a autorek. Krásná kniha.

baru_lienka
26.03.2024 4 z 5

Někde jsem četla, že tohle je příběh moderní love story a já nemůžu nesouhlasit.
Kniha o vztahu dvou mladých lidí, kteří chvíli jsou a chvíli nejsou spolu, ale neviditelná síla je stejně vždycky přitáhne k sobě. Jedná se o coming of age příběh, který zachycuje hlavní hrdiny od střední školy a vyzdvihuje důležitost komunikace ve vztahu.

Pět hvězdiček mi přišlo moc, protože se vlastně jedná o úplně obyčejný příběh o úplně normálních lidech. Ale právě v tom spočívá to kouzlo. Autorka se umí svým jednoduchým popisem všedních událostí dostat čtenáři pod kůži. Snad nebyla kapitola, kdy bych si neříkala: „Jo, tenhle pocit už jsem taky někdy cítila.“ A pak si prostě -s prominutím- připadáte míň na prd, protože zjistíte, že je to samé s největší pravděpodobností zažívá i člověk vedle vás.

Mám radši uzavřené konce (nemusí být nezbytně šťastné), ale tento polootevřený konec mi nevadil. Jsem si celkem jistá, že ať už byste příběh Mariane a Conella zastavili kdykoliv v jejich životě, tak by to dopadlo stejně. Chtějí být spolu, ale vždycky se najde něco, co je zase rozdělí.


Vrbická1999
25.03.2024 2 z 5

Kniha mě bohužel zklamala na plné čáře. Dva ufňukaní mladí lidé, kteří se mají rádi, chtějí spolu být, ale nejsou. Nikdo neví proč. Každý má ve svém životě nějaké trápení, problémy. Ty mi ale nepřišly jako pádné důvody, proč jim jejich vztah stále nevychází. Sally Rooney asi nebude můj šálek kávy.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020


Knižní novinky (11. týden)

08.03.2020


Citáty z knihy (36)

Marianne měla pocit, jako by se její život odehrával kdesi daleko, bez ní, a ona neví, jestli někdy zjistí kde a stane se jeho součástí. Tenhle pocit dostávala ve škole často a nebyl spojený s nějakými konkrétními představami, jak ten reálný život vypadá nebo jaký je. Věděla jen, že až začne, nebude si ho muset představovat.


Connell byl nádherný. Mariannu napadlo, že by ho strašně ráda viděla při sexu - s kýmkoliv, nemusí to být ona. Bylo by krásné ho jen vidět.


Reagovala na jeho přítomnost úplně mikroskopicky, jako by dokázala onemocnět i z obyčejného pohybu jeho dechu.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (2)

2019 - British Book Awards (Fiction Book of the Year)
2018 - Costa Book Awards (Novel Award)


Kniha Normální lidi v seznamech

v Právě čtených20x
v Přečtených1 134x
ve Čtenářské výzvě136x
v Doporučených65x
v Knihotéce279x
v Chystám se číst454x
v Chci si koupit101x
v dalších seznamech7x