simi28 simi28 komentáře u knih

☰ menu

Svůdné zlo Svůdné zlo Wendy Higgins

Pořád nechápu, proč jsem po této knize nesáhla už dříve. I přes vysoké hodnocení a nadšené recenze mě tento příběh nijak zvlášť nelákal. Jednoho dne jsem ale na Svůdné zlo náhodou narazila a rozhodla si ho konečně přečíst.
Styl psaní se mi zamlouval již od první stránky, ale děj mě tolik neohromil. Zhruba po sté stránce mě to však tak neskutečným způsobem pohltilo, že jsem zbylých 300 stránek zhltla během jediného dne.
Postavy jsem si velmi oblíbila, zápletka byla rovněž skvělá. Doporučuji.

21.04.2019 5 z 5


Replika Replika Lauren Oliver

Na tuto knihu jsem v minulosti četla opravdu mnoho rozporuplných recenzí. Někoho Replika nadchla, někoho nebavila vůbec. Z tohoto důvodu jsem se na její přečtení velmi těšila, abych si mohla vytvořit vlastní názor.
Jako první každého samozřejmě zaujme, že se dá tato kniha číst z obou stran. Já jsem tedy začala s Gemmou, protože má o jednu kapitolu více než Lyra, a pohledy dvou hlavních postav jsem četla na přeskáčku.
Námět byl opravdu originální, ale zpracování už tak slavné není. Příběh je plný ohraných young adult prvků, které jsou ale naprosto zbytečné. Dokonce i samotné romantické linky se mi nezamlouvaly a sloužily jen jako jedna velká vycpávka. Nejvíce mě ale zarazilo, že si autorka ze začátku vytvořila klišé, které se ji ale postupem času nehodilo, takže se rozhodla, že vytvoří další klišé, aby se toho předchozího zbavila.
Navíc se tu snaží přidat velkolepou detektivní linku, která byla ale tak průhledná, že jsem ji odhalila již po první kapitole.
Na druhou stranu, nemohu říci, že bych přečtení Repliky nějak litovala. Ano, z tohoto skvělého nápadu se dalo vytěžit mnohem více, ale musím ocenit i ten čtivý styl psaní.
Za přečtení to podle mě stojí, alespoň si vytvoříte vlastní názor.

20.01.2019 3 z 5


Winter Winter Marissa Meyer

Tak tohle byla jízda. Měsíční kroniky se opravdu každým dílem zlepšují, takže pokud srovnáme Winter se Cinder, nemůžeme přehlédnout výrazný posun autorky.
V tomto díle jsem se neskutečně ráda setkala jak s novými, tak i se známými postavami z předešlých dílů. Styl psaní je božský a slovy nepopsatelný děj zrovna tak. Tuto knihu jsem sice četla velmi dlouho, ale na druhou stranu mně to vůbec nevadilo. Paradoxně jsem byla smutná, že tato úžasná a propracovaná série již skončila. Každému doporučuji.

30.12.2018 5 z 5


Warcross Warcross Marie Lu

Tato kniha se již po jejím vydáním stala naprostým fenoménem a já jsem samozřejmě nemohla odolat.
Styl psaní je opravdu čtivý, nedokázala jsem se ani na chvíli odtrhnout a děj je jak napínavý, tak originální. Nejlepší na této knize je bezesporu samotný svět, ve kterém se zpočátku neorientujeme, ale po chvíli se nám dostane pod kůži.
Hlavní hrdinka Emika je svá, chytrá a já jsem si ji proto neskutečně oblíbila a stává se tak pro mě jednou z nejlepších postav v young adult žánru. Hidea jsem si nejdříve nedokázala oblíbit, ale tento pocit se po pár kapitolách ztratil.
Konec je poměrně otevřený, takže doufám, že brzy vyjde druhý díl. Opravdu doporučuji.

30.12.2018 5 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Už uplynula poměrně dlouhá doba, kdy jsem přečetla první díl, takže jsem se trochu bála, že jsem spoustu detailů zapomněla. Avšak hned po dočtení první kapitoly byly všechny obavy ty tam.
Nebudu lhát, hlavní hrdinka Feyre mi neskutečně lezla na nervy svými ustavičnými změnami názorů. Ze všeho nejvíc mi ale vadilo, jak si pořád stěžovala na svůj život a litovala se. I přesto jsem druhému dílu úplně propadla.
Již v prvním díle jsem si Tamlina nedokázala moc oblíbit, ale tady mě rozčiloval ještě mnohem více než Feyre :). Když se na scéně objevil Rhysand, vzpomněla sem si, jak jsem ho v prvním díle úplně nemusela, Tady jsem si ho však k mému překvapení neuvěřitelně zamilovala, ale kdo taky ne.
I když děj nebyl místy moc akční, posledních sto stran jsem četla se zatajeným dechem a nemohla jsem tuto knihu za žádnou cenu odložit. Doporučuji všem.

