tessalovesbooks tessalovesbooks komentáře u knih

☰ menu

Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Tak jo, už chápu, proč je ohledně téhle knížky, jak u nás, tak v zahraničí, takový hype, protože tohle bylo fakt skvělý a i já jsem tomu naprosto propadla. Na začátek chci říct, že naprosto souhlasím s tím, že se knížka pravděpodobně bude líbit fanouškům SJM, ale pozor, stejně jako knížky Maasové, ani Z krve a popela není YA, ale NA!

Díky téhle knížce jsem se po dlouhé době konečně dostala ze čtecí krize a pokud máte dostatek času, zaručuji vám, že budete mít tuhle bichličku přečtenou opravdu za chvilku. I když ze začátku jsem měla dost zmatky v tom, jak funguje celý ten svět a ve všech těch pojmech, tak postupně jsem se do toho dostala a můžu říct, že Z krve a popela je opravdu jedna z těch mála fantasy, co má svět, historii a magii propracovanou do toho nejmenšího detailu, což je něco, čeho si u tohoto žánru velice cením.

Největším tahákem téhle knihy však pro mě byla ta romantická linka. Poppy a Hawkea si podle mě musí zamilovat každý a ta chemie mezi nimi byla prostě nejlepší.

Jediné, co bych vytkla, je to, že pro mě byla knížka strašně předvídatelná. I tak se však nemůžu dočkat dalších dílů a doufám, že vyjdou v překladu co nejdříve.

4,5⭐/5⭐ Až na tu předvídatelnost to byla opravdu skvělá fantasy, navíc s výbornou romantickou linkou.

Za knihu děkuji Albatros Media

30.10.2021 4 z 5


Studie ohně Studie ohně Maria V. Snyder

Po dočtení Studie kouzel jsem očekávala, že se kvalita jednotlivých dílů bude stupňovat, ale závěrečná Studie ohně byla za mě z celé série bohužel nejhorší. Rozhodně není na škodu, že se každý díl zabývá něčím úplně jiným, jenomže ve Studii ohně mi přišlo, že ani sama autorka neví, o čem chce vlastně psát, působilo to na mě, jako kdyby jednotlivé části vymýšlela až v průběhu psaní a celý děj a zápletka se tak točí v jednom začarovaném kruhu, což vás prostě po pár desítkách stránek přestane bavit. Autorka se navíc nebojí velkého skákání v ději a v knize je celkově tolik postav, že prostě není prostor pro to, aby měly všechny nějakou propracovanější tvář a charakter, v důsledku čehož budete pravděpodobně jako já celou dobu zmateni, proti komu Jelena vlastně vůbec bojuje. A těch pár postav, co zde zůstalo z prvního dílu, se najednou úplně změnilo, z Jeleny se stala hrdinka, která vás svojí hloupostí bude většinu času štvát a Valek se dá posypat jedním slovem - podpantoflák. Na druhou stranu, navzdory tomu, že knížka je taková bichle, jsem ji měla přečtenou za chvilku, protože autorce se čtivý styl psaní prostě nezapře a doufám, že se v překladu dočkáme i jejích dalších knížek.

3⭐/5⭐ Oproti předchozím dílům tohle bylo dost zklamání, každopádně sérii jako celek hodnotím jako jednu z těch lepších a myslím si, že pokud máte rádi fantasy, tak byste jí měli dát šanci.

Za knihu děkuji Albatros Media

30.10.2021 3 z 5


Vrány Vrány Kass Morgan

I když po dočtení musím uznat, že Vrány nebyly úplně nejoriginálnější, protože podobný systém magie najdeme v tuctu dalších knížek, tak je to po dlouhé době fantasy, která mě fakt bavila od začátku až do konce, a která má na rozdíl od ostatních knížek konečně propracovaný svět a to, jak funguje. Jsem ráda, že se v poslední době rozšiřuje trend fantasy detektivek, protože se ukázalo, že taky Vrány si v sobě nesou jakousi detektivní linku, a i přesto, že jsem toho "padoucha" odhadla skoro hned a celkově kniha byla poměrně předvídatelná, bylo zde i spoustu momentů, které mě dost překvapily. Líbilo se mi i to, jak autorky zvládly vyobrazit celé sesterstvo a vztahy jednotlivých členek, protože z celé knížky díky tomu prýštila taková girl power. Bylo fajn, že příběh byl vyprávěn ze dvou perspektiv, takže jsme zde mohli vidět dva různé úhly pohledu na celý ten spolek. Můj jediný problém byl s popisem vedlejších postav, protože zde bylo vždycky řečeno jen to, jestli mají černou nebo bílou pleť a vůbec nic dalšího, což na mě působilo tak, že se tam autorky prostě za každou cenu pokusily nacpat rasovou vyváženost, jenom aby se náhodou neřeklo.

