Tma pod srdcem přehled

Tma pod srdcem https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490664/bmid_tma-pod-srdcem-vTp-490664.png 4 124 124

Světla nad močálem série

< 2. díl

Za událostmi z minulého léta by Lena nejraději udělala tlustou čáru. Nečekaná žádost o pomoc ji však přivede zpět do Lukášova penzionu, kde odhalí znepokojivé tajemství. Kvůli němu se vydává přes Temný Nav k Ostrovu neviňátek, aby našla duši nenarozeného dítěte. Kostějovo království je ale nebezpečnější než kdy dřív a Leně by se velmi hodila Divišova pomoc. Dokáže úkol splnit? Odolá nové hrozbě, která se Temným Navem šíří?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tma pod srdcem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

Kristina.W
01.05.2024 4 z 5

Tma pod srdcem je velmi vydařené pokračování slovanské fantasy Světla nad močálem. Lena se vrací do Temného Navu, aby z Ostrova neviňátek odnesla duši nenarozeného dítěte. V Kostějově království ale mezitím vyrostl nový temný bohatýr Dušemor, který se pro mě stal úplně nejlepší postavou knihy. Ostatně perfektně psychologicky propracované postavy a jejich vývoj je autorčinou silnou stránkou, jak už prokázala u předchozího dílu. Příběhová linka je opět velmi zdařilá, ačkoli tentokrát jsem trochu bojovala s celkově pomalejším tempem. V polovině knihy se objevil geniální zvrat a ke konci knihy pak naprosto dokonalé využití všech poruch, které autorka hlavní hrdince nadělila. Tam mi, přiznávám, i slzička ukápla. Vůbec celá kniha na mě vlastně působí jako taková temná pohádková alegorie. Už u prvního dílu jsem si nebyla jistá, jestli není Lena opravdu psychiatricky nemocná a všechno se jí jen nezdá. Doufám, že to nebude pointa následujících dílů, protože jinak mě asi @lucie.ortega.navratilova zastřelí puškou Baby Jagy, která vždycky trefí cíl Přestože objektivně knize vážně nemám co vytknout, na mě je přece jen moc pohádková. Přestože zde nechybí akce, všechny dramatické scény se velmi rychle vyřeší a tím pádem se jako čtenář ani nestihnu napnout. Ale vzhledem k tomu, že se jedná tak trochu o žánrový mix, určitě bych obě knihy doporučila všem fanouškům romantické fantasy, protože ve Světlech nad močálem a Tmě pod srdcem naleznete krásný příběh v nevšedních fantasy kulisách, hluboké myšlenky, sarkastické dialogy i skutečnou, uvěřitelnou romantiku.

Vjeerus
15.03.2024 5 z 5

Jestli se vám líbil první díl, tak druhý je o několik stupínků výš. Velký vliv na to dle mého má krásně zapracované psychické rozpoložení hlavní hrdinky a jak se se svými klacky pod nohami více čí méně vyrovnává, jak se snaží žít.
Opět jsem si užila krátké úvahy (?) na začátku každé kapitoly, které nutí k zamyšlení nejen nad následujícím dějem, ale i v životě. Ne jednou jsem si pokývala hlavou, že s tím naprosto souzním.
Celkově za sebe mohu říct, že Tma pod srdcem nabízí možná a trošičku míň mystična a fascinace zasazení do světa slovanské mytologie, ale o velkou dávku víc rozpracovaných charakterů, jelikož se v příběhu motá prvek lidských emocí zasazený právě do drsného prostředí toho nejtemnějšího z temného. Vždy mě v příbězích nadchne úvaha nad tím, co by se stalo, kdyby byl někdo schopný prostě vypnout emoce.
Takže za mě naprosto perfektní příběh. Krásná nevtíravá romantická linka, která se udrží v uvěřitelných mezích i vzhledem k okolnostem (a ano, dojde i na to, že láska občas nedává smysl, ale opět je to pojato uvěřitelně). Témata jako rodičovství či psychické zdraví a to celé zaobalené do slovanské mytologie s kapku hořkosladkým závěrem, kdy je čtenáři naservírován fakt, že při cestě ke štěstí je většinou potřeba něco obětovat. Víc takových promyšlených knih, prosím.


Cteme_s_Terkou
07.03.2024 5 z 5

Vítám vás u recenze druhého dílu série s názvem Světla nad močálem, který jsem opět měla možnost přečíst díky spolupráci. Tímto moc děkuji za poskytnutí této knihy k recenzi. Rozhodně mám v plánu od ní přečíst něco dalšího.
Pokud jste nečetli první díl série doporučuji nečíst tuto recenzi.

Jestli byl první díl skvělý, tak tenhle je přímo boží. Celá tato série je jedna z nejlepších, které jsem kdy četla.
Opět autorku moc chválím za „citáty“, nebo prostě zamyšlení, která vložila na začátek každé kapitoly.
Dále se mi líbilo, jak moc propracovaný má svět. Konkrétně „psychologii“ temného Navu, která byla prostě nej, i-když nebyla zrovna růžová, což je ale pochopitelné.
Zajímavá byla také témata, která autorka v knize propojuje. Nechybí ani skvělé popisy pocitů, míst a všeho kolem.
V téhle knize jsem si vážně myslela, že je vše ztraceno téměř až do poslední chvíle a moje romantická duše byla hodně smutná.
Nicméně autorka vše dotáhla dokonce a i-když se to, co nakonec vymyslela neobešlo bez určitých ztrát dopadlo to dle mého nejlépe, jak mohlo.
Je to krásným ponaučením toho, že někdy při cestě za tím, co chceme musíme i něco ztratit, abychom toho dosáhli a i tak to nemusíme dostat přesně tak, jak bychom chtěli.

Doporučila bych tuto knihu?
Ano, rozhodně ano!
A komu?
Komukoli, kdo má rád Slovanskou mytologii, knihy Českých autorů a knihy s obrovským přesahem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tma pod srdcem v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených136x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených12x
v Knihotéce102x
v Chystám se číst77x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech5x