Světla nad močálem

Světla nad močálem https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466577/bmid_svetla-nad-mocalem-8dR-466577.png 4 314 99

Světla nad močálem série

1. díl >

Vydejte se do světa bludiček. Vítězná kniha 4. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. Lena si vzala život naprosto dobrovolně – mezi lidmi už žít nemohla. Teď je z ní navka, budoucí bludička. Aby se jí skutečně stala, musí kromě nových dovedností zvládnout to hlavní: nalákat do močálu lidskou duši. Jenže po střetnutí s nepřátelskou strigou má na splnění úkolů místo sedmi let jen sedm dnů. Lena u bludiček našla milující rodinu a udělá cokoli, aby s nimi mohla žít i nadále. Zvládne přivést duši člověka, nebo ji čeká věčné zatracení?... celý text

Přidat komentář

Katka.Val
28.03.2024 4 z 5

Velmi dobre napsane, se zajimavym presahem. Rozhodne lepsi, jak jine fanstasy s motivy mytologie. Cetlo se to velmi dobre.

Cteme_s_Terkou
07.03.2024 5 z 5

Vítám vás u dnešní recenze, ve které si povíme něco o knize další tuzemské autorky, Lucie Ortegy, která napsala několik zajímavých knih a já tímto moc děkuji za poskytnutí této úžasné knihy k recenzi.
My se ale dnes zaměříme na první knihu dvou dílné série s názvem Světla nad močálem, kterou mi Lucka poskytla k recenzi, za což jí tímto oficiálně moc děkuji.
Nebudu vás ale zdržovat a vrhnu se rovnou na to.

Nedávno jsem zde recenzovala knižní sérii Jany Jordanové, u které jsem psala, že jsem moc knih s posmrtnou tematikou nečetla. No, dnes můžu říct, že se jejich počet navýšil u tuhle knihu a ještě navýší o její pokračování.
Spousta z bytostí, které Lucie v knize má jsou ze Slovanské mytologie, což oceňuji, protože je to mytologie, která bývala u nás nejtypičtější. Zároveň se mi líbí její rozmanitost, co se bytostí týče, za což chválím i autorku. Tolik bytostí pohromadě jsem snad v žádné knize nepotkala.
Nemám ale pocit, že by v knize byly postavy a tvorové překombinovaní. Právě naopak, což je v dnešní době poměrně vzácné.
Velkým plus byla také témata, která autorka do knihy zakomponovala a zamyšlení na začátku každé kapitoly.
Celý svět pro mne díky jejímu popisu byl snadno představitelný a musím říct, že mě osobně se líbil. Občas jsem si teda v druhé polovině říkala „bože, co všechno je tam ještě potká?“ Ale autorka byla schopná udělat některé situace pro hrdinku ještě horší, než jsem si dokázala představit a i-když se jistá část úkolu podařila splnit, zamrzel mě konec, který jsem si upřímně představovala trochu víc, no, happyendově, ale zároveň ho oceňuji, protože tím Lucka perfektně ukazuje, že každý čin si vyžaduje svou cenu.
Jsem moc zvědavá na další díl a už se moc těším, až si jej přečtu.

Doporučila bych tedy tuto knihu?
Ano, určitě ano.
A komu?
Rozhodně všem milovníkům práce Českých autorů, milovníkům Slovanské mytologie a knih s obrovským přesahem.


Mamka_cte
21.02.2024 4 z 5

Překrásná kniha z prostředí bažiny a Temného Navu. Moc děkuji za štafetu @kristinawaagnerova .

Svět v knize je naprosto dokonale vymyšlený a napsaný. Od postav po prostředí. Od začátku příběhu jsem byla zvědavá, jak to dopadne s hlavní postavou Lenou, ale hlavně i Korou, která měla méně času se stát bludičkou.

Nejvíce se mi z postav líbila Lena, Nemoj a Ličichar. Objevuje se zde mnoho nadpřirozených druhů. Například ančutky, domovníci, vlkodlaci atd.. Jediné co v knize pokulhávalo, byla romantická linka. Vůbec mě nepřesvědčila a tu chemii jsem mezi nimi prostě necítila.

