Posmrtný život Holly Chaseové

Posmrtný život Holly Chaseové https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365201/bmid_posmrtny-zivot-holly-chaseove-5bJ-365201.jpg 4 264 80

Před pěti lety na Štědrý večer navštívili Holly tři duchové, aby jí ukázali, jaká se z ní stala zkažená a sobecká dívka, a žádali ji, aby se změnila a vše napravila. Ale Holly to odmítla. A pak zemřela. Nyní pracuje pro super tajnou společnost jako Duch minulých Vánoc a snaží se napravit další sobecké lidi, jako byla ona sama. Holly zůstává stále ve věku sedmnácti let, zatímco její rodina a přátele žijí bez ní. Ale letos se vše změní!... celý text

Pro děti a mládež Dívčí romány Pohádky
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Afterlife of Holly Chase , 2017


více info...

Přidat komentář

broskev28
16.02.2024 4 z 5

Posmrtný život jsem zakoupila na základě zdejších komentářů a zprvu jsem byla trošku zklamaná – příběh se rozjížděl na můj vkus pomalu a tak nějak nanicovatě. Ale jakmile se Skružem stal Ethan, „život“ Holly nabral na obrátkách. Hollyini spolupracovníci občas byli pro mě záhadou, ale postupně jsem se začala orientovat. Ovšem pořád mi chybí to zásadní: přečíst Dickensovu Vánoční koledu!

Kniholenka9
01.02.2024 4 z 5

Velmi povedené YA, kde předlohou a inspirací byla Dickensova Vánoční koleda. Kdo má tento příběh rád, určitě nebude zklamán. Znalost Vánoční koledy je nutností. Konec mě překvapil. Doporučuji.


adrianna
05.01.2024 5 z 5

+ sváteční atmosféra
+ odsýpající děj
+ ideální adventní/mezisváteční čtení
- omezenost hlavní hrdinky

Nádherný vánoční příběh. Originálně využitá předloha. Líbilo se mi, že se nesnaží přepsat nebo modernizovat Dickensovu Vánoční koledu, postavy k ní pouze odkazují. Sice se jedná se o young adult, ale za mě by to mohlo fungovat i pro starší. Hlavní hrdinka, ač sedmnáctiletá, je team leader ve firmě, tudíž musela ve svém chování spěšně dospět. Její faktický věk se nejvíce odráží na romantické lince, která je opravdu tak puberťácky miloučká až naivní. To však příběhu, který je především o vánočním poslání sounáležitosti a laskavosti, nesráží.

Zaznamenala jsem jediné minus, a to že byla Holly v některých případech poněkud natvrdlá. Čtenář tak musel čekat, než ji dojdou věci, které byly dávno jasné.

Hodnocení: 90 %

Andy08
01.01.2024 5 z 5

Začátek byl za mě trochu rozpačitý, ale konec mi to maximálně vynahradil :-)

Sammy
27.12.2023 5 z 5

Původně jsem si knihu půjčila, když jsem na ni narazila náhodně v knihovně při hledání vánoční četby. Příběh byl čtivý a originální, byť se vlastně jedná o předělávku. A už dlouho mě zas nějaká kniha nerozbrečela.

Bell@
23.11.2023 5 z 5

Skvělá knížka! Neotřelé téma "Vánoční koledy". Líbilo se mi nahlédnout do prostředí Skruží firmy a zjistit, co se stane s nenapraveným Skružem..

Butterfly340
01.10.2023 5 z 5

Na knihu jsem se těšila už podle anotace a to tak, že jsem nakonec ani nedočetla jinou, již rozečtenou knihu, a rovnou se do ní pustila.

A musím říct, že nyní jsem z Posmrtného života Holly Chaseové nadšená ještě víc.

Na úvod by se hodilo říct, že kniha je young adult a že tomu odpovídá. Ne každému tenhle žánr sedí, což je ok, ale pokud mezi takové lidi patříte, tak se téhle knize vyhněte obloukem, protože vážně nebudete potěšeni xd

Holly mi přišla sympatická. Těch prvních pár stran sice byla na facku, ale tak to mělo být. Bylo fajn sledovat, jak se postupně mění a dospívá. Měla jsem pro ni pochopení. Taktéž pro Ethana.
Romantická linka byla fajn, užívala jsem si ji celou dobu. Od začátku až do konce. To se mi moc často nestává. Zároveň bych řekla, že byla i do jisté míry originální.
Prostředí New Yorku už tak originální nebylo, avšak do jakého jiného amerického velkoměsta byste vánoční příběh chtěli zasadit? Ten New York mi tam prostě seděl.