4,5⭐/5⭐ I když to nebylo nic převratného, tak podle mě nejenom ti, co mají rádi fantasy, budou z Vran nadšení.

Za knihu děkuji Albatros Media

01.10.2021 4 z 5


Syn nekonečna Syn nekonečna Adam Silvera

Adam Silvera je jak u nás, tak v zahraničí dost vychvalovaný, takže jsem se těšila, že se do nějaké té jeho knížky konečně taky pustím. No, nadšení mi vydrželo do nějaké sté stránky, potom začalo pomalu opadávat.

Autor podle mě hrozně moc stavěl na originálnosti celého toho příběhu, ale pravdou je, že celá knížka byla plná klišé a mně to zas až tak originální nepřišlo (takový mix Renegátů, Winx, Harryho Pottera a Grišii). Navíc se v knize zaměřoval především na akci, což není vyloženě špatně, poněvadž knížka pak rychle odsýpá, ale na druhou stranu zde kvůli tomu nezbylo tolik prostoru pro popis celého toho fantasy světa, který pak působil dost nedopracovaně a lehce odbytě. Kromě Emila a Brightona zde byl taktéž téměř nulový prostor pro popis ostatních postav, takže si s nimi nemůžete vytvořit žádný vztah a v průběhu čtení si uvědomíte, že je vám vlastně jedno, co se s nimi stane.

Abych ale jenom nekritizovala, tak musím pochválit, že se autor nebál do fantasy zapojit i LGBT+ tématiku a v knize se objevuje i několik dalších důležitých témat, jako je rasismus nebo různé psychické problémy. Navíc po tom cliffhangeru na konci si jsem téměř jistá, že dalšímu dílu šanci dám.

2,5⭐/5⭐ Taková průměrná fantasy, která by si zasloužila ještě o trochu víc dopilovat.

Za knihu děkuji Albatros Media

01.10.2021 2 z 5


10 pravd a spousta odvahy 10 pravd a spousta odvahy Ashley Elston

I přesto, že mi zápletka 10 pravd a spousty odvahy přišla trošičku zvláštní, nemění to nic na tom, že autorka píše prostě skvěle a celá knížka se tak čte velice dobře a rychle. Jelikož většinu postav známe z předchozího dílu, autorka nemusela věnovat tolik času jejich popisu a mohla se více soustředit na ten samotný příběh (což však nutně neznamená, že abyste mohli číst 10 pravd a spoustu odvahy, musíte číst i 10 rande naslepo, jen si tím vyspoilerujete některé věci) Super bylo taky to, že v průběhu vyprávění se střídalo více postav a ne jenom hlavní "protagonistka". Romantická linka byla hodně pomalá a neměla zde tolik prostoru, jak jsem si představovala, což ve výsledku však vůbec nevadilo, protože nejlepší na téhle knížce je za mě stejně ten humor a všechny ty rodinné vztahy. Doufám, že se v budoucnu dočkáme dalších dílů i o ostatních rodinných příslušnících.

4⭐/5⭐ Tak dobré jako 10 rande naslepo mi to nepřišlo, ale i tak to byla super oddechovka přímo jako dělaná na léto.