V knize se ve velkém řeší problémy života. Od sebevražd, přes úmrtí nebo nešťastnou lásku. Citlivější čtenáři by možná v některých částech měli problém, ale většinou se problém vyřeší nebo proloží humorem.

Od autorky @lucie.ortega.navratilova je toto mé první čtení, ale je důkazem, že pro kvalitní četbu nemusíme daleko. Nádherná propracovaná kniha! V hledáčku mám další autorčinu knihu a to Soumrak Edenu, která mě neskutečně zaujala.

knihomolkaMist
26.08.2023 3 z 5

Asi takhle... Strašně se mi líbila ta mytologická stránka. To fungování světa a tak. Taky mě fakt bavily ty depresivní myšlenky na začátku každé kapitoly. Děj jako takový už byl horší. Nechápejte mě špatně... ten nápad a záměr byl celkem fajn - jen to zpracování horší. Nebyla jsem schopná se začíst a tím, že děj ubíhal fakt rychle jsem se v něm občas ztrácela.

Vjeerus
23.07.2023 4 z 5

Musím říct, že mě naprosto nadchlo prostředí. Perfektně promyšlený svět, který měl jasná pravidla a hranice. Neexistovali výjimky a i když jste strašně moc chtěli, život s vámi prostě zametl. Opravdu dlouho jsem si tak moc neužila to čekání na zázrak, protože hlavní hrdinové vždy dojdou ke svému cíli. Alespoň to mi tvrdí spousta knížek.
Postavy mi byli sympatické, líbilo se mi, jak se měnila jejich osobnost s tím, jak se z lidí stávali nadpřirozené bytosti. Celkově i kontrast mezi dušemi ne jen v oblasti ty hodné a ty zlé, ale i celkově na poli těch špatných.
Autorce se krásně povedlo zapracovat do příběhu vážnější témata, která podtrhávala příběh, ale nedělala z něj depresivní čtení. Vždy jsem se těšila na úvodní části kapitol, které poodhalovali střípky ze života hlavní hrdinky.
Jediné, co mi trošku nesedělo na knize, byla romantická linka. Jestli se o ní dá vůbec mluvit, protože ten vztah se tam vybudoval na můj vkus opravdu z ničeho a kvůli tomu na mě konec knihy působil možná až moc pohádkově a nepasoval mi do toho striktního světa.

Dani3
12.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Světla nad močálem mají rozhodně zajímavý námět. Sebevražda a slovanská mytologie je neotřelá kombinace. Atmosféru navíc skvěle dokreslují úvodní pasáže na začátku každé kapitoly, které nutí k zamyšlení.

Chvilku mi to trvalo, ale svět bludiček, rusalek, ančutek a jiných bytostí jsem si oblíbila.
Hlavní postava Lena má nelehký úkol, nalákat do močálu lidskou duši. Ze začátku mi Lena přišla divná. Její mentální proměna z člověka v navku byla na můj vkus až moc rychlá.

Popisy močálu i Temného Navu a jejích obyvatel jsem si užívala. Lenino putování a hledání sama sebe v Temném Navu nemělo chybu. Trochu tu ovšem pokulhává jakýkoliv vývoj vztahů mezi jednotlivými postavami. Vztahy se tu objevují z ničeho nic, nebo se z ničeho nic obrací postoje jednotlivých hrdinů.

katerina1237
10.06.2023 5 z 5

Já si myslím, že čeští a slovenští autoři jsou podceňovaní. A tahle knížka je dalším důkazem. Od začátku až do konce jsem byla napnutá jako struna a byla zvědavá, jak to s Lenou a močálem dopadne. Fantasy s tématikou slovanské mytologie, trochu i romantická linka, jestli se to teda dá takhle nazvat. Někdy mi teda přišla hlavní hrdinka až moc důvěřivá vůči tomu, co si za života zažila. Chvílemi jsem i pobrekávala a zas zažívala krásné, napínavé dobrodružství. Teda nedoporučuji číst se špatnou náladou, ale věc každého (moje myšlenkové pochody nezvládají, vždy se moc vcítím). Určitě si koupím i tmu pod srdcem a těším se na další autorčinu tvorbu.

Bryel
05.05.2023 3 z 5

(SPOILER) "Očekávání našich nejbližších jsou jako boty na jehlovém podpatku. Na jednu stranu nám můžou dodat sebevědomí. Na druhou nám brání v přirozeném pohybu."