30.12.2018 5 z 5


Posmrtný život Holly Chaseové Posmrtný život Holly Chaseové Cynthia Hand

Hned jak tahle kniha vyšla, neodolala jsem a musela ji koupit. Úmyslně jsem ji však nechala v knihovničce, abych ji četla o Vánocích.
Příběh mě úplně pohltil již od první stránky, akorát jsem ze začátku trochu tápala v postavách Vánoční koledy. Stydím se, ale Dickensovu verzi jsem nikdy nečetla, viděla jsem akorát film. Z tohoto důvodu jsem se občas vracela, ale po pár kapitolách jsem již byla v obraze.
Hlavní hrdinku jsem měla i přes její charakter ráda. Postavy byly hezky vykreslené a celkově mě zaujal nápad dané Skruží firmy. Jediná věc, která mně trochu vadila, byla ne úplně vánoční atmosféra. I přesto jsem si tuto knihu užila a ani nejmenším nelituji přečtení. Doporučuji.

30.12.2018 5 z 5


Láska & gelato Láska & gelato Jenna Evans Welch

Na tuto knihu jsem se těšila už několik měsíců, a tak jsem byla nadšená, že se mi konečně dostala do rukou.
Hlavní hrdinka mi byla již od začátku sympatická a Ren zrovna tak. Děj je sice trochu předvídatelný, ale k tomuto žánru to zkrátka patří. Největším plusem celého příběhu jsou svižný styl psaní a nádherné popisy Florencie, díky kterým se čtenář dokonale přenese do italského prostředí. Vím, že i tak tato kniha není nejoriginálnější, ale mně se tak strašně líbila, že dávám pět hvězdiček. Doporučuji.

30.12.2018 5 z 5


Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Asi jsem jedna z mála, ale knihy Johna Greena mě nikdy nijak zvlášť neoslovily, ba naopak. Hvězdy nám nepřály si sice získaly jasných pět hvězd, ostatní jeho díla byla však pro mě jedním velkým zklamáním. Knihy Sněží, sněží a Papírová města se mi jevily jako naprostý průměr a Will Grayson, Will Grayson a Příliš mnoho Kateřin se mi nelíbily vůbec. Z tohoto důvodu jsem byla k jeho nové knize velmi skeptická, ale nakonec mě mile překvapila.
Originální nápad, zajímavá hlavní hrdinka a neskutečně emotivní obsah. Děj sice trochu pokulhával, hlavní zápletka se skoro vůbec neřešila a její odhalení jsem čekala úplně jiné, ale i tak nemohu říci, že bych se při čtení nudila. Pořád tu jsou určité rezervy, avšak já jsem si tuto knihu užila. Doporučuji.

30.12.2018 3 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Skvělé! Je naprosto úžasné, jak takto relativně stará kniha může být dnešním čtenářům srozumitelná. Jane Austen zkrátka napsala dokonalé nadčasové dílo zaobírající se lidskými povahami, pomluvami a předsudky.
Stydím se, že jsem tuto klasiku tak dlouho odkládala. Do příběhu jsem se ihned ponořila a nedělalo mi problém se zde orientovat. Miluji autorčin styl psaní a propracovanost jednotlivých postav.
Ano, je to "jen" kniha o lásce, ale zároveň v sobě ukrývá ojedinělé kouzlo, které bohužel v literatuře současnosti nenalezneme.
Doporučuji všem.

01.08.2018 5 z 5


Perfekcionistky Perfekcionistky Sara Shepard

Super kniha. Roztomilé malé lhářky znám jen v podobě seriálu, ale musím uznat, že se tu objevují velmi podobné vzorce, kterých se autorka ráda drží a ví, že zaručeně fungují. Já jsem zatím četla první díl Hry lží, ta mi přišla lepší a originálnější.
Na druhou stranu, většina young adult knih se také moc neodlišuje od ostatních. V těchto příbězích se přímo kopírují všemožné klišé, aby se čtenářkám líbily a zaručily úspěch. To ovšem neplatí vždycky.
Perfekcionistky jsou ale napsané rychle, svižně a napínavě. Stránky ubíhají před očima a za chvilku máte celou knihu dočtenou. Autorka nás občas doslova týrá všemi tajemstvími, které nakousne během prvních pár kapitol, ale nechce je prozradit hned.
Musím říci, že jsem se v postavách vůbec neztrácela, věděla jsem kdo, je kdo a střídání pohledů mě bavilo.
I když to není nejoriginálnější dílo a její předchozí kniha byla lepší, i tak pro mě účel nenáročné detektivky splnila. Za její čtivost a lehkost ji ta negativita odpustím, protože jsem se ani na chvíli nenudila.
Doporučuji.