Za knihu děkuji Albatros Media

31.08.2021 4 z 5


Polibek v Palm Springs Polibek v Palm Springs Catherine Rider

Už dlouho dobu mě láká zimní edice Polibků od stejné autorky (nebo spíše autorů, protože jak jsem zjistila, tak se jedná o pseudonym), ale nějak jsem se k tomu zatím nedostala, každopádně po dočtení téhle knížky je mi jasné, že letos o Vánocích to budu muset napravit. Když se ukázalo, že bude vycházet i letní edice téhle série (aspoň doufám, že těch dílů bude v budoucnu víc), hned jsem do toho šla, protože naprosto zbožňuju oddechové knížky, které jsou prodchnuté prázdninovou letní atmosférou a to Polibek v Palm Springs rozhodně je. Romantická linka je sice jasná od první stránky, ale plyne přirozeně a hlavní hrdinové spolu působí hrozně sladce. Jasně, i když knížka místy působí naivně, leckdy budete nadávat na to, co tam ty postavy sakra vyvádí, tak ve výsledku se po dočtení s velkou pravděpodobností budete usmívat jako měsíček na hnoji a hned budete mít pocit, že na světě je o něco líp.

4⭐/5⭐ I když to není nic převratného, tak jako jednohubka na odpoledne k bazénu, je tahle knížka prostě ideální.

Za knihu děkuji Albatros Media

31.08.2021 4 z 5


Zrazená Zrazená Kiera Cass

Já jsem byla asi jeden z mála lidí, kterým Zaslíbená nepřišla zas až tak špatná, a tak jsem se na další díl těšila, už kdyby jenom kvůli té nádherné obálce. I když na autorčinu Selekci tahle duologie rozhodně nemá, tak musím říct, že ve Zrazené byl vidět obrovský posun a hlavně zde byla konečně nějaká zápletka. Jasně, i když je Hollis pořád jednou z nejotravnějších knižních hrdinek, co znám, tak zde byl vidět jakýsi její vývoj k lepšímu, a i přestože romantická linka byla od první stránky hrozně předvídatelná, tak ve výsledku byla určitě lepší a uvěřitelnější než ve Zaslíbené. Autorčin čtivý styl psaní se navíc nezapře a knížku tak máte přečtenou za jeden večer. Velký problém jsem však měla s počtem stran - 260 stran je prostě příliš málo na to, aby se tam mohla rozjet nějaká větší akce, v důsledku čehož se většina problémů vyřešila až moc jednoduše a na můj vkus i nereálně.

4⭐/5⭐ Myslím si, že pokud se vám jednička nelíbila, a teď váháte, zda se pouštět do dvojky, tak s chutí do toho, protože Zrazená za mě byla po všech směrech lepší.

Za knihu děkuji Albatros Media

31.08.2021 4 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Jako takhle, prvních sto stran jsem k tomu byla dost skeptická, protože se jedná o první díl nějaké větší série, a tudíž zde bylo dost vysvětlování ohledně toho, jak ten svět funguje a taky spoustu nových pojmů, že kterých mi šla hlava kolem (to, že je v knize slovníček, jsem bohužel objevila až na konci ) Možná by taky bylo fajn dát na začátek nějakou mapu pro lepší orientaci

Jenomže když se dostanete přes ten úvod, zaručuji vám, že tomu propadnete tak, jako já Ten svět, co zde autorka vybudovala, je prostě geniální, a kdybych to nevěděla, ani bych neřekla, že to napsala česká autorka. Navíc mi přišlo super, že hlavní hrdince je zde 12 a ne kolem 18, jako tomu bývá v jiných young adult knihách (i když ani to mi nezabránilo, abych ji shipovala s o několik set let staršími bojovníky )

4⭐/5⭐ Takže teď honem do knihkupectví pro Faju, jenom mě celkem mrzí, že Nasterea už v paperbacku nevyšla Doufám, že další díly budou tak skvělý jako Naslouchač.