Fantasy z prostředí slovanská mytologie v temném hávu. Nevšední kniha k zamyšlení o lidství a maskultuře. Vyprávění očima dívky, která svůj život ukončila sebevraždou, s kterou prožíváme neživot bludičky.
I přes zajímavé téma mi kniha úplně nesedla. První polovina se mi moc libila, ale od návratu Leny mezi lidi příběh úplně ztratil jiskru. Najednou byl takový plochý a nezáživný.

knihomolka460
04.05.2023 3 z 5

Ze začátku to bylo docela dobré, ale nějak extra vysoké naděje jsem si nedělala,protože české autory vůbec nečtu.Od půli knihy mě to nebavilo a bylo to zbytečně natahováné. Znovu bych si to neprecetla.

KnihomolkaKatka
16.04.2023 4 z 5

Tento rok jedu převážně na vlně českých autorů. :) A vůbec mi to nevadí, naopak. Prostě to umíme. :) Důkazem toho je i tato kniha, kterou mám dokonce s věnováním od samotné autorky, za což jsem velmi vděčná.
Lucie Ortega Navrátilová zde vytvořila zajímavý svět, který mi přišel místy pohádkový, místy jako hodně temné fantasy a strašně se mi to líbilo. Autorka píše velmi čtivě. Zabývá se zde vážnými tématy, kterým přesto nechybí určitý nadhled.
Lena je sympatická postava, u které se pořád nemůžu rozhodnout, jestli bych ji chtěla potkat nebo ne. Je tady krásně patrný jakýsi vnitřní boj, který se postupem příběhu vyvíjí.
Strašně se mi líbila postava Lukáše. Toho prostě nejde si nezamilovat. :) Moc se těším na další díly a jsem zvědavá, jak to celé dopadne.

Barb.Rýdl
10.04.2023 5 z 5

Láska na první řádku. Moc mě to bavilo. Hned jsem běžela pro další díl.

deedulka
19.02.2023 4 z 5

Čekala jsem zádumčivou nezáživnou knihu o smrti ze světa močálu. Prostě takovou trochu depka knihu, kde se bude řešit dno duše. Ale naštěstí to bylo vše psáno s nadhledem a čtivou formou. I když se jednalo o závažné téma, tak jsem si čtení a celý svět bludiček, ančutek a dalších temných tvorů užila.

Lena byla sympatická postava i když byla napůl hodná a napůl zlá. Její popis, když se chystala topit smrtelníka, je nezapomenutelný. :) Ani nevím, jestli jsem jí fandila nebo ne. :-) Další tvorba autorky mne určitě nemine. Tohle byla opravdu povedená a do detailu propracovaná kniha.

Deia
09.02.2023 3 z 5

Do kníh od slovenských a českých autorov sa stále púšťam s menšími obavami, pretože,väčšinou ma nebavia. A aj keď tu som bola spočiatku nadšená, tak úplne dobre to nedopadlo.
Začiatok sa mi vskutku páčil. Spoznávanie bludičkovského sveta v močiari, rôzne nadprirodzené bytosti, vážne ma to bavilo. Len potom sa to nejak zvrtlo. Lena sa kvôli dokončeniu úlohy dostáva naspäť do sveta ľudí a tam už to začalo pre mňa ísť dole z kopca. No a potom, keď príbeh pokračuje ešte aj v Temnom Nave... tam ma to nebavilo vôbec. Čím viac som čítala, tým horšie sa mi to zdalo. Udalosti v Temnom Nave sa mi zdali nelogické, každú chvíľu sa Lena s kamarátkou dostávali do problémov, už tam toho bolo naozaj veľa a celé mi to tam proste nejak nesedelo. O romantickej vsuvke ani nehovorím. Záver sa mi takisto nejak nepáčil, ale aspoň je príbeh ako tak uzavretý a necítim nutkanie pokračovať druhou časťou. Ale aby som nebola len negatívna, tak spočiatku sa mi kniha čítala naozaj dobre, čtivosť jej aj celkom ostala a takisto sa mi páčili krátke úryvky z Leninho života na začiatku každej kapitoly. Škoda, že príbeh neostal viac zameraný na ten močiar, potom by ma to asi bavilo viac.