Co se celkově děje týče, tak ten odsýpá. Nejsou tam nějaká hluchá místa. Kniha má nějakých 320 stran, takže je docela krátká. Autorka se nevyžívá v každodennosti, ani nepřidává zbytečné scény. Řekla bych, že každá stránka posunovala děj dopředu.

Asi bych trochu vytkla popis Skruží firmy a toho mechanismu, jak to chodí. Nepřipadalo mi to kdovíjak reálné a promyšlené. Původně jsem za to plánovala strhnout hvězdu. Avšak po přečtení... Tento nedostatek mě ve čtení nerušil, bylo mi to tak nějak jedno. A druhá věc je, že se knize podařilo mě rozbrečet, to se stává zřídka kdy. Proto nakonec dávám plný počet hvězd. Pocity převážily nad technickými nedostatky :)

Na závěr bych chtěla říct, že jsem knihu nečetla na Vánoce a že toho vlastně ani nelituju, spíš naopak. Kdybych ji četla v prosinci, tak bych byla zklamaná z nedostatku vánoční atmosféry. Takhle mi to ale bylo fuk, protože kdo by se na přelomu září a října rozčiloval tím, že v knize málo sněží, že xd

Ilofka
02.04.2023 4 z 5

Od téhle knížky jsem v podstatě nic nečekala, a možná proto mě tak příjemně překvapila. Číst ji na Vánoce by mělo určitě ještě větší kouzlo, ale skvěle jsem si ji užila i v deštivém dubnu. Rozhodně doporučuju všem milovníkům young adult příběhů s poselstvím :)

knizni.taurus
01.02.2023 3 z 5

Tohle je za mě vcelku povedený retelling na jednu z nejznámějších klasik Vánoční koleda. Tohle ovšem předpokládá znalost původní verze, takže pokud jste knížku nečetli, tak doporučuji aspoň mrknout na nějakou filmovou adaptaci. :)

Jedna se o young adult v pravém slova smyslu. Kromě náctileté hlavní hrdinky, tady nechybí taky mladá láska a trochu drzé a marnivé chování hlavní hrdinky. Všechny postavy byly svým způsobem sympatické (minimálně postupem času) a bylo fajn sledovat jejich vývoj. Firma na nápravu Skruží byla moc pěkně vyobrazena, její fungování a princip byl pěkně vysvětlen. :)

Co na mě ale nefungovalo.. Kniha se mi četla trochu těžko a trvalo to dlouho. Ze začátku jsem se nemohla začít a pak mi to zas přišlo zdlouhavé. Nevím, jestli to bylo tím, že je to retelling a tak gró toho příběhu jsem věděla, nebo mi nesedl styl vyprávění na 100%.

Každopádně, malé shrnutí: pokud se o Vánocích budete zase pídit po vánoční atmosféře v knize, tak tohle je za mě fajn volba.

Lenka2533
20.01.2023 5 z 5

Tohle je zatím moje nejoblíbenější vánoční knížka! Strašně se mi líbil svět, ve kterém se to odehrávalo. Byl krásně vymyšlený.
Příběh krásně utíkal a vůbec jsem se u toho nenudila.
Rozhodně začnu číst více fantasy, protože se mi to moc líbilo. Na Vánoce tuto knihu rozhodně doporučuju!

kikikrat
31.12.2022 4 z 5

Lepších 3,5*/5*. Ten nápad propojit knihu s přiběhem Dickense je geniální. Je to vlastně svým způsobem originální. Zápletka i postavy jsou skvělé. Občas se mi kniha táhla ale nikdy ne dlouho aby mě přestala bavit. Bohužel jsem hned na začátku odhadla zápletku. Na knize je nejlepší to, že se zabývá vážnějším tématem jako je smrt, přátelství nebo rodina.