11.08.2021 4 z 5


Na cestě létem Na cestě létem Cecilia Vinesse

Tahle kniha mě na první pohled zaujala svojí anotací, protože cesta po Evropě, navíc se zmínkou o Praze, to prostě znělo skvěle. Takže, nápad ta knížka měla opravdu výborný, ale zpracování bylo fakt špatné. Tematicky se kniha sice dotýká osmnáctiletých lidi, ale já měla pocit, jako bych četla knížku o nějakých malých dětech, co se po celou dobu cesty okolo světa snaží chovat jako dospělí, což jim jde fakt příšerně. Všechny hlavní postavy na mě vůbec nepůsobily reálně a nic z toho, co tam dělaly, jsem jim ani trochu nevěřila. Navíc se většinu času chovají naprosto nelogicky a dvě romantické linky, co zde máme, byly jedny z nejhorších, co jsem vůbec kdy četla. Příliš tomu nepomáhá ani autorčin styl psaní, který je nezáživný a k tomu je kniha navíc dost nudná a pomalu nic se v ní neděje. Jediné, co musím pochválit, jsou popisy všech těch míst, co se v knize nacházejí. Nevím, jestli autorka čerpala ze svých vlastních zkušeností, ale ty jediné působily jakž takž reálně a atmosféra z nich čišela krásná.

1⭐/5⭐ Jedna hvězdička za ty popisy míst a krásnou obálku, víc si ta knížka opravdu nezaslouží. Pokud vám není tak dvanáct let, knížce se velkým obloukem vyhněte, protože o nic nepřijdete, já sama ji považuju za jednu velkou ztrátu času.

11.08.2021 1 z 5


Instant karma Instant karma Marissa Meyer

Jelikož je Marissa Meyer jednou z mých nejoblíbenějších autorek, tak jsem si ani Instant karmu nemohla nechat ujít. Mě osobně contemporary s fantasy prvky baví hrozně moc (třeba taková Princezna k pronajmutí byla úplně boží), takže ten nápad s odplatou v podobě karmy mi přišel fakt super. Co však musím vypíchnout úplně nejvíc, je celé to prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Prostředí záchranného střediska znám spíše jenom z filmů, v knize jsem to asi ještě neviděla, takže to mi přišlo velice originální a zajímavé. Navíc na vás z knihy úplně dýchá taková ta letní atmosféra. Vím, že dost lidí si stěžovalo na hlavní hrdinku, Prudence, ale ta třeba mně naopak sedla hrozně moc, protože mi připomínala mě samotnou. Romantická linka se sice pohybuje v typickém vzorci, který už jsme v ya knihách viděli asi tisíckrát, ale to mi nijak zvlášť nevadilo. Na celé knize je navíc super to, že je dost eko friendly a já osobně se třeba dozvěděla i pár věcí, které jsem předtím nevěděla. Jak je u Marissy Meyer zvykem, tak je navíc celá knížka prostoupená pořádnou dávkou humoru a čte se pomalu sama.

5⭐/5⭐ Marissa Meyer opět nezklamala a já bych si nejradši celou knížku přečetla hned teď znovu.

11.08.2021 5 z 5


Studie kouzel Studie kouzel Maria V. Snyder

Docela dlouho jsem uvažovala, zda se do Studie kouzel pustit, protože z prvního dílu, Studie jedu, jsem teda moc nadšená nebyla. Ale já mám pocit, jako bych četla knihu z úplně jiné série, protože tohle bylo asi tak stokrát lepší. V tomto díle poznáváme zcela nové prostředí - nejdříve město v korunách stromů v džungli, odkud Jelena pochází a potom Citadelu. Konečně je zde více vysvětleno, jak funguje celá ta magie a přišlo mi super, že se zde nachází i jakási detektivní linka, protože detektivní fantasy jsem si v poslední době oblíbila hrozně moc. Objevuje se zde spoustu jak starých, tak i úžasných nových postav. Dost jsem si oblíbila Irys a moc se mi líbil i nápad s koňmi, kteří se tak stali taky poměrně důležitými postavami pro celý příběh. Zpočátku jsem se bála, že se zde začne rozvíjet milostný trojúhelník, ale autorka ho naštěstí utnula v samém začátku. A vůbec mi nevadilo, že Valek se vyskytl asi až v poslední třetině knihy a romantická linka tak byla odsunuta spíše do pozadí, i když si myslím, že by vůbec nevadilo, kdyby ji autorka vypustila úplně. Každopádně už se nemůžu dočkat dalšího dílu, protože autorka má skvělé nakročeno a myslím si, že to bude fakt jízda.