Lázlo
23.01.2023 5 z 5

Teda, čím začít. Třeba negativy. Tak svět bludiček a přízraků je tu vykreslen tak zajímavě, že je škoda, když se z něj děj přesune ven. Nepochopila jsem celou tu scénu se skřítkem domovníkem, a vlastně vůbec jeho roli v příběhu, když už jsme u toho.

A teď pozitiva. Autorce se podařilo vykreslit maličký, kompaktní svět, ve kterém postavy brzy působí jako staří známí a vládce podsvětí zná každý osobně. Hlavní hrdinka je mladá holka a přitom mi neleze na nervy, což se mi nestalo už velmi, velmi dlouho. Sarkasmus se jí daří držet na dobré hranici, kdy nepůsobí hloupá, ale ani sebestředná. Oceňuji netradiční milostnou linku a hlavně nehnípání složitých témat, jako je odpuštění, smrt a sebevražda. Kniha je nebagatelizuje, ale dává jasně najevo, že těžiště příběhu je někde jinde. Konec dával perfektní smysl, přestože nebyl očividný. Za mě 5/5

hatri_uwu
06.01.2023 2 z 5

Každý máme jiný vkus. Někomu kniha sedne a někomu ne. Já bohužel patřím do druhé skupiny.
Mám ráda slovanskou mytologii, vážně moc. A přesně proto jsem byla z knihy na první pohled nadšená. Česká autorka, opravdu nádherná obálka, slovanská mytologie... zkrátka to vypadalo velmi dobře.

A ono to ze začátku skutečně velmi dobré bylo. Moc krásně vylíčený svět, příjemné uvedení do děje a hlavně budování atmosféry okolo hlavní hrdinky.

To bych zahrnula do kladů knihy. Krátké pasáže před každou kapitolou popisující život hrdinky před sebevraždou byly zkrátka skvělé a plnily svou funkci. Budovaly tu správnou atmosféru, já jakožto čtenář jsem se mohla zvědavostí pominout a hlavní hrdinka mi byla sympatičtější čím dál tím víc.

Ale tady u mě začal i můj problém se čtením. Co jsem se dočetla, když už má někdo na knížku ne tak pozitivní názor, je to hlavně díky druhé častí - bohužel u mě to začalo již v první čtvrtině.

Autorka u mě vždy vybudovala náladu odpovídající tématu sebevraždy, ale o stránku dál ji naprosto pohřbí dialogy o laku na nehty nebo šatech, případně dalších neodpovídajících, irelevantních tématech. Tato kombinace mi zkrátka nesedí.
Světla nad močálem občas sklouzne k (pro mě) notoricky známým young adult tématům, ze kterých jsem unavená. Jednoduše do příběhu, kde figuruje sebevražda a svět bludiček, nepasují a mnohem lépe by posloužily jinde.

Jen proto, že je kniha young adult, neznamená že musí obsahovat tyto faktory. A i když jsou sebemenší, od příběhu mě ruší. Občas mi to i připadalo, že se zde autorka snažila tyto young adult prvky vtěsnat na sílu.

Příběh to mohl být velmi dobrý, ovšem bohužel pro mě to tak není. Věřím, že autorčin další příběh bude povedenější :)

Luccinda
06.12.2022 3 z 5

Nepřijde vám, že už je té slovanské mytologie trochu moc? Za poslední dva roky jsem knih s touto tematikou přečetla opravdu spoustu a vyhledávala jsem je hlavně proto, že byly v té záplavě young adult něčím odlišné. Světla nad močálem za mě ale bohužel patří k těm méně povedeným.

Svět bludiček byl vykreslený parádně. O to víc mě mrzelo, že v něm autorka nezůstala. Spojení nadpřirozeného mýtického světa s naším reálným světem vůbec nefungovalo, nesedlo mi ani zapojení vážných témat do příběhu. Kniha vlastně celou dobu balancovala na pomezí fantasy a contemporary, ale ani jedna z těch částí nebyla zpracovaná pořádně. Na fantasy to bylo málo promyšlené a moc předvídatelné, u contemporary by zas autorka musela jít mnohem více do hloubky.

