Vor utkaný z hvězd

Vor utkaný z hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492202/bmid_vor-utkany-z-hvezd-Zpi-492202.jpg 4 61 17

V ruce se vám ocitá pozoruhodná kniha – mnohovrstevnatý dobrodružný román pro dospělé, jehož hlavními hrdiny jsou dva dospívající chlapci, kteří věří, že spáchali zločin, a tak před rukou zákona prchají do divočiny, a dále skupinky dospělých, kteří se vydávají na výpravu za jejich záchranou. Střet s krásnou, ale nemilosrdnou přírodou přináší všem určitou formu vnitřní katarze, aby z nich posléze vykřesal jejich lepší já. Jako velmi citlivý pozorovatel lidské duše dává autor čtenáři nahlédnout pod povrch věcí a místy nenásilně pracuje i s prvky nadpřirozena. Protáhne ho lesem plným nečekaných nástrah i divokou řekou a nezapomíná přitom příběh okořenit svým laskavým humorem.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Raft of Stars , 2021


více info...

Přidat komentář

Boženka2
24.02.2024 4 z 5

Hezké, malinko zdlouhavé čtení. Krásně popsaná příroda.

Vrbická1999
08.02.2024 3 z 5

Nápad děje příběhu je velice zajímavý. Dva chlapci na útěku v divočině. Chvilkami mě kniha velmi bavila, o pár stránek dál zase vůbec. Autor popisuje velice zdlouhavě přírodní scenérie, které mě jsou velice neznámé a tudíž jsem si je nedovedla představit. Bohužel za pár měsíců nebudu vědět, o čem kniha byla.


Maky78
04.11.2023 3 z 5

Nenáročná leč místy napínavá knížka.
Dějově místy méně uvěřitelné.
Nevím proč mi to připomíná Foglarovky.

Pepina19
24.09.2023 3 z 5

Celkem zdlouhavé i když se děj zdál nabitý různými událostmi, stejně jsem měla problém vydržet a dočíst dokonce.

Ununoktium
12.09.2023 1 z 5

Protože neumím odložit rozectenou knihu, tak jsem se s touto velmi natrapila. Věčně jsem se ztrácela v popisech a žádná z postav mi nezaujala. Neustálé vrácení se ke stejným vzpomínkám tomu nepomohlo. Za mě ne.

denoush
04.09.2023 5 z 5

Velice pěkná oddechovka. I když je možná hloupé říkat oddechovka, protože kniha byla i napínavá a plná různých zvratů. Ale jak tak autor vyprávěl o chlapcích, co si vyrábí vor, tak jsem z toho měl takové vzpomínky na dětství když jsme si stavěli bunkry. Taky bylo fajn sledovat děj z pohledu různých osob, takže nebyl náhled na věc neustále jednolitý.

veronika4001
08.08.2023 5 z 5

"Zvířecí začátek" jsem ještě nikdy nečetla; je příjemné číst o kajmankách a o malých chlapcích, jak je ochraňují.
Autor se přenesl do svého dětství, už ta průkazka z knihovny s razítky s výpůjční dobou vypovídá o tom, že dětství měl "krásné papírové" nesnížené o novodobé dnes již žádoucí ekvivalenty. Proto "skenování očima" a "přikreslení smajlíci", jak je v knize uvedeno, zní rušivě a nejsou úplně v souladu s uvědomělým chováním chlapců, kteří vnímají každý šelest, pohyb větví, záhyb lístečků ve větru, barvy ptáků a dalších lesních savců.
Patálie šerifa s kobylou, které říká "Pane" a hovory k ní, jsou humorné. Hledání chlapců je nejdříve rozvrženo na mužský a ženský tandem, každý po své linii, které se spojí, a dobrodružství chlapců se stává dobrodružstvím všech.
Je to snový a takový rozzářený příběh, kdy si řeknete, že náhody se dějí. Kniha Vor utkaný z hvězd je autorovou prvotinou a pokud autor nepřestane psát a seriózně převezme psaní jako svůj životní úděl, zdokonalí se v něm a pak už nebude místo pro kritiku. Je to krásný příběh, ale kdyby bylo prostředí popsáno podrobněji s rozsáhlejší faunou a flórou, zabarvenou atmosférou a s hledáním chlapců s o něco dobrodružnějšími liniemi, autorův nápaditý děj by se více podtrhl a stal se poutavějším. Autor v popisu přírody by se měl zaměřit na detaily, protože z nich vzniká potenciál. U přírody to platí dvakrát tolik, zvláště u divočiny.
Fantasy příběh bych doporučila k četbě na zimní měsíce, protože vás zaručeně vrátí do léta a odláká vás od běžných činností. PS: Viděla bych to v zimě za padajícího sněhu za oknem, schoulená u krbu.