5⭐/5⭐ Za mě největší překvapení za poslední dobu. Pokud se vám stejně jako mně Studie jedu zas až tolik nelíbila, tak rozhodně dejte pokračování šanci, protože budete nadšení.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media

11.08.2021 5 z 5


Světla nad močálem Světla nad močálem Lucie Ortega (Navrátilová)

Téma slovanské mytologie mě úplně nebere, ale mám pocit, že po téhle knize se to změní, protože to bylo fakt skvělý. Lucie Ortega je opět naprosto oprávněnou vítězkou Hvězdy inkoustu. První polovina knihy byla taková pomalejší, postupně jsme poznávali celý ten velice originální svět, a od druhé poloviny to byla jedna velká jízda. Palec nahoru za to, že se autorce do jedné knihy podařilo nacpat to, co by někteří autoři byli schopni rozepsat do tří dílů, aniž by celá kniha působila nějak uspěchaně. Kromě Leny, která sice leckdy působila impulzivně, ale navzdory tomu, co se jí v životě přihodilo, to zároveň nebyla žádná ufňukaná hlavní hlavní hrdinka, jsme bohužel měli možnost ostatní postavy poznat spíše jenom tak okrajově, ale to se dá u knihy, která má 320 stran čekat. Dost mě bavily začátky kapitol, kde jsme se dozvídali, proč si vlastně Lena vzala život a také zde bylo spoustu důležitých myšlenek a citátů. Co však musím vytknout, jsou některé logické nepřesnosti, jako například když Lena prošla procesem zapomnění, ale i tak nám vypráví o svých vzpomínkách. Taky jsem nebyla úplně spokojená s romantickou linkou - měla dobře nakročeno, ale to, jak se nakonec vyvinula, se mi nelíbilo a hlavním hrdinům jsem tu jejich lásku opravdu nevěřila. Závěr působil dost neukončeně, tak jsem zvědavá na pokračování a doufám, že se ho dočkáme co nejdřív.

4⭐/5⭐ Až na pár nesrovnalostí to byla skvělá česká fantasy, kterou vám můžu jenom doporučit.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media

11.08.2021 4 z 5


Pramen života Pramen života Thomas Thiemeyer

Druhý díl této série se mi moc nelíbil, tak jsem měla celkem strach, jestli bude vůbec trojka stát za to, ale nakonec jsem byla velice příjemně překvapená. Líbilo se mi, že první díl byl takový dobrodružný a zároveň fantasy, kde na skupinu dětí útočila zvířata, ve druhém díle jsme měli spíše možnost objevovat něco jako středověké městečko a trojka byla vyloženě sci-fi. Máme zde jakési město se svojí vlastní biosférou chráněné kupolí, kde se lidé nerodí přirozeně, ale jsou uměle vytvořeni v laboratoři, a když umřou, je jejich paměť uložená do počítače. A celému tomuto společenství vládne hologram. To mi přišlo rozhodně zajímavé. Když opomenu ty některé příšerně dialogy, tak mi to nedá a musím však opět vytknout chování hlavních postav. Když jdou například do té nejlépe střežené pevnosti, co se ve městě nachází, tak se tam úplně bez problémů dostanou a to jenom díky štěstí. A když pak dorazí do toho bodu, kam měli celou dobu namířeno, uvědomí si, že vlastně nemají žádný plán a neví, co dělat, ale všechno je v pohodě, protože přeci něco vymyslí, a vůbec se nestresují tím, že jim na dveře klepou chlápci, co je chtějí zabít. A mezitím patnáctiletý kluk, který si v domácím sestrojeném simulátoru párkrát vyzkoušel letět letadlem, zvládne pak naostro pilotovat skutečné letadlo v bouři. Konec mi pak přišel asi nejzvláštnější, postavy se naprosto smířily se svojí situací, a prožívaly svůj vlastní "happy end". Myslím, si že nejsem asi úplně věková kategorie, pro kterou je série určená, ale někdo, komu je tak okolo dvanácti let, by z ní mohl být nadšený.

4⭐/5⭐ Až na některé zvláštností, to bylo fajn a jsem si jistá, že pokud hledáte nějakou nenáročnou dobrodružnou sérii, tak budete s Evolucí spokojení.