A ještě jeden můj osobní problém, kterým jsou česká jména ve fantasy. Já vím, že se velká část příběhu odehrávala v reálném světě, ale nemůžu si pomoct, mě tam jména jako Lukáš nebo Diviš přišla jak pěst na oko.

Maggie90
05.12.2022 5 z 5

PRVNÍ SETKÁNÍ SE SLOVANSKOU MYTOLOGIÍ VE FANTASY KNIZE

Slovanská mytologie - důvod proč jsem si Světla nad močálem vybrala. Nikdy dřív jsem se o ni nezajímala, nevyhledávala ji. V tomto příběhu mě ale uchvátila.
Prostředí - originální. Dává příběhu správnou atmosféru a podtrhává samotný příběh.
Příběh - dokonalý! ️ Dokonalá atmosféra, dokonalá plynulost děje, dokonalá struktura příběhu, dokonale promyšlená zápletka. Víc k tomu nemám, co dodat.
Postavy - uvěřitelné, ne vždy sympatické. S Lenou jsem soucítila, ale k srdci mi nepřirostla. Občas mi trochu lezla na nervy, jindy jsem jí fandila. Lukáše jsem většinu čtení jen litovala. Za to Nemoj... to už bylo něco jiného! ️ Za mě nejlepší postava z celé knihy!
Styl psaní - skvěly! Přesně mi sedl do vkusu. Autorka je očividně "vypsaná" a má velký talent. V knize jsem se nesetkala s žádnými šroubovanými větami a krkolomnými popisy. Nenarazila jsem na žádné opakování slov a na výrazy, které by při čtení rušily.
Celkově jsem z knihy nadšená!
DOPORUČUJI!

Kate3003
24.11.2022 4 z 5

Z knihy jsem byla nadšená. Příběh byl čtivý, autorčin styl psaní mi skvěle sedl a celkové vystavění světa bylo velmi zajímavé. Našlo se pár momentů, které mě až tolik nenadchli, ale v celkovém kontextu byla kniha skvělá. Líbilo se mi jak do detailu byl promyšlen chod světa, jednotlivé bytosti a propojení našeho světa s tím nadpřirozeným. Kapitoly byli poměrně krátké což mi vyhovovalo. Navíc každá kapitola začínala jakým si flasbackem do minulosti hlavní hrdinky, který byl vždy dost zajímavý a dotvářel atmosféru příběhu. Přesto, že občas hlavní hrdinka jednala tak trošku nelogicky a měla štěstí, že kolem ní byla její “rodina” která jí pomohla, tak mi byla poměrně sympatická. Velmi mě zaujalo i propojení slovanské mytologie s dnešní dobou. Konec byl na můj vkus trochu uspěchaný. Na další díl se rozhodně chystám, protože mě zajímá jak se to celé vyvine.

Moniska2410
18.11.2022 3 z 5

Krásný a především zajímavý svět nad blaty, úplně to evokovalo některé pohádky a krásná slovanská mytologie.
Máme zde naše české bájné bytosti jako jsou bludičky, rusalky a jiné bytosti.

Moc sem si užila popisy močálu, paláce, Temného Navu, ale i obyčejné chalupy.

Příběh se čte výborně, stránky utíkají a vás zajímá, jak to celé může skončit.
Líbily se mi začátky kapitol, kde jsme se dozvěděli, proč si vlastně Lena vzala život a byla zde spousta důležitých myšlenek a citátů.
Našla sem pár nelogických věcí,ale prominuje, příběh mi to vynahradil.

Už mám připravený druhý díl Tma pod srdcem.

Thalin
28.10.2022 3 z 5

Mě se kniha líbila tak půl. Okouzlila mě obálka a anotace. Příběh bludičky prostě zní skvěle. A několik prvních kapitol se mi moc líbilo. Ale pak se to přesunulo do lidského světa a potom do Temného Navu a moje radost opadla. Knihu jsem přečetla rychle, ale netěšilo mě to. Celý svět bludiček a všech postav ze slovanské mytologie je tak zajímavý a dalo se z toho vyždímat mnohem víc. Doufala jsem, že třeba konec bude alespoň zajímavý, ale zklamalo mě to. Skončilo to přesně tak, jak jsem nechtěla. Dost váhám, jestli si přečíst druhý díl, první díl to podle mě dost uzavřel.