stejsdan stejsdan komentáře u knih

☰ menu

Kocour z Montmartru Kocour z Montmartru Michaela Klevisová

Jestli potřebujete pohladit po duši, určitě sáhněte po téhle útlé knížce. Nejenom, že Vás potěší, ale najdete tam i životní pravdy, vtip, nadhled. Žiju s kočkami už víc jak 20 let, hodně mě naučily, pomohly, zahřály u srdíčka. Určitě doporučuji.

27.04.2024 5 z 5


Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Knížka mě bavila, že začátku mi přišlo, že je tam hodně postav, ale pak jsem se zorientovala. Dva mladí lidé, kteří nemají snadný start do života, ale dokážou se vzepřít zaběhlým rodinným vzorcům, najít v sobě smíření. Konec byl předvídatelný, ale mě to nevadilo. Doporučuji.

18.04.2024 5 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Skvělá knížka, obtížné téma. Bylo mi 12, když byla revoluce ve východním bloku. U nás byla sametová revoluce, v Rumunsku tekla krev. Sledovala jsem v televizi krvavé boje rumunských obyvatel dychtících po svobodě. Viděla jsem potupný konec manželů diktátorů Cauceskových. Později jsem Rumunsko navštívila, nádherná země, Karpaty, Dunaj a skvělí lidé. Je důležité, že tahle knížka existuje, protože svoboda není samozřejmostí...

01.04.2024 5 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Klasika, která nikdy neomrzí. Hlavní hrdinka je silná dívka, která dokáže překonávat nelehké překážky a při tom zůstává sama sebou. Je fajn si tohle občas připomenout

26.03.2024 5 z 5


Kritik Kritik Peter May

Moje první setkání s autorem a moc příjemné - francouzské vinice, charismatický vyšetřovatel se zajímavými vztahy k ženám, skvělá zápletka, napětí až do konce a špetka humoru. Co víc od detektivky očekávat:)

10.03.2024 5 z 5


Staré odrůdy Staré odrůdy Ewald Arenz

Skvělá knížka. Dívka a žena ve zralém věku se náhodou potkají a navzájem se vyléčí. V pozadí nádherně popsaný život a práce na farmě, včely, hruškový sad, vinobraní. Ještě teď cítím tu vůni naložených hrušek :) Bylo mi líto, když jsem dočetla do konce, chtělo se mi pokračovat........

29.02.2024 5 z 5


Mladík / Událost Mladík / Událost Annie Ernaux

Přiznám se, že paní spisovatelku Ernaux jsem objevila až když dostala Nobelovu cenu. Tohle je už druhá knížka, kterou jsem od ní četla a zapůsobila na mě velice silným dojmem. Nebojí se popsat velice intimní a osobní situace že života, to není vůbec jednoduché, takhle se otevřít. Myslím, že je důležité psát o právu ženy na to rozhodnout se, zda si dítě nechá nebo ne. Připadá mi neuvěřitelné, že ještě v 60. letech 20 století byl potrat ve Francii nelegální. I první povídka o vztahu starší ženy s mladým studentem mě zaujala a velice doporučuji.

20.02.2024 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová zase dokázala, źe je paní spisovatelka. Při čtení mi lezl mráz po zádech, ale dílo je skvěle napsané. Přemýšlím, kolik je takových cácor mezi námi a taky proč se babička s matkou chovaly tak jak se chovaly. A taky o ostatních postavách, které byly perfektně vykreslené. Mrazivé čtení, ale určitě doporučuji.

14.02.2024 5 z 5


Zeď vzpomínek Zeď vzpomínek Anthony Doerr

Můj oblíbený spisovatel dokázal, že kromě jiného je mistrem v psaní krátkých příběhů. Každý je jiný a každý je krásný něčím jiným, ale všechny do jednoho mě chytily za srdíčko. Úžasné počtení.

02.02.2024 5 z 5


Kde jsi, když nejsi Kde jsi, když nejsi Radka Třeštíková

Paní Třeštíková má úžasnou schopnost vystihnout tragikomičnost života, hlavně toho rodinného, chvílemi mi lezl mráz po zádech a chvílemi jsem se chechtala nahlas. Nebojí se popsat cokoliv v reálné a syrové podobě, za nic se neschovává. Její styl psaní mě baví a
tenhle román mě asi bavil že všech nejvíc, co jsem od ní četla.