mone
15.07.2023 1 z 5

Nudilo mě to. V půlce jsem to odložila. Vážím si času natolik, že ho prostě nelze trávit nudným čtením

medlovice
01.07.2023 1 z 5

I školení o bezpečnosti práce je zábavnější. Za krásnou obálkou a poetickým názvem nuda a prázdnota. Hodně mi vadily přezdívky chlapců Fish a Bread , ryba a chleba to jsou křestanské symboly mělo jako znamenat , že podprahově mám brát chlapce jako dobré kluky, kteří jen udělali chybu ? A šerif Cal to je co za půl jméno , kdyby aspon Calf nebo Call , navíc se pořád hrabe ve svých vlastních vzpomínkách , pořád se vrací do minulosti a bojuje se svými démony. Přeskákala jsem to , nepomohlo ani, že se děj odehrává ve Wisconsinu , kde jsem žila a pracovala . Je to dost slabé.
Kdokoliv tuto knihu označil za podobnou Kde zpívají raci , tak Raky nepoćhopil nebo nečetl ale podobné si nejsou ani písmenkem.

evickakyticka
25.06.2023 3 z 5

Celkem příjemná oddechovka. Byla jsem v lese, byla jsem na voru na řece a nemusela jsem opustit teplo pod peřinou. To dobrodružství se mi líbilo. I když byl důvod útěku silný, jsem ráda, že se vše vyjasnilo a skončilo happyendem. Jedinou vadu měla postava, která se objevila, i když tam (podle mě) neměla co dělat. Jinak by si kniha zasloužila i hvězdu víc.

Cacolinka
11.03.2023 4 z 5

Pěkná knížka. První polovina mi připomněla Stín kapradiny.

GYROTOURBILLON
12.02.2023 3 z 5

Tak já nevím, ano barvy přírody zde byly vykresleny super. I příběh byl zajímavý, nicméně až moc zdlouhavý, závěr i trochu vygradovaný, přesto mi zde něco chybělo.
Ale nebudu hatit hodnocení druhých, vždy je to i o rozpoložení čtenáře.

Darja.8
30.10.2022 5 z 5

Krásné kniha. Během pátrání po chlapcích odkrývají ti co je hledají své sny , tajemství a touhy

tami1
17.10.2022 4 z 5

Krásná kniha s ohromujícími popisy přírody. Dobrodružství, nezdolnost, komplikované, propracované postavy. Jen závěr mě trochu zklamal, přece jen je trochu přehnaný.

Dva malí chlapci na útěku před důsledky svých činů.
Dva týmy, které je hledají a snaží se je zachránit.
Dva lidé, kteří jsou celý život osamělí a toto putování jim otevře oči a přesvědčí je o tom, že mají ještě šanci na štěstí.
Dva rodinní příslušníci, kteří o ně mají obrovskou starost a doufají ve šťastný konec.

Ctenaricek4
11.10.2022 4 z 5

Příběh dvou malých chlapců, kamarádů, kteří jsou nuceni prchnout z domova, mě vzal za srdce. Nadchla mě odvaha, s jakou se rozhodli pro útěk, přesvědčeni, že udělali něco moc zlého. Na příběhu se mi líbí, že každá postava v něm bojuje s nějakými svými problémy, a skrze záchrannou akci, kdy se pokouší najít chlapce, se zkouší s nimi vypořádat.
Popisy přírody jsou v této knize výjimečné, a díky nim máte skutečně pocit, jako by jste byli na onom místě přítomni.
Kniha mě mile překvapila, a mohu ji doporučit každému, kdo by se chtěl, byť na chvíli, stát součástí nádherné přírody.

eva-lupen
30.09.2022 4 z 5

Čtivé a napínavé dobrodružství, ale pro mne dost neuvěřitelné, že by to takhle všichni zvládli. S jednou botou ;-). Ale třeba jo. Ti kluci určitě, vím čeho jsme byli v tom věku schopni.

iška
14.09.2022 5 z 5

Sugestivně a uvěřitelně napsáno. Zvláště scény z vody, tam jsem měla pocit že jsem přítomna, vodu jsem přímo cítila. Doma v teple pod dekou jsem se krčila před hukotem peřejí i zvuky bouřky. A velmi dobře byla vykreslena i psychologie jednotlivých postav. Tomu kdo má rád dobrodružství mohu jen doporučit.