Knihomolka506
30.12.2022 5 z 5

Když teprve šestnáctileté Holly zemře matka, je ve všech zpravodajích. Zkrátka zpráva, která obletí svět. Ale Holly se ani nedotkne. Ta nejen, že netruchlí, jak se na dceru sice nevlastní , ale pořád dceru patří , ale nebožce matce vyrabuje šatník. Zlom nastane po návštěvě tři zvláštně oblečených strašidel, kteří "svaté" Holly ukážou tři důležité časy v životech nás všech. Hollyin čas se krátce na to naplní a pro většinu známých na světě zemřela, ale vlastně pracuje v utajení jako jeden z duchů.
Na příběhu oceňuji " pokračování" knih od Dickense- přejmenování hlavních i vedlejších postav na jména z knížek.

Sixtinka144
29.12.2022 5 z 5

Konečně jsem se dostala k této krásné vánoční knížce, která na mě v knihovničce čekala více jak dva roky, protože jsem ji nikdy nestihla na Vánoce. Upřímně jsem ráda, že jsem si ji nechala na toto období, i když normálně neřeším, jestli se kniha odehrává na Vánoce nebo v létě. Miluju retellingy, takže jsem trochu čekala, že se mi kniha bude líbit, ale že bude až takhle dobrá, to jsem netušila. Do příběhu jsem se dostala okamžitě, Vánoční koleda je klasika, takže jsem neměla problém se v postavách zorientovat. Hlavní hrdinka mi přišla zajímavá a nevšední, vzhledem k tomu, že nebyla dokonalá, a uvědomovala si to. Kniha má opravdu úžasnou atmosféru, a často jsem se přistihla, jak se u různých kapitol culím. Bylo to roztomilé čtení, i když konec byl docela předvídatelný, co mě ale překvapilo hodně byla romantická linka, která na konci byla úplně jinak, než jsem očekávala. Určitě doporučuji k přečtení a nechte si to na Vánoce, stojí to za to.

Angie.D
27.12.2022 4 z 5

Milá (nielen) vianočná oddychovka.
Bolo pre mňa ťažšie sa do toho začítať a pochopiť súvislosti, stále sa mi motali postavy (asi aj tým, že som nechápala menám v českom preklade a prišli mi ťažké na zapamätanie) a podobne, ale to je tým, že som nikdy nevidela ani nečítala Vianočnú koledu.

Myslím, že ľudia, ktorí poznajú Vianočnú koledu si tento príbeh užijú oveľa viac a bude sa im aj ľahšie čítať.

Začiatok bol na mňa príliš strohý a rýchly a rozmýšľala som či mi nechýbajú strany v knihe. Ale asi to tak malo byť no :D Následne sa to rozbehlo a keď sa mi konečne podarilo dostať do deja, tak ma to začalo veľmi baviť :)
Postava Holly je super, nie je ani vyslovene dobrá ani zlá, nie je naivná, nie je prehnane rebelantská a podobné neduhy, ktorými trpia hlavné hrdinky v 90% knihách. Jej životný/posmrtný príbeh ma bavil.

V príbehu je správna dávka vianočnosti, kamarátstva, rodiny, morálky, poučenia a hlavne aj romantiky :)

Síce som celý čas tušila ako to dopadne a teda som na konci nebola veľmi prekvapená, napriek tomu ma viacero iných vecí prekvapilo a s koncom som bola veľmi spokojná.

Veju007
21.12.2022 5 z 5

Wow. Prostě wow. Posmrtný život Holly Chaseové mě naprosto dostal do kolen a všichni by si ji měli přečíst.

Knížka je retellingem Vánoční koledy, respektive se o ní v 99% plně opírá, takže neznalost klasiky není úplně vítaná, ale zvládnete to i bez toho. Ale kdo by Vánoční koledu v nějaké podobě neznal?
Holly Chaseové se před 5 lety zjevili Duchové Vánoc, ale ona se odmítla napravit a zemřela. Nyní ona sama pracuje jako Duch minulých Vánoc a snaží se pomoci změnit se dalším sobeckým lidem, jako byla ona sama. A letošním Vydřigrošem je mladý Ethan, takže můžete jen hádat, jak se do toho asi Holly zamotá, ale ten konec neuhodnete. Mně se to tedy rozhodně nepovedlo a že jsem měla pár zajímavých teorií.