13.01.2024 4 z 5


Lepší člověk Lepší člověk Louise Penny

Kdybych mohla, dám téhle autorce deset hvězdiček. Celá série případů inspektora Gamache, kterou čtu už asi deset let, mě strašně baví.
Nejde jenom o skvělé detektivní zápletky. Ale i o úžasné lidské příběhy. O lásku. O přátelství. O báječné jídlo. O lidské teplo. O recept na život. O nádhernou kanadskou přírodu.
Pro mě je tahle autorka absolutní topka, vřele doporučuji.

30.12.2023 5 z 5


Gazely Gazely Patrik Hartl

Knížka mě příjemně překvapila. Četlo se mi výborně, příběhy tří bývalých spolužaček mě bavily, jakoby to byly moje kamarádky, jako bych byla jedna z nich:) Pan Hartl má navíc úžasný smysl pro humor, tak jsem se i skvěle bavila.

22.12.2023 4 z 5


Jelení vršek Jelení vršek Hana Marie Körnerová (p)

Knížka se mi četla dobře, rychlý dějový spád, reálie 16. století, zajímavá zápletka. Doporučuji jako odpočinkovou četbu.

11.12.2023 4 z 5


Vraní oko Vraní oko Michaela Klevisová

Skvělá detektivka, bavila jsem se od začátku do konce. Úžasné prostředí, léto, koně, vtip, zápletka a na závěr překvapivé rozuzlení. Paní Klevisová mě hodně baví.

02.12.2023 5 z 5


Hrad ve Skotsku Hrad ve Skotsku Julie Caplin

Moje první knížka od této autorky.
Jestli hledáte červenou knihovnu s předvýdatelným dějem, je tahle knížka přesně pro vás.
Můj šálek kávy to ale není.

19.11.2023 3 z 5


Krotitel splašených myšlenek Krotitel splašených myšlenek Karel Šíp

Zábavné čtení, pan Šíp má druh humoru, který se mi líbí a baví mě. Knížka se dobře čte a navíc ji krásně doplňují ilustrace pana Slívy na začátku každé kapitoly.

17.11.2023 5 z 5


Tajemství Tajemství Kathryn Hughes

Úžasné počtení, vůbec jsem se nenudila, bavilo mě to. Příběh s lidskou hloubkou, který se po 40 ti letech krásně uzavře. Moje první knížka od této autorky, ale hádám, že nebude poslední.

11.11.2023 5 z 5


Čtenářský klub Jane Austenové Čtenářský klub Jane Austenové Karen Joy Fowler

Tahle knížka mi vůbec nesedla. Potřebovala jsem nějakou knihu se žlutým obalem kvůli ČV a tak se mi dostala do ruky.
Je pravda, že Jane Austinová zrovna není můj šálek kávy, ale to určitě nehrálo žádnou roli při hodnocení téhle nudné knížky plné příběhů, kde se skáče z jednoho příběhu do druhého. Celkově na mě knížka působila nesourodým dojmem.

03.11.2023 2 z 5


Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Dávám pět hvězdiček za odvahu, sílu a především otevřenost a naprostou upřímnost autorky. Míša je silná žena, která nejenže si přiznala, že je alkoholička, navíc dokázala i přes všechny ostatní problémy ten démon porazit, mluvit o něm, pomáhat dalším....Obdivuji Vás, Míšo a přeju Vám i celé rodině, která za Vámi stála, ať vydržíte.

Moje teta tak silná nebyla...

"Neznamená, že ten kdo bloudí, je ztracen"

15.10.2023 5 z 5


Chyža pod horami a iné poviedky Chyža pod horami a iné poviedky Božena Němcová

Útlá knížečka Boženy Němcové nás zavede do letních dní slovenských Tater do rodiny sedláka. Krásné písničky, stará čeština a romantický příběh, navíc moje vydání obsahovalo i úžasné barevné obrázky. Moc jsem si to užila.

08.10.2023 5 z 5