16.07.2018 5 z 5


Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

Tak tohle byla jízda. Je pravda, že se tato kniha setkala s velmi rozporuplnými názory. Někdo ji miluje, někoho nesmírně zklamala. Já tedy rozhodně patřím do té první skupiny. I když mám určité výhrady, pozitiva je vždy přebijí.
Tento díl je totiž neuvěřitelně pestrý. Na scéně se objevují nové postavy jako jsou například Lysandra, Elide či Nesryn. Celým příběhem se posupně dávkují akční pasáže spolu s překvapivými zvraty. Nechybí tu ani romantika, která tu byla z mého pohledu poněkud zbytečná, ale pro její milovníky jako dělaná.
Co mně ale vadilo byl samotný Chaol. V Půlnoční koruně byl (alespoň pro mě) naprosto skvělou postavou. Tady se ale ze začátku choval hrozně a mně to rvalo srdce. Ale zhruba v půlce jsem ho začala mít znovu ráda, což jsem nutně potřebovala.
Jinak mě ale tento díl velmi bavil a já si užívala každou stránku. Začátek se mi nejevil tak roztahaně jako v Dědičce ohně, což mě mile potěšilo.
Styl psaní byl opět skvělý, k tomu ovšem nemám co dodat. Je to zkrátka věc, kterou beru od této autorky jako samozřejmost.
Za mě rozhodně doporučuji a těším se na další díl.

03.07.2018 5 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Nebudu vám lhát, byla jsem ze začátku poměrně skeptická, jak se mi tento díl bude líbit. Přišlo mi, že prvních zhruba sto stran slouží čistě jen jako jeden rozsáhlý úvod do celého děje. Navíc, Půlnoční koruna nasadila opravdu vysokou laťku, a proto jsem se bála, zda autorka dokáže tento díl posunout ještě o level výš.
Kniha je vyprávěna z pohledů Aelin, Chaola a prince Doriana. Dále se tu objevují i kapitoly čarodějnice Mannon, které mě nejdříve neskutečně nudily a chtěla jsem je dokonce i přeskočit. Nakonec jsem si je ale zamilovala a do celého příběhu mi krásně zapadaly.
Po pár ne moc záživných kapitolách se konečně odehrála určitá akce a já jsem si Dědičku ohně začala nesmírně užívat. Styl psaní je opět úžasný, a tak se nakonec nestačíte divit, kolik jste toho za jeden den přečetli. Závěr byl jako vždy skvělý, ale ne tak moc překvapivý jako u předchozího dílu. Přesto se mi Dědička ohně moc líbila a už se nemůžu dočkat, až se pustím do Královny stínů.
Určitě doporučuji.

03.07.2018 5 z 5


V šedých tónech V šedých tónech Ruta Sepetys

Skvělá kniha. Nevěřila jsem, že mě takto nadchne, ale opak je pravdou.
Příběh postupuje neskutečně rychlým tempem a nutí vás tak číst pořád dál. I přesto, že je V šedých tónech napsána pro mladší publikum, tak je svým tématem a dějem velmi drsná.
Postavy jsou reálné, krásně jsem se sžila s hlavní hrdinkou a měla jsem pocit, jako bychom tento krutý osud prožívaly dohromady. Doporučuji.

06.05.2018 5 z 5


Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Skvělá kniha. Nevěřila jsem, že to bude lepší než Cinder, ale opak je pravdou. Jsem neskutečně ráda, že se autorka rozhodla věnovat jak té nové dějové linii, tak i té z předchozího dílu.
Postavy jsou sympatické a dokázala jsem se s nimi sžít, i když je kniha vyprávěna z pohledu třetí osoby.
Stránky ubíhají před očima a příběh je mnohem propracovanější, domyšlenější a napínavější. Je to opravdu jedna z nejlepších sérií, kterou jsem kdy četla.
Stojí to za to.

10.02.2018 5 z 5


Čtenářka Čtenářka Traci Chee

Snad každého knihomola zaujme tato nádherná obálka. Bohužel mě Čtenářka tak nezaujala, jak jsem očekávala.
Některé pasáže byly podle mě nudné a zdlouhavé. Na druhou stranu výsledný příběh se vcelku povedl.
Postavy byly však neuvěřitelně ploché a nedodělané, žádnou jsem si proto neoblíbila.
Jinak to ale až tak špatná kniha není, a tak ji hodnotím jako průměr.