11.08.2021 4 z 5


Město přeživších Město přeživších Thomas Thiemeyer

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, protože je od autora mé milované série Labyrint. Zpočátku jsem z ní měla trochu strach, protože mi přišlo, že je určena spíše pro mladší čtenáře tak kolem těch dvanácti let, ale nakonec jsem byla moc mile překvapena a z Evoluce jsem po dočtení nadšená. Kniha sice není úplně nejoriginálnější, při čtení bylo vidět, že se autor nejspíš inspiroval už nějakými napsanými díly, ale to mi zas až tak nevadilo. Myslím si, že například fanoušci právě Labyrintu, Divergence nebo Hunger games by z Evoluce mohli být opravdu nadšení. Autorův styl psaní mi neskutečně moc sedl, protože prostředí a situace umí popsat tak, že máte pocit, jako byste sami byli součástí knihy. Kniha je velice čtivá, každá kapitola končí tak, že potřebujete číst dál, takže jsem nakonec knihu měla přečtenou za jeden den. Co mě překvapilo, bylo to, že se zde vyskytují i poměrně drsné a "temnější" scény, takže mi i párkrát běhal mráz po zádech. Co bych vytkla, je to, že hlavním postavám zde bylo patnáct let a přišlo mi trochu zvláštní, že na svůj věk už například uměli řídit autobus nebo hacknout umělou inteligenci. Také zde byly občas trochu zvláštní dialogy a postavy se občas zachovaly úplně nelogicky, navzdory tomu, co právě pronesly. I tak se mi to však líbilo a po tom konci, který skončil, jak nejvíce otevřeně mohl, jsem zvědavá na další díly.

4,5⭐/5⭐ I přes některé chybičky jsem byla opravdu mile překvapena. Pokud máte rádi postapo knížky, tak Evoluci určitě zkuste, myslím si, že rozhodně stojí za přečtení.

11.08.2021 4 z 5


Pět temných osudů Pět temných osudů Kendare Blake

Závěrečný díl Tří temných korun byl pro mě rozhodně jednou z nejočekávanějších knih tohohle roku. Bohužel se tady potvrdilo, že celé sérii prostě škodí to, že je až zbytečně moc dlouhá a natahovaná. První díl měl skvěle našlápnuto, ale s každým dalším dílem se ukazovalo, že by bylo lepší, kdyby se autorka rozhodla sérii zkrátit do duologie, maximálně trilogie. A to ne jenom kvůli tomu, že díly vychází poměrně dlouho po sobě a já tak měla pokaždé problém vzpomenout si, o co šlo v díle předchozím. Pět temných osudů je o tom, že podobně jako v předchozích dílech postavy pořád uvažují nad tím, co udělají, pak je to nakonec stejně úplně jinak a nějaké větší, ale dosti uspěchané akce se dočkáme až ke konci. A co se právě toho konce týče, myslím si, že mnoho lidí z něj bude po dočtení zklamáno... Kniha navíc končí se spoustou nezodpovězených otázek a bylo by fajn, kdyby se autorka jednou rozhodla napsat třeba nějakou kratší povídku, kde by ty všechny dějové linky dotáhla až do úplného konce. Ještě že Kendare Blake píše poměrně čtivě a všechny díly si alespoň zachovávají takovou tu pravou temnou fantasy atmosféru a 460 stránková kniha o ničem vám tak uteče poměrně rychle.

2⭐/5⭐ Za mě bohužel jedno velké zklamání. Mám pocit, že každý díl šel s kvalitou dolů, ale pokud se řadíte mezi fanoušky téhle série, určitě byste si ani Pět temných osudů neměli nechat ujít.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media