Jedinou výtku bych směřovala na překlad knihy. Vadilo mi, že hlavní postavy z Vánoční koledy nebyly přeložené, a tak místo Vodrala máme Marleyho, místo pana Čepičky Fezziwika a Ebenezer Vydřigroš je Skruž. Přitom třeba pan Škrábek je česky. Vánoční koledu mám doma s překladem z roku 1958 a tam je již Scrooge jako Vydřigroš, tak nevím, jestli je v jiných překladech také jako Skruž, ale to slovo mi evokuje tak maximálně skruž betonovou.

Nicméně to na příběhu ničemu neubírá, stránky vám prolítnou rukama jako nic, ta lehkost autorčina psaní je úžasná. A tak jsem knihu přečetla za den a půl a na konci si neuvěřitelně pobrečela.

Tímto s vánočními příběhy končím, protože tohle nic nepřekoná! Dokonalost!
A já se jdu podívat po dalších autorčiných knížkách.

Hobitka
05.12.2022 5 z 5

Krásný příběh navozující Vánoční náladu - právě proto jsem ji začala číst o adventu :)

Velmi oceňuji pozvolný vývoj hlavní hrdinky. Trochu mě mrzelo, že některé utroušené střípky informací zůstaly bez povšimnutí nejen hlavní postavou, ale i celkově... Každopádně čtení mě bavilo po celou dobu. Konec mě dostal, nečekala jsem ho, ale za mě rozhodně sedl jak "prdel na hrnec".

Na prosincové čtení rozhodně vřele doporučuji! :)

Kikulka97
10.07.2022 3 z 5

Knížka je sama o sobě originální už tím, že vezme příběh z Vánoční koledy a zamýšlí se, co bylo potom. Hlavní hrdinka je vlastně symaptická, romantická linka je uvěřitelná, jen ten konec mě zarazil. To je ten důvod, proč knížka nedostala 5 hvězdiček. Ale stojí za přečtení.

Dobruš
09.04.2022 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, příběh Holly byl napsán velmi čtivě a popravdě konec byl pro mne docela překvapení. Po celou dobu jsem ji fandila a bylo zajímavé sledovat vývoj a změnu její postavy.

Akléda_
04.01.2022 5 z 5

Tohle mě tak moc bavilo a nadchlo! Na Holly Chase jsem se chystala už roky a to hlavně z toho důvodu, že naprosto miluju Vánoční koledu. Nikdy jsem ji teda nečetla, ale to vůbec nevadilo. Knížka v sobě má nádherné poselství, postavy včetně hlavní hrdinky se vyvíjejí, romantická linka je moc hezky udělaná, vánoční prostředí je super, nápad je originální a ta inspirace a vložení Vánoční koledy je prostě geniální. Na konci bylo spoustu vět které můžeme přímo znát z Vánoční koledy, což bylo boží. Zvraty mě dokázaly překvapit, příjemně se to četlo a já byla opravdu dojatá. Jsem ráda, že jsem si potvrdila že autorka umí, už jsem tak usuzovala dle lady Jane a chudinky Jane, tak jsem ráda že nezklamala. Troufám si dokonce tvrdit, že tohle pro mě bude ta jedna vánoční knížka, ke které se budu pravidelně a ráda vracet, třeba i každé Vánoce.

petulkapeta
16.12.2021 4 z 5

"Milujuci srdce je tím nejmoudřejším radcem."
Moc krasný Vanoční přiběh o vánocích, lásce..Holly je holka jako každá druhá a její pohled na svět musela změnit až jeji smrt..

Štítky knihy

Vánoce pro dívky dobří duchové Skruž

Autorovy další knížky

Cynthia Hand
americká, 1978
2012  85%Nadpozemská
2017  82%Má lady Jane
2015  81%Kdybychom se neviděli
2013  86%Zasvěcená
2013  87%Nespoutaná

Kniha Posmrtný život Holly Chaseové je v

Právě čtených1x
Přečtených307x
Čtenářské výzvě57x
Doporučených21x
Knihotéce206x
Chystám se číst221x
Chci si koupit54x
dalších seznamech12x