09.02.2018 3 z 5


Démon stínů Démon stínů Lenka Dostálová

Příjemná kniha. Od této autorky jsem četla i její prvotinu Projekt alfa, kterou jsem hodnotila také třemi hvězdami. Příběh mi přišel, co se týče děje, někdy moc rozvleklý, někdy naopak uspěchaný. U této knihy byl lépe propracovaný a vymyšlený, ale rozhodně ne dokonalý. Mám několik připomínek:
1. Vadila mi opakující se slova, kterých je tam opravdu hodně. Například pojem hnědovláska. Je to detail, ale když ho během pár stránek autorka zmíní tak desetkrát, tak mi to trochu kazí dojem.
2. Chování Ley autorce prostě nevěřím. Ten její sarkasmus a všechny ty uštěpačné poznámky mi přišly, jako by je tam autorka dávala až násilně, aby vytvořila zajímavější postavu než je Sára.
3. Neměla jsem vůbec ráda Lukáše a pořád jsem si pokládala otázku, jak se během těch pár dnů mohl dát se Sárou dohromady, když se tak polovinu stráveného času nebavili?
4. Také mně vadila ta česká jména mezi těmi cizími.

Chápu, že všechny tyto body jsou pro vás jen drobnosti, ale když se seskupí, tak to už tak drobné detaily nejsou.
Na druhou stranu nechci být jen kritická, protože mě knížka i tak bavila. Autorka má potenciál a myslím si, že kdyby si více promyslela a poupravila tento příběh, tak by byl opravdu skvělý. Ráda bych dala vyšší hodnocení, ale proti knihám, které byly úžasné, mi to nepřijde fér. Za mě 3 a půl hvězdiček a těším se na další díl.

07.01.2018 3 z 5


Zmizelé dívky Zmizelé dívky Lauren Oliver

Skvělá kniha. Autorčin styl mě mile překvapil a ani trochu jsem se nenudila. Příběh se mi nezdál zmatený ani zdlouhavý jako ostatním lidem. Jelikož jsem v poslední době četla hodně fantasy knížek, tak jsem byla ráda za změnu žánru.
Ze začátku se příběh jeví jako normální příběh o dvou sestrách, které k sobě hledají cestu, ale opak je pravdou. Posledních sedmdesát stran jsem četla se zatajeným dechem a po odhalení jsem si těch pár vět četla tak třikrát, abych se ujistila, že to tak autorka myslela vážně. Doporučuji.

31.12.2017 5 z 5


Dračí posel Dračí posel Rachel Hartman

Opravdu nerada dávám tak slabé hodnocení, ale nemůžu jinak. Již prvním dílem jsem se stěží prokousávala, ale tohle? Šíleně zdlouhavé, nudné a poměrně zbytečné popisy zařídily, že jsem knihu četla s nechutí. V textu jsem často přeskakovala, a proto se sama divím, že jsem to vůbec dočetla. Jediné, co knihu zachránilo od mé touhy dát jí odpad, byl konec. Byl sice podivný, ale alespoň se něco dělo. Za mě teda hodně slabé dvě hvězdy.

30.12.2017 2 z 5


Příběh draků Příběh draků Rachel Hartman

Tato kniha mi dala pořádně zabrat. Nemohla jsem se do ní začíst, vadil mi styl psaní a nedokázala jsem se moc soustředit na příběh. Po polovině se trochu rozjelo, takže za mě slabé tři hvězdy.

30.12.2017 3 z 5


Dcera kostí a dýmu Dcera kostí a dýmu Laini Taylor

Tuto knihu jsem hrozně dlouho odkládala, což byla ta největší chyba. Nejdříve jsem si totiž myslela, že je to nějaká česká autorka a o to víc mě potěšilo, že si tato americká autorka vybrala zrovna Prahu.
Prvních pár kapitol je to totální chaos, a proto hodně lidí tuto knihu nedočetlo. Mně se začátek naopak zamlouval a nutil mě pokračovat, zkrátka jsem tomu příběhu chtěla rozumět. Po pár stranách se vše začne postupně vysvětlovat a kniha se stává o to napínavější. Příběh se mi líbil tak, že jsem Dceru kostí a dýmu ani nechtěla dočíst a po dočtení jsem musela vzít do ruky i druhý díl.
Při čtení jsem přemýšlela, proč je tato trilogie v České republice tak málo známá. V Americe je to hit, ale tady o ní ví jen málo lidí, což je škoda, protože se mi líbila mnohem víc, než většina bestsellerů.
Doporučuji a těším se na pokračování.

22.10.2017 5 z 5