11.08.2021 2 z 5


Možná tentokrát Možná tentokrát Kasie West

Kasie West se řadí mezi mé nejoblíbenější autory, takže čekání na každou její novou knížku je pro mě trochu jako čekání na Vánoce. A autorka opět nezklamala, protože Možná tentokrát bylo naprosto skvělý. Hrozně se mi líbil ten nápad s tím, že se celá knížka odehrává v průběhu jednoho roku, ale zároveň pouze na různé akce a svátky, jako je například Valentýn, Silvestr nebo svatby, díky čemuž příběh působil svižně a, ale zároveň nijak zvlášť uspěchaně. Na knížkách od Kasie West pokaždé úplně žeru hlavní hrdinku a ani tentokrát tomu nebylo jinak - Sophie je sarkastická a divná takovým tím dobrým způsobem, že si ji prostě nejde nezamilovat. Hlavní mužský hrdina, Andrew, byl taky skvělý, takový příklad ideálního kluka, kterého by si přála asi každá holka, a ani romantická linka nezklamala - autorka prostě umí navodit atmosféru, jako že máte sami pocit, že právě prožíváte svou první lásku. Jenom škoda, že se všechny knížky od autorky čtou tak rychle - Možná tentokrát jsem měla přečteno za pár hodin, ale klidně bych s tím příběhem moc ráda strávila ještě o trochu více času.

4, 5⭐/5⭐ I když u mě od Kasie West pořád vede Po tvém boku, tak Možná tentokrát se rozhodně řadí mezi ty lepší knížky od autorky a už se nemůžu dočkat, až si ji někdy přečtu znovu.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros Media

11.08.2021 4 z 5


Štvanice Štvanice Lucy Foley

V poslední době jsem si detektivky dost oblíbila, ale u Štvanice mě trochu zklamalo to, že jsem dostala něco jiného, než jsem očekávala, jelikož zde nešlo ani tolik o tu detektivní linku, jako především o vztahy. První polovina knihy byla dost nudná a zdlouhavá, nic se tam nedělo a já si říkala, že to asi nebude nic pro mě a chvilkami jsem měla dokonce chuť knížku odložit. V příběhu se vyskytuje hrozně moc postav, ve kterých mi dlouhou dobu trvalo se vůbec zorientovat, navíc autorka píše stylem, který je na můj vkus trochu zvláštní a úplně mi nesedl. Od druhé poloviny to však nabralo úplně jiný spád a já měla dočteno za jedno odpoledne. Postupně se zde odhalují tajemství jednotlivých postav, které jsou mimochodem všechny napsané tak, že je budete pravděpodobně nenávidět, ale myslím si, že to byl autorčin záměr, protože díky tomu pak podezříváte opravdu každého. Palec nahoru dávám taky za to, že nejen, že od začátku neznáte vraha, ale tady ani nevíte, kdo je oběť, což je něco, s čím jsem se v thrillerech ještě nesetkala, ale přišlo mi to dost zajímavě a originální. Jelikož jsem měla nějaké tušení, co se konce týče (taky někomu přijde, že autorka nám dala nápovědu už jenom tím, koho zvolila za vypravěče knihy?) , tak mě to rozuzlení nedostalo tak, jak bych si představovala a myslím si, že se celý námět dal využít o dost líp.

3⭐/5⭐ Za mě spíše průměrný thriller, který podle mě do toho detektivního žánru nepřinesl zas až tak nic nového.

11.08.2021 3 z 5


Krev a med Krev a med Shelby Mahurin

Zpočátku jsem se tohohle druhého dílu H&H trochu bála, protože ty recenze v zahraničí jsou poměrně nic moc a snažila jsem se do toho jít bez nějakých větších očekávání, což bylo asi dobře. Určitě se mi líbilo, že autorka do tohohle pokračování zakomponovala spoustu věcí, které v prvním díle vůbec nebyly řečeny a měli jsme tak díky nim možnost ještě více poznat celý ten svět. Čtivost se autorce musí nechat a to, že bych se někdy nudila, se taky říct nedá. Teď však přechází jedno velké ALE. Co se to sakra stalo s Lou a Reidem?? Většinu času jsem měla pocit, jako bych četla knihu o úplně jiných postavách. Reid je převážnou část knihy kvůli něčemu naštvaný a stejně tak Lou, u které to nezachraňoval ani ten její sarkasmus, který jsem si v jedničce tak zamilovala, spíš mi přišlo, že některé ty její hlášky zde působily vyloženě trapně. A kam se poděla ta romantická linka, která byla v prvním díle tím, co se mi na něm líbilo nejvíc, to fakt netuším. V jednu chvíli se hrozně hádají a navzájem se chtějí skoro zabít, ale v další je to najednou zapomenuto a nemohu od sebe odtrhnout ruce? To fakt ne. Naštěstí to dost zachraňovali Beau, Coco a Ansel, kteří byli snad jedinými normálními postavami v celé knize. Konec na mě nezapůsobil žádným wow efektem, jak asi autorka zamýšlela a některé věci mi přišly poměrně předvídatelné... Na další díl jsem však zvědavá a doufám, že jím to autorka trochu vytáhne.

3⭐/5⭐ Po úžasném prvním díle to nakonec přece jenom bylo trochu zklamání... Děj, zápletka, všechno bylo skvělý, ale bohužel, to co se tady stalo s hlavními postavami, mi prostě pokazilo dojem z celého příběhu.

Za poskytnutí knihy děkuji Albatros Media

11.08.2021 3 z 5


Otrávená Otrávená Jennifer Donnelly

Nevlastní sestra od autorky se řadí mezi nejlepší knihy, co jsem kdy četla, a když jsem se dozvěděla, že u nás od autorky vychází další retelling, tentokrát na Sněhurku, byla jsem nadšená. Naprosto boží na těchhle knihách od Jennifer Donnelly je to, že se toho základního příběhu drží jenom okrajově - autorka celý příběh uchopí velice originálně a to tak, že vůbec nemáte tušení, kam to celé spěje. Navíc jsou její knihy plné spousty důležitých myšlenek a poselství. Nevlastní sestra měla ukázat, že není důležité to, jak člověk vypadá, ale jaký je uvnitř, Otrávená zase to, že nezáleží na tom, co si o vás ostatní myslí. Mně osobně navíc vyhovují ultra krátké kapitoly, díky kterým děj odsýpá a kniha se čte rychle. Hlavní hrdinka Sophie sice může asi tři čtvrtiny knihy působit jako dost naivní princeznička a nejspíš vás bude i poměrně hodně štvát, ale na druhou stranu naprosto chápu důvody, proč se takovým způsobem chovala a bylo dost zajímavé sledovat její postupný vývoj. Otrávená sice nese označení Young Adult, ale podle mě se bude líbit všem, protože na pohádky, i když trochu temnější, přece není nikdy nikdo starý.

4,5⭐/5⭐ Na Nevlastní sestru to nemělo, ale i tak se Otrávená s jistotou řadí mezi nejlepší retellingy, co znám.

Za poskytnutí knihy děkuji Albatros Media

11.08.2021 4 z 5


Zrada Zrada Joelle Charbonneau

Tak tohle bylo po prvním díle, ze kterého jsem byla fakt nadšená, dost zklamání. V porovnání s prvním dílem, který byl doslova nabitý akcí, se tady až na začátek a konec nic nedělo, prostředek byl v podstatě o ničem, a celé to působilo hrozně zmateně, jako kdyby ani sama autorka nevěděla, o čem chce psát (což jak jsem později zjistila, opravdu nevěděla). Jak možná víte, tak je tahle série hodně přirovnávána k Hunger games a v tomto druhém díle se našlo tolik podobných prvků, až jsem si pomalu začala říkat, jestli tu svoji sérii autorka spíš nepojmula jako retelling na HG. Hlavní hrdinka, Cia, sice ze začátku působila takovým tím dojmem #girlpower, ale tady už začíná vyloženě bít do očí, jak i ten nejtěžší úkol, na který není nikdo jiný schopen přijít, ona vyřeší s přehledem a to je tam přitom ještě několikrát zdůrazňováno, že je nejmladší. Chápu, že autorka chce z hlavní hrdinky udělat takový morální příklad, ale to, jak se Cia snaží všem za každou cenu pomoct, i když ji ti lidi chtějí zabít, jsem občas fakt nedával. V prvním díle zde byla dost dobře rozjetá romantická linka, ale tady to šlo dost z kopce a ve zkratce - teď jsem tam žádnou romantiku neviděla. Na konci přišlo velké odhalení plot twistu, ale musím říct, že na mě osobně to nijak zvlášť nezapůsobilo, protože právě kvůli té podobnosti s HG jsem něco takového čekala. Na další díl jsem zvědavá, ale zároveň se trochu bojím, aby to autorka nepokazila ještě víc.

3⭐/5⭐ Nebylo to špatně, ale v porovnání s předchozím dílem prostě spíš takový průměr.

11.08.2021 3